Ishockey - arbejdsforhold på glat is Christians nødråb efter voldsom arbejdsskade: Lav nu de regler om
- Jeg har jo været rigtigt, rigtig heldig, at jeg har haft den forsikring igennem mit arbejde. Hvis jeg ikke have haft det, havde det været helt til hundene det her, siger Christian Nordentoft. Foto: BrianChristensenPhoto.com
En tackling på isen efterfulgt af en hjernerystelse satte en stopper for Christian Nordentofts lovende ishockeykarriere. I dag kritiserer han branchen for ikke at tage ansvar for de spillere, der kommer så alvorligt til skade på isen, at det koster karrieren.

En mørk januaraften tidligere på året vinder Aalborg Pirates fra landets bedste ishockeyrække, Metal Ligaen, en vigtig hjemmesejr på 5-2 over Unibet Stars Gentofte. Nordjyderne styrer med sejren fortsat mod en plads i slutspillet, men undervejs i kampen lider holdet et alvorligt tab.

Den dengang 23-årige pirat-profil Christian Nordentoft bliver i et uforsætligt sammenstød tacklet voldsomt i hovedet af udeholdets Christian Hee Foss. Den unge landsholdsspiller går ud som et lys og vågner op i arenaens lægerum. Han havde pådraget sig en svær hjernerystelse og spillet sin sidste af i alt 173 kampe for Aalborg Pirates.

- Da jeg rendte på banen den aften, regnede jeg ikke med, at det skulle være min sidste kamp. Det kan være slut, før man aner det, siger Christian Nordentoft i dag til Avisen.dk.

Han fik revet sin hverdag og sit indkomstgrundlag fra hinanden. Klubberne tegner hverken ulykkesforsikringer eller karriestopforsikringer, og derfor er spillerne kun dækket af de obligatoriske arbejdsskadeforsikringer.

Og det er netop derfor, at den pensionerede ishockeyprofil med den lovende fremtid, nu forlanger, at de danske ishockeyklubber indfører obligatoriske ulykkes- eller karrierestopforsikringer for kollegerne, der stadig skøjter rundt i Danmarks farligste sport.

Ingen forsikring

Christian Nordentoft talte aldrig med klubben om at tegne en privat forsikring, og hans historie er den anden i rækken om ishockeyspillere fra Metal Ligaen, der har indstillet karrieren og droppet at arbejde efter en voldsom hjernerystelse på isen.

I 2011 blev navnebroderen Christian Lie Nielsen ligeledes slået omkuld af en hård tackling. Ligesom Christian Nordentoft lider han i dag af kronisk hovedpine og har koncentrationsbesvær.

Fælles for dem begge er også, at deres klub Aalborg Pirates – ligesom landets øvrige klubber – ikke forsikrer deres spillere mod ulykke eller karrierestop. Derfor er de dårligt økonomisk dækket ved tab af arbejdsevne. Begge er i dag på offentlig understøttelse og går til genoptræning.

Christian Lie Nielsen er på kontanthjælp og får et mindre beløb gennem klubbens lovpligtige arbejdsskadeforsikring.

Christian Nordentoft har ikke haft kontakt med klubben, siden han fik overrakt blomster til en afskedsseance. Han sover mellem 12 og 15 timer om dagen og går rundt med konstant hovedpine i kærestens lejelighed i Frederikshavn eller i forældrenes hjem, hvor han boede, da skaden skete.

Christian var heldig

Han er på sygedagpenge, indtil hans sag i Arbejdsskadestyrelsen bliver vurderet, men er dog så heldig, at han gennem sit andet job som sælger i C Flauenskjold, blev dækket af en sundhedsforsikring fra Danica, der gør, at han ikke lider økonomisk overlast i dag.

- Jeg har jo været rigtigt, rigtig heldig, at jeg har haft den forsikring igennem mit arbejde. Hvis jeg ikke have haft det, havde det været helt til hundene det her, siger han.

Men omstændighederne falder altså ikke så lykkeligt ud for alle skadede spiller. Christian Nordentoft ved fra sin tid i elitesporten, at der render nogle unge knægte rundt og får symbolske 1000 kroner om måneden.

- Hvis de bliver skadet, har de jo ikke noget at blive dækket for, siger Christian Nordentoft og understreger:

- Du bliver ikke millionær af at spille i den danske ishockeyliga, men det mindste, klubberne kan gøre, er at sørge for, at spillerne er dækket, hvis en spiller bliver så slemt medtaget, at han ikke kan fortsætte karrieren, siger Christian Nordentoft.

For stor udgift

Han mener, at ishockeyspillere godt ved, at det er en god idé at være forsikret, men der er et stykke fra tanke til handling for de hårdkogte puk-krigere, der fra en helt ung alder har lært at ishockey er en machosport.

De obligatoriske ulykkesforsikringer var et af hovedkravene, da Ishockey Spiller Foreningen forsøgte at indgå en overenskomst med Danmarks Ishockey Union (DIU) i sommer. Forhandlingerne brød sammen, men der kom det ud af det, at DIU nu er i gang med at indhente tilbud på ulykkesforsikringer.

Direktør i DIU Ulrik Larsen siger søndag til Avisen.dk, at det en sympatisk idé at gøre ulykkesforsikringerne obligatoriske, men at det vil være en stor udgift at pålægge klubberne, hvis de skal betale for forsikringerne. Det er jo spilleren bliver beskyttet, argumenterer han.

"Forrykt tankegang"

Det giver Christian Nordentoft ikke meget for.

- Det er en forrykt tankegang. Jeg har spillet på samtlige ungdomslandshold og også spillet kampe på A-landsholdet. Så jeg har jo været en del af Dansk ishockey Union, så jeg kan ikke se årsagen til, at de ikke synes, det skulle være en god idé, siger Christian Nordentoft, der desuden mener, at klubberne kan købe sig til relativt billige gruppeforsikringer.

Om sagen siger den nytiltrådte direktør i Aalborg Pirates, Thomas Bjuring:

- Vi har i Aalborg Pirates samme forsikringsforhold som alle andre klubber.Christian Nordentoft håber stadig på at kunne få et arbejde igen en dag.

- Det kunne være mit gamle arbejde eller et andet arbejde. Jeg vil bare gerne ud, det er ikke lykken at ligge herhjemme. Sådan som det er lige nu, er udsigterne lidt sorte, men jeg håber godt nok, at det snart begynder at gå fremad, siger han.

ISHOCKEY - ARBEJDSFORHOLD PÅ GLAT IS

Avisen.dk sætter de kommende uger fokus på forholdene inden for Danmarks farligste sportsgren, ishockey. Stjernestøv og NHL-drømme er kun toppen af isbjerget.

Avisen.dk er dykket ned i kontrakter og lønforhold og har talt med spillere og trænere, der tegner et billede af en branche, der udnytter unge mænds store ambitioner.

Har du oplysninger om forholdene i ishockeybranchen, så skriv til laerke@avisen.dk

 

via Listen To News