Offentlige arbejdspladser er hårdt plaget af stress.
I løbet af det seneste år har hver niende medarbejder i det offentlige meldt sig syg på grund af stress på jobbet.
Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af Megafon blandt 2.700 medarbejdere for 27 organisationer, som organiserer ansatte i kommuner og regioner.
En af organisationerne bag er pædagogernes fagforening BUPL. Her er formand Elisa Rimpler Bergmann rystet over resultatet.
- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man skal blive syg på grund af sit job, siger hun.
Undersøgelsen viser, at der er stor forskel på stressproblemet på de offentlige arbejdspladser.
På arbejdspladser, hvor der er dårlig dialog med ledelsen, og der ikke reageres på dårligt arbejdsmiljø, er der dobbelt så mange stress-syge medarbejdere.
- Her kan man oveni se, hvor stor forskel det gør på antallet af stress-syge, hvordan arbejdspladsen håndterer opfølgning og inddragelse, siger Elisa Rimpler Bergmann.
Mere indflydelse giver mindre stress
Alle arbejdspladser har pligt til at lave en arbejdspladsvurdering (APV), hvor medarbejderne og ledelsen vurderer det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Viser der sig at være problemer, skal der følges op.
Men i undersøgelsen svarer 30 procent af medarbejderne, at der ikke bliver fulgt op på deres APV.
Og på de arbejdspladser har 18 procent været stress-syge. Det er væsentlig flere end de syv procent på arbejdspladser, der har fulgt op på APV'en.
Billedet er præcis det samme, når det gælder dialog mellem ledelse og medarbejdere. Hvor der er god dialog, har syv procent været stress-syge, mens dårlig dialog afføder 17 procent stress-syge.
Ifølge Ole Gunni Busck, der forsker i arbejdsmiljø på Aalborg Universitet, bekræfter undersøgelsen at arbejdspladsvurderinger gør en stor forskel.
- Tallene her understreger, at medindflydelse og dialog mellem medarbejdere og ledelse er det helt basale i et godt psykisk arbejdsmiljø, siger han.
KL: Arbejdsmiljø er også ansattes ansvar
Kommunernes Landsforening (KL) placerer ansvaret for det psykiske arbejdsmiljø på den enkelte arbejdsplads, hvor det er en fælles opgave for ledelsen og medarbejdernes arbejdsmiljørepræsentant.
-Samarbejdet om arbejdsmiljøet er en gensidig opgave. Medarbejderne har også et ansvar for at tage arbejdspladsvurderinger op, hvis de oplever, der er problemer, siger chefkonsulent Preben Meier Pedersen.
Danske Regioner understreger, at ledelserne på sygehusene systematisk arbejder med arbejdsmiljøet. Desuden er sygefraværet faldet hvert år siden 2007, understreger Anders Kuhnau, der formand for Løn- og praksisudvalget.
-Men vi har ingen interesse i, at 11 procent er syge på grund af stress. Undersøgelsen her viser lige præcis, hvad man kan opnå, hvis man arbejder målrettet, og er opmærksom på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, siger han.
Vil forhandle om mindre stress
I Dansk Sygeplejeråd mener formand Grethe Christensen dog langt fra, at problemet med stress på sygehusene er løst.
Hun peger på, at selv om planer for arbejdsmiljø er skrevet ind i ledelsens handlingsplan, er det ikke sikkert, sygeplejerskerne opdager det.
- Det kan godt være, der bliver arbejdet med det i administrationen. Men det skal ske i dialog med de medarbejdere, det drejer sig om, siger hun.
Både BUPL og Dansk Sygeplejeråd kræver, at der skal tages hånd om det psykiske arbejdsmiljø, når der til foråret skal forhandles nye overenskomster for en halv million offentligt ansatte.
- Det psykiske arbejdsmiljø har så stor betydning for kvaliteten af det arbejde, der bliver udført, at man ikke bare kan skubbe hele ansvaret ud på de enkelte arbejdspladser. Det er noget, vi skal tale om centralt, siger Grethe Christensen.
Både KL og Danske Regioner afviser at tage stilling til, hvad der skal til på bordet til overenskomstforhandlingerne.
- Har du inden for det sidste år været sygemeldt pga. stress (hvor det var arbejdet, der var den vigtigste kilde)?
Ja 11%
Nej 87%
Ved ikke 2%
Total 100% 2.714
Kilde: MEGAFON august 2014
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.