Ishockey - arbejdsforhold på glat is En tackling på isen sendte Christian på kontanthjælp
Fremtiden så lys ud for den talentfulde ishockeyspiller Christian Lie Nielsen. Men en tacklingen på isen gjorde en ende på karrieren i og uden for isen. Idag er han på kontanthjælp og lider af kroniske smerter.  (Foto: Foto: Lars Pauli/Nordjyske.dk )
Tidligere ishockeyspiller Christian Lie Nielsen blev tacklet af en modspiller under en kamp på isen. Det har invalideret ham for altid. I dag beskylder han sin forhenværende klub for at løbe fra ansvaret som arbejdsgiver.

En hård tackling under en ishockeykamp ændrede den dengang 27-årige Christian Lie Nielsens liv markant. Han er idag, fem år senere, hverken i stand til at arbejde eller gå i svømmehallen med sin datter.

Christian Lie Nielsen føler sig svigtet af sin tidligere klub Aalborg Pirates, som han gennem flere år havde kontrakt med, men som efter tacklingen, der resulterede i en hjernerystelse, kasserede den garvede ishockeyspiller.

- Jeg er mega skuffet. Både over manglende støtte, men også over, at jeg ikke fik nogen hjælp til, hvordan jeg skulle komme videre. De cuttede bare kontakten fra den ene dag til den anden, fortæller Christian Lie Nielsen.

Konstant hovedpine

Tilbage i 2011 spillede han forward for klubben Aalborg Pirates, som dengang hed AaB Ishockey, og havde egentlig regnet med, at ishockeykarrieren skulle fortsætte flere år frem i tiden. Han havde opbygget et talent for sporten. Både hans far og storebror er ishockeyspillere, og Christian var bare tre år, da han første gang stod med en ishockeystav i hånden og skøjter på fødderne.

Men under en kamp blev den dengang 27-årige Christian Lie Nielsen ramt af en hård tackling fra en modspiller. Og selvom han har hjelm på, får han en slem hjernerystelse, der med ét gør en ende på ishockeykarrieren og frarøver ham evnen til at arbejde.

- Dagen efter vågnede jeg op med en sindssyg hovedpine. I flere uger lå jeg i soveværelset med nedrullede gardiner. Jeg troede hovedpinen på et tidspunkt ville gå væk. Men nu er der gået fem år, og den er her endnu, fortæller Christian Lie Nielsen.

Må blive væk fra fødselsdage

I dag er han stadig ikke i stand til at arbejde og er på kontanthjælp. Udover den kroniske hovedpine, har han problemer med simple hverdagsting.

- Jeg kan ikke se fjernsyn eller læse. Og sociale ting som fødselsdage kan jeg ikke deltage i, for der er for meget larm, og jeg kan ikke holde fokus. Når jeg skal køre i bil, skal jeg sidde med lukkede øjne. Ellers bliver jeg svimmel og får ondt i øjnene, fortæller Christian Lie Nielsen.

Mest af alt er han ked af, at hans skade går ud over samværet med hans tre-årige datter.

- Jeg kan ikke lave ting sammen med hende, som andre fædre kan med deres børn. Tage hende med i svømmehallen og sådan. Jeg kan heller ikke passe hende i lang tid ad gangen. Det påvirker familien, fortæller Christian Lie Nielsen.

Den tidligere ishockeyspiller er meget skuffet over, at klubben, som han havde været tilknyttet til i over ti år, ikke hjalp ham på fode igen efter ulykken, men i stedet droppede kontakten med den skadede spiller. Og da hans kontrakt udløb to måneder efter, blev den ikke forlænget.

Christian Lie Nielsen beskriver tiden lige efter ulykken, som ulidelig.

Må selv betale for behandling

- Jeg ligger bare i min seng og har det vanvittigt dårligt. Jeg ved ikke, hvad der skal ske og hvad jeg skal gøre, så kunne virkelig godt have brugt, at nogen fra klubben hjalp mig. Men det skete bare ikke, fortæller han.

I dag får han kontanthjælp og et mindre beløb hver måned gennem klubbens arbejdsskadeforsikring. Pengene er akkurat tilstrækkelige til, at hverdagen kan løbe rundt for ham og hans familie. Derudover støtter familiemedlemmer ham økonomisk, så han kan gå til behandling og genoptræning.

Gennem klubbens arbejdsskadeforsikring modtog han 30 behandlinger hos en fysioterapeut, der hurtigt var opbrugt.

- Og så fik klublægen sendt mig til to scanninger på sygehuset. Derefter hørte jeg ikke mere fra ham eller de andre i sundhedsstaben, fortæller Christian Lie Nielsen, der på egen hånd og med egen pengepung har forsøgt at rette op skaden efter tacklingen.

Hvis Christian Lie Nielsen havde været fodboldspiller, ville han være langt bedre sikret mod skader som denne, der er er så invaliderende, at det går ud over arbejdsevnen og sports-karrieren.

Ufarsvarligt med manglende forsikringer

Men i ishockeybranchen tegner klubberne hverken ulykkesforsikringer eller karriestopforsikringer. Spillerne er derfor kun dækket af de obligatoriske arbejdsskadeforsikringer.

Det møder kritik fra blandt andre Ishockey Spiller Foreningen, der længe har forsøgt at få indført obligatoriske ulykkesforsikringer i sportsgrenen, der betegnes som den farligste i Danmark.

De mener, det er uforsvarligt, at spillere, der som Christian Lie Nielsen må indstille karrieren på grund af skade, kun er dækket af en arbejdsskadeforsikring, der langt fra er nok til at leve for.

Men hos Danmarks Ishockey Union, der repræsenterer ishockeyklubberne, lyder en af forklaringerne på manglende forsikringer, at det er en stor udgift at pålægge klubberne, der i forvejen ikke har meget at rutte rundt med.

Pædagogdrømme

Hos Aalborg Pirates har nytiltrådte direktør Thomas Bjuring ikke mange kommentarer til Christian Lie Nielsens situation, men forklarer, at forsikringensforholdene er gængse for alle klubber.

Tilbage i Vadum nord for Aalborg sidder Christian Lie Nielsen, der i dag er 32 år. Han har ikke spillet ishockey siden ulykken. Foruden pladsen på ishockeyholdet, mistede han også arbejdet som pædagogmedhjælper, som han passede ved siden sporten.

Før den skæbnesvangre kamp i 2011 brugte han næsten al sin tid på isen med en stav i handsken. I dag går han til genoptræning af nervesystemet og hviler på sofaen flere gange dagligt.

Men han har dog ikke opgivet at komme i arbejde igen. Og han håber på, at han i fremtiden får det bedre og kan påbegynde pædagoguddannelsen.

faktaboks

Avisen.dk sætter de kommende uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

via Listen To News