Computerproblemer på arbejdet koster milliarder
Problemer med din computer påvirker fat ftisk også dine kollegers effektivitet, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (Foto: Colourbox)
Når medarbejderne hver dag spilder tid på computere og maskiner, der ikke fungerer optimalt, koster det på virksomhedens bundlinje.

Omkring hver fjerde medarbejder bruger hver dag mellem 15 og 30 minutter på computere, der ikke virker, eller maskiner, der er gået i stykker.

Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke A/S har foretaget for Avisen.dk.

Ifølge Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, skyldes problemerne oftest forældet software og hardware, der kører langsomt, mangler opdateringer eller går ned. Ofte skyldes det også, at de systemer, der arbejdes i, ikke taler godt nok sammen, og derfor er tidskrævende at håndtere eller laver fejl, når de samkøres.

- Der er ingen tvivl om, at computer- og maskinproblemer kan være en tidsrøver i dagligdagen. For den enkelte medarbejder kan det være et irritationsmoment i løbet af dagen og ugen, og for en virksomhed betyder den samlede spildtid for medarbejderne ganske meget for den samlede effektivitet, siger Mette Lundberg.

Påvirker også kollegaerne
Og det er chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd enig i.

- Det kan selvfølgelig ikke afvises, at den tabte produktion, der følger de tekniske problemer, indhentes senere på dagen, ugen eller måneden, ved at personen knokler hårdere. På den anden side kan det dog heller ikke afvises, at tekniske problemer er så stor en gene, at det påvirker medarbejderens effektivitet negativt ud over den tid, problemet i sig selv varer, siger Frederik I. Pedersen og tilføjer:

- Det kan også tænkes, at det påvirker kollegers effektivitet negativt, fordi en persons tekniske problemer kan betyde, at andre ikke kan komme i gang med deres arbejde, eller at det forsinker en videre arbejdsgang.

Investeringer er nødvendige
Ifølge Frederik I. Pedersen kan den megen spildtid da også koste dyrt på virksomhedens bundlinje.

- Der er cirka 2.675.000 beskæftiget på det danske arbejdsmarked, og de arbejder i alt 3.978.000.000 timer om året. Spilder en beskæftiget 15 minutter hver dag på computer- eller maskinproblemer, løber det årligt op i godt 56 timer. Bruges blot halvdelen af denne spildtid på effektivt arbejde, ville medarbejderen kunne producere for cirka 13.500 kroner mere om året. Gælder det hver fjerde beskæftiget, svarer det til samlet godt 9 milliarder kroner om året, forklarer han.

Hos IT-Branchen understreger Mette Lundberg derfor også, at fortsatte investeringer i både software og hardware er en nødvendighed.

- Der er ingen tvivl om, at den rigtige digitalisering skaber effektivitet og vækst i både samfundet og hos den enkelte virksomhed. Forhåbentligt vil både det offentliges og erhvervslivets digitalisering fortsætte, og derfor er det i stigende grad vigtigt for serviceniveauet og konkurrenceevnen, at disse problemer håndteres effektivt, siger hun.

Computer-koks

Hvor lang tid bruger du typisk i løbet af arbejdsdagen på at bøvle med eller vente på computere eller maskiner, der ikke fungerer optimalt?

Intet – det hele fungerer: 10,4 %
Under 15 minutter om dagen: 52,9 %
Mellem 15-30 minutter om dagen: 23,8 %
Ikke relevant, da jeg hverken bruger computere eller maskiner: 4,8 %

Kilde: Wilke A/S for Avisen.dk

 

 

via Listen To News