VORES VALG "Jeg tjente mere som havnearbejder i Aarhus"
Med 15 års erfaring som havnearbejder har Leif Lahn (S) en anderledes baggrund end de fleste andre medlemmer af folketinget. Foto: Jakob Krarup Bjerregaard
Kampen om 175 pladser i folketinget er gået ind. Sammen med Leif Lahn (S) får vi her et indblik i en MF'ers dagligdag.

NAVN: Leif Lahn Jensen

ALDER: 44 år

BOPÆL: Grenå, Djursland

JOB: Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne

UDDANNELSE: Folkeskolens 10. klasse i 1984

LØN: Grundlønnen er 49.409 kroner om måneden, dvs. 592.911 kroner om året. Derudover får medlemmer af Folketinget dækket blandt andet transportomkostninger samt lejlighed i København, hvis de bor i andre dele af landet.

Hvad har du lavet, siden du blev færdig med folkeskolen i 1994?

Fra 1984 til 1989 var jeg landbrugsmedhjælper på Djursland. Fra 1992, og indtil jeg blev valgt ind i Folketinget i 2007, var jeg havnearbejder for Mærsk på Aarhus Havn. I de sidste ni år på havnen var jeg også tillidsmand.

Hvordan adskiller jobbet som folketingspolitiker sig fra jobbet som havnearbejder?

Den største forskel er, at jeg ikke længere er lønmodtager. Nu er jeg min egen chef. Jeg kunne sådan set vælge at lade være med at lave en pind i fire år – så ville jeg nok ikke blive genvalgt. Men jeg kan også vælge at klø på, fordi jeg synes, det er spændende og gerne vil genvælges.

Hvordan ser en typisk arbejdsuge ud for dig i folketinget?

Mandag bruger jeg hele dagen på lokale møder. Jeg skal være synlig på Djursland, hvor man kan stemme på mig. Det er her, jeg bliver klædt på til det politiske arbejde.

70-80 daglige mails

Tirsdag morgen flyver jeg til København tidligt om morgenen og forbereder mig det socialdemokratiske gruppemøde. Jeg får 70-80 mails om dagen og en stor bunke post, så der er en del forberedelse og læsetid. Om eftermiddagen er der afstemninger og førstebehandling af lovforslag i folketingssalen samt udvalgsmøder.

Jeg skal også mødes med de andre socialdemokratiske udvalgsmedlemmer, så vi kan diskutere sagerne internt i partiet. Kl. 17 går jeg i gang med at læse til dagen efter. Jeg er som regel færdig omkring kl. 22 eller 23.

Onsdag er der blandt andet spørgetid i folketingssalen. Her bruger vi i oppositionen meget tid på at spørge ministrene - vi driller dem lidt. Onsdag er der også møde i arbejdsmarkedsudvalget og i kulturudvalget.

Masser af rundvisninger

Torsdag ligner meget de andre dage. Som regel tager jeg et fly hjem til Grenaa omkring kl. 22.

Jeg bruger også meget tid på at vise rundt på Christiansborg, især for folk fra min egen kreds. Det er en overraskende stor del af jobbet. Det kan være for eksempel elever eller efterlønnere, der er på besøg.

Fredag arbejder jeg igen hjemme på Norddjurs. Som regel er jeg færdig omkring kl. 17. Weekenden forsøger jeg at holde fri. Fordi jeg kører så hårdt på de dage, jeg er i København, kan jeg bruge tid på familien.

Det hænder nu alligevel ofte, at jeg skal noget politisk lørdag eller søndag.

Hvad er den værste fordom om jobbet som folketingspolitiker?
At vi har sommerferie fire måneder om året. Jeg bruger reelt hele sommerperioden på at mødes med alle de lokale på Djursland, som jeg ikke har tid til at mødes med i løbet af folketingsåret. Min egentlige sommerferie var i år tre uger, hvor jeg holdt næsten helt fri.

Hvad er fordelene ved jobbet?
Jeg får rigtigt mange store oplevelser. Jeg har for eksempel været til dronningebal sammen med min kone. Selvom jeg ikke er meget royal, var det en kæmpe oplevelse.

Mit for fine sprog

I forbindelse med at jeg sidder i kulturudvalget, kommer jeg meget rundt i teateret. Jeg er ellers en typisk LO'er, der aldrig nogensinde har været i teateret. Min far og mor mente, det var for de fine. Men nu er jeg begyndt at opsøge det på grund af arbejdet. Det har virkelig været en øjenåbner.

Følger der nogle skavanker med jobbet?
Jeg kommer til at snakke for hurtigt og få et for fint sprog. Sådan noget som 'bruttonationalprodukt' for eksempel. Jeg bruger meget tid ude på havnen sammen med mine havnearbejdervenner for at komme ned på jorden, og de brokker sig over mit nye sprog.

Dengang jeg var havnearbejder, bandede jeg i hver eneste sætning.

Har du dit nuværende job for at få smør på brødet, eller fordi du brænder for det?
Da jeg var havnearbejder og formand for Børne- og Ungeudvalget i Norddjurs tjente jeg faktisk mere, end jeg gør nu. Så hvis jeg arbejdede for at tjene penge, skulle jeg være blevet, hvor jeg var. Men politik er noget, jeg brænder for.

Den dag, jeg ikke brænder for det længere, finder jeg tilbage til havnen.

Karrierekikkerten

Vi drukner i portrætter af succesfulde forretningsmænd og magtfulde direktører. Men heldigvis er arbejdsmarkedet også befolket af andet end buldrende karrierekanoner. Avisen.dk bringer fra nu af jævnligt et portræt af en person, der har valgt et anderledes, fascinerende, underligt, frit, forargeligt eller helt fantastisk arbejdsliv.