Skal håndboldspillere bære hjelm? Hjernelæge blander sig i debatten
Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv
En hjernerystelse er ikke for sjov, lyder det fra ledende overlæge Carsten Kock-Jensen

Hjernerystelse er en alvorlig lidelse, og får man flere af dem, så kan det ødelægge ens liv.

Sådan lyder det fra ledende overlæge Carsten Kock-Jensen på Neurokirugisk afdeling på Aarhus Universitetshospital til debatten om, hvorvidt håndboldspillerne bør, må, skal eller ikke skal bære hjelm.

Overlægen er præsident for Skandinavisk Neurotraume komité, som er på vej med retningslinjer til, hvordan man skal forholde sig, hvis man slår hovedet i en kontaktsport.

- Vi sidder blandt andet og ser håndboldkampe på tv for at finde ud af, hvad der sker med spillerne. Og vi undersøger verdenslitteraturen om emnet. Vi ønsker at finde svar på, om en spiller, der har været udsat for et slag, et styrt eller en hård bold, der har betydet, at han eller hun i et par sekunder har mistet bevidstheden, må spille videre. Og har der været en skade, hvor længe skal spilleren så helt holde sig fra sport, siger Carsten Kock-Jensen til DR Østjylland.

Komiteen ventes at have resultaterne klar om et halvt år.

Overlægen understreger, at det er en alvorlig lidelse at have fået en hjernerystelse.

- En reel hjernerystelse, hvor der er kortvarig tab af bevidsthed, er ikke nogen banal lidelse. Op til 10 procent af de ramte har svært ved at vende tilbage til deres arbejde igen, siger overlægen.

Og hvis man rammes af hjernerystelse flere gange, så er det alvorligt.

- Det er ikke godt. Undersøgelser tyder på, at folk, der har oplevet flere hjernerystelser, får sværere og sværere ved at klare sig, siger Carsten Kock-Jensen til DR Østjylland.

Håndspillere er dog ikke de eneste, der døjer med hjernerystelser. Også ishockeyspilleres hoveder er udsatte, når de løber på banen. Avisen.dk har tidligere fortalt om de to ishockeyspillere Christian Lie Nielsen og Christian Nordentoft, der nu er på offentlig forsørgelse. På grund af hjernerystelser kan de hverken spille ishockey eller passe et arbejde, og deres klubber har ikke tegnet ulykkesforsikringer for dem.

via Listen To News