3F: Seniorførtidspension er en narresut
Seniorførtidspensionen er en narresut, som gør, at dem, der er nedslidte, vil få et hurtigere afslag, end hvis de søgte førtidspension, lyder kritikken fra 3F. Foto: Colourbox
Seniorførtidspensionen skal holde hånden under nedslidte på arbejdsmarkedet. Men det vil ikke ske, mener 3F.

Seniorførtidspensionen er en narresut.

Så hård er dommen over den nye ordning for nedslidte seniorer ifølge leder af 3F's a-kasse Morten Kaspersen. Han mener på ingen måde, at seniorførtidspensionen, der ventes vedtaget af Folketinget onsdag, afløser efterlønnen.

"Det er blevet lanceret som en erstatning for efterlønnen. Men sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det udelukkende som en narresut, der gør, at dem, som er nedslidte, vil få et hurtigere afslag, end hvis de søgte førtidspension," siger Morten Kaspersen til Newspaq.

For at komme i betragtning til seniorførtidspensionen skal man opfylde en række kriterier.

Ordningen skal kun gælde for personer, der har mindre end fem år til folkepensionen. Pensionsalderen hæves gradvist til 67 år frem mod 2022. Det betyder, at danskere om ti år skal være over 62 år for at komme i betragtning.

Samtidig skal man have haft job på fuld tid i 20 til 25 år for at komme i betragtning.

Det krav lever mange seniorer ikke op til, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Mindst en ud af ti 59-årige lever ikke op til kravet om 25 års beskæftigelse.

"Mange medlemmer af 3F er nedslidte længe før, de har været på arbejdsmarkedet i 20-25 år. Det er en katastrofe, at man lader folk i stikken på den måde," siger Morten Kaspersen, der også er formand for a-kassernes forening, AK-Samvirke.

Samtidig skal man være dokumenteret 'nedslidt'.

Kriterierne for at få seniorførtidspension er de samme som for førtidspension. Det vil sige, at arbejdsevnen skal være nedsat i en sådan grad, at man ikke er i stand til at varetage et almindeligt job eller fleksjob. Dog slipper man for arbejdsprøvninger.

Man skal således stadig testes og forhøres af socialrådgivere, sagsbehandlere og gennemgå talrige lægeundersøgelser af forskellige læger.

"Det er ikke lettere at få seniorførtidspension end førtidspension. Eneste forskel er, at man hurtigere får sit afslag," siger Morten Kaspersen.

I modsætning til efterlønnen er seniorpension dog ikke betinget af, at man har betalt til ordningen eller er medlem af en a-kasse.

faktaboks

Kriterier for at få seniorførtidspension

1. Ordningen vil kun gælde for personer, der har mindre end fem år til folkepensionen.

2. For at komme i betragtning skal man have haft job på fuld tid i 20 til 25 år.

3. Kriterierne for at få seniorførtidspension er de samme som for førtidspension. Det vil sige, at arbejdsevnen skal være nedsat i en sådan grad, at man ikke er i stand til at varetage et almindeligt job eller fleksjob. Dog slipper man for arbejdsprøvninger.

via Listen To News