Kollapsede foran kolleger: De troede, at jeg var ved at dø

Både Finansforbundets formand Kent Petersen og Majbrit Berlau, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening, har oplevet at gå ned med stress. (Foto: Foto: Henny Christensen)

Finansforbundets formand, Kent Petersen, kollapsede foran sine kolleger. Socialrådgivernes formand, Majbritt Berlau, opgav at vende tilbage til jobbet efter en ferie. Her fortæller de to om at blive ramt af stress og om komme igen.

Finansforbundets formand, Kent Petersen, var netop mødt ind på sit kontor en mandag morgen i oktober sidste år, da han mærkede trætheden. Han slog det hen og gik til møde, hvor han som så mange gange før skulle holde oplæg for en større kreds af mennesker.

Omgivet af sine nærmeste kolleger og medarbejdere mærkede han smerten i brystet og hjertet, der pumpede vildt. ’Hold da kæft, nu får jeg et slagtilfælde,’ nåede han at tænke. Øjeblikke efter faldt han om og holdt op med af trække vejret.

-  Folk troede, at jeg var ved at dø, fortæller Kent Petersen.

En ambulance blev tilkaldt og kørte ham i hast til hospitalet. Finansforbundets formand havde fået et stresssammenbrud.

Sommerferien 2017 var ved at gå på hæld, da Majbrit Berlau besluttede sig for at tjekke sine mails. Efter nogle travle måneder med stort arbejdspres havde ferien været tiltrængt for formanden for Dansk Socialrådgiverforening, og nu ville hun have styr på, hvad der ventede, når hun kom tilbage til kontoret.

Men sådan blev ikke. De simple og velkendte klik til mailboksen var umulige at foretage  for Majbrit Berlau.

- Hele kroppen skreg og var i totalt alarmberedskab og ville bare ikke ind i det der mailsystem, husker Majbrit Berlau.

Socialrådgivernes markante formand var ramt af stress. Hun blev sygemeldt og var væk fra forbundskontoret i to måneder.

Sygemeldinger har givet nye erfaringer

I dag er begge faglige ledere tilbage på job. De har stadig masser af møder i kalenderen, mobilen er inden for rækkevidde, men ikke så tæt på som tidligere. Både Majbrit Berlau og Kent Petersen har draget erfaringer af deres stress-sygemeldinger og fundet nye måder at tackle det grænseløse arbejde på.

Avisen.dk har talt med Majbrit Berlau og Kent Petersen om at blive en del af stress-statistikken, om pludselig at melde sig ud af et travlt arbejdsliv, om vejen tilbage, og om hvordan de oplever samfundets syn på de tusinder af danskere, der går ned med stress.

- Jeg fik ikke prioriteret mit arbejde. Det styrede mig døgnet rundt og ikke omvendt. Oveni var der nogle strukturer og ikke mindst nogle konflikter omkring mig i organisationen, som jeg ikke fik taget hånd om, hvilket betød frustrationer og mere arbejde for mig, fortæller Majbrit Berlau.

- Jeg arbejdede konstant. Gjorde bare, hvad der stod i kalenderen fra morgen til sen aften. Og på trods af at jeg var ved at tude af udmattelse på vej til arbejde og nogen gange gjorde det, så tog jeg mig sammen og gik smilende ind på kontoret. Jeg sagde til mig selv, at jeg kørte på reservebatterier, men de var i virkeligheden også brugt op. Jeg sagde ikke noget til nogen om, hvor galt det stod til, for jeg havde ikke nogen selverkendelse. Og jeg tænkte, at nu skulle sommeren bare komme. I virkeligheden gik jeg og sagde meget klart til mig selv, at jeg ikke kunne få stress, siger Majbritt Berlau.

Blå bog: Majbrit Berlau

Majbrit Berlau har været formand for Dansk Socialrådgiverforening siden 2012. I foråret blev hun valgt til næstformand i den nye organisation, der blev resultatet af fusionen mellem hovedorganisationerne LO og FTF. Hun tiltræder den nye post til januar.

41-årige Berlau blev uddannet socialrådgiver i 2004 og har arbejdet i kommunale kontanthjælpsteams.

UDVID

For Kent Petersen var der flere advarselstegn om, at noget ikke var, som det skulle være:

- For mig var det mere fysisk stress, end det var mentalt stress. Jeg havde været igennem en lang periode med meget tunge, komplicerede opgaver. Blandt andet overenskomstforhandlinger, drøftelser om LO-FTF-fusionen, et kompliceret landsmøde og store, interne projekter. En operation i sommeren 2017 slog hovedet på sømmet. Jeg manglede søvn og oplevede en meget fysisk reaktion, fortæller Kent Petersen.

Han havde levet et liv, hvor han kunne nøjes med at sove fire-fem timer og så køre på igen. Den gik ikke længere.

- Efter operationen fik jeg ikke restitueret. Jeg havde godt mærket signaler, men jeg tænkte, argh, det her gamle skrog kan godt, det er snart weekend, så kan jeg lige skubbe det foran mig. For mig var det kroppen, der sagde stop. Men i processen med at vende tilbage genkender jeg det, Majbrit siger om strukturerne og den måde, vi arbejder på, for eksempel den idioti med altid at have sin mobil liggende ved siden af sig. Det med altid at være på, altid parat til at tage telefonen. Det er jeg holdt op med, fortæller Kent Petersen.

Blå bog: Kent Petersen

Kent Petersen har været formand for Finansforbundet siden 2009. Den bankuddannede formand var også næstformand i FTF fra 2009, man han trak sig fra posten efter otte år, fordi hans eget forbund ikke var enig i planen om fusionere med LO.

51-årige Kent Petersen er uddannet i Privatbanken, der i dag er en del af Nordea-koncernen.

UDVID

I Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs nyeste undersøgelse svarer knap 16 procent af danskerne, at de inden for de seneste 14 dage ofte eller hele tiden har følt sig stressede. Jobbet er den primære årsag.    

For socialrådgivernes formand var det en overvindelse at erkende, at hun var én af dem. Faktisk overvejede Majbrit Berlau at give en helt anden forklaring.

- Det var faktisk grænseoverskridende at skulle melde det offentligt ud. Kunne vi ikke bare sige, at jeg har brækket benet, sagde jeg i begyndelsen. Det føltes så individuelt og personligt at blive ramt af stress. Der gik dog ikke lang tid, før jeg selv erkendte, at det er det stik modsatte, og at jeg ville være med til at opretholde tabuet og forståelsen af, at det er et personligt problem at blive ramt af stress. Det er det ikke. Det er et strukturelt, arbejdsmæssigt problem. 100 procent arbejde for mit vedkommende. Den loyalitet er jeg nødt til at udvise over for mine fagfæller, der selv har været der, understreger Majbrit Berlau.

Stress er tabubelagt

Hun mødte ’en stærk og omsorgsfuld reaktion’ fra sine kolleger, da hun tog mod til sig og indviede dem i situationen.

- Ingen havde set det komme. De var meget overraskede, men sagde, at nu skal du passe på dig selv, så klarer vi foreningen. Måske skyldes det, at mange socialrådgivere selv oplever stresslidelser. Der var fuld forståelse for sygemeldingen og total opbakning, da jeg kom tilbage, fortæller Majbrit Berlau.

Kent Petersen er enig i, at stress stadig er en tabubelagt lidelse, men selv behøvede han ikke tage mod til sig for at fortælle kollegerne i forbundshuset om sit sammenbrud. Nogle af dem havde nemlig været øjenvidner til formandens kollaps, der hensatte organisationen lidt i chok. Men hurtigt påtog de nærmeste sig opgaven med at hjælpe ham godt tilbage til hverdagen.

Kent Petersen og Majbrit Berlau er enige i, at stress er en tabubelagt lidelse. Foto: Henny Christensen

Kent Petersen taler om sin store taknemmelighed over den opbakning, han fik. Lige fra de støttende ord til praktisk hjælp med at styre kalenderen og at sige nej til for mange opgaver.

- De troede på mig, da jeg kom tilbage. For eksempel da jeg skulle holde et oplæg og fik et angstanfald. Den der beskyttelse, der pludselig var omkring mig. Det er lige før, at de står med førstehjælpskassen, når jeg nu skal holde oplæg. De er så optagede af, at jeg skal føle mig tryg. Den værste fjende, jeg har haft i forhold til at vende tilbage, er mig selv. Der var de tåbelige tanker om at svigte og ikke være god nok. Men når man dykker ned i det, er jeg jo bare ligesom alle andre, siger Kent Petersen.

Har søgt professionel hjælp

Begge formænd har søgt professionel hjælp til at bearbejde deres stressforløb og til at vende tilbage til hverdagen. De giver ikke andre skylden for, at de endte med at måtte trække stikket. Det var snarere eget forventningspres, der væltede læsset. Med assistance fra psykolog og coach har de fået mere styr på kalenderen, de er blevet bedre til at lægge mobilen væk om aftenen og ikke besvare alle telefonopkald.  

Kent Petersen er også begyndt at dyrke yoga og finder roen der. Det giver et åndeligt frirum, fortæller han, for når man arbejder med kroppen, er der fuld fokus på dét og intet andet. Familien minder ham om det, når han får sovet for lidt, og det er tid til at holde fri.

Der må være en grænse for det grænseløse arbejde, har de begge smerteligt erfaret. Løsningen er både at ændre struktur og kultur i hverdagen, mener socialrådgivernes formand.

- Hvis alt ligger på telefonen, bliver du konstant forstyrret af arbejdet derhjemme, hvor du skulle forankre dig i familien og blandt venner. Der er noget kultur i at tillade sig at holde fri, selv om det nemt at arbejde, siger Majbrit Berlau.

I dag blander hun og Kent Petersen sig gerne i stressdebatten i håb om, at deres stemmer og erfaringer kan ruske op i ledere og politikere. Helst ud fra et ’samfundsmæssigt perspektiv,’ pointerer Majbrit Berlau.

-  Jeg synes ikke, at det er interessant, hvad der skete med mig, men hvad der sker i vores samfund, hvor så stor en andel af befolkningen oplever stress. På jobbet og helt ned til 8. klasse, siger hun.

- Jeg er enig i, at man ikke altid skal bruge sig selv som eksempel, indskyder Kent Petersen og tilføjer:

- Men der er bare en anden troværdighed, fordi du kan tale om ting, du har prøvet på egen krop, bemærker han.

Hvordan kan samfundet blive ved med at bruge enorme summer på at håndtere stress som følge af, at store befolkningsgruppers velbefindende er radikalt dalende, spørger Majbrit Berlau.

- Vi har et arbejdsmarked, hvor vi taber produktion og effektivitet på grund af stress. Hvorfor er der ikke en ledelse, der siger, at vi er nødt til at gøre noget. Her peger jeg både på Christiansborg og på arbejdsmarkedets parter, siger Majbrit Berlau.

Ikke kun Christiansborg og arbejdsgivernes ansvar

Men det er ikke kun en sag for Christiansborg og arbejdsgiverne, tilføjer Kent Petersen.

- Vi er også nødt til at se på den måde, vi lever på. Løsningen er så nuanceret, at man ikke bare kan sige, at det er nogle ledelser, der skal træffe nogle beslutninger. Det handler også om alt det materialistiske. Så længe du vælger at knokle røven ud af bukserne, så du kan have to biler i familien, får du ikke løst problemet, siger han.

Men hvis strukturen og kulturen på en arbejdsplads skal ændres, er det ikke noget, den enkelte kan klare, fastholder Majbrit Berlau. Det er for simpelt at give ’10 gode råd til et stressfrit liv.’

- Hvis man møder ind til en chef, som ikke har forståelse for, at arbejdsmængden kan blive for stor, eller man konstant lever med uforudsete forandringer, så stresser det, uanset hvor meget yoga man dyrker. Meget af den ledelse, vi er udsat for i Danmark, peger opad i systemet. Vi skal have vendt båden og dygtiggjort lederne i at identificere, hvilke mennesker, de arbejder sammen med. Hvad motiverer den enkelte? Gentagelser eller vilde opgaver en gang imellem? Det handler om at skabe de bedste forudsætninger, understreger hun.

Kent Petersen nikker.

- Men tag min branche, hvor du har en direktion, der godt vil arbejde med stress, og en bestyrelse oven over, der siger, at det forholder vi os ikke til, for vi skal sikre os tilstrækkelig udbytte af vores investeringer. Det vil sige, at du på den ene side får sat rammer for arbejdet med stress og trivsel, og på den anden side går du i gang med at skære i omkostningerne. Skal vi finde en løsning, er vi nødt til at tænke i sammenhængende strategier, siger Kent Petersen.

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
BREAKING

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”