Thorning: Opbakning var en fejl
Det skal først til debat i Folketinget, inden Danmark evt. kommer med i det nye, tætte EU-samarbejde. Foto: Michel Euler / POLFOTO
Statsministeren præciserer nu, at Danmark ikke vil tilslutte sig et nyt EU-samarbejde, før det er drøftet i Folketinget.

Helle Thorning-Schmidt (S) slår nu fast, at Danmark ikke vil indgå i et nyt og tættere samarbejde omkring euroen, før det er blevet diskutere herhjemme med Folketingets partier.

Tidligere blev Danmark ellers nævnt som et af de lande, der vil tilslutte sig samarbejde med eurolandene.

"På længere sigt vil, de 17 eurolande og seks andre, Bulgarien, Danmark, Letland, Litauen, Polen og Rumænien indgå en mellemstatslig aftale. Dette finansielle samarbejde, som skal underskrives senest marts 2012, vil etablere nye, stærkere finansielle regler," lød det i en meddelelsen på Det Europæiske Råds hjemmeside med EU's præsident Herman Van Rompuy og EU-kommissionens formand José Manuel Barroso som afsender.

Men det holdt ikke, slår hun nu fast.

"Det var skrevet forkert i konklusionen, vi ændrede ikke vores position," fastslår Helle Thorning over for pressen i Bruxelles.

Statsministeren har dermed slået fast, at partierne hjemme i Danmark skal høres, forklarer Dorte Sindbjerg Martinsen lektor på Københavns Universitet på institut for statskundskab.

"Hun understreger derved, at Folketinget først skal ind over, og at hun dermed ikke på nuværende tidspunkt kan sige noget. Hun får derved selvfølgelig også sagt, at man nu skal ind og nærlæse den her aftale, og se hvad den præcist kommer til at indeholde, for at kunne vurdere omfanget af en suverænitetsafgivelse," siger hun til Newspaq.

Der er da også netop kommet en revideret erklæring fra EU-topmødet.

Her fremgår det, at ni EU-lande, hvoraf det ene er Danmark, først vil konsultere deres nationale parlamenter, inden man endelig beslutter, om man vil stå inden for eller uden for det nye tætte samarbejde om euroen.

På pressemødet slog statsministeren også fast, at der er nu er skabt ro om euroen.

"Det allervigtigste på det her topmøde var at redde euroen. Der var tale om, at euroen ikke kunne klare det. Det vigtigste var for alle lande, at vi fik ro om euroen. Og der blev taget beslutninger i nat, som sikrer den ro. Det er også godt for Danmark," sagde hun.

På tirsdag mødes Helle Thorning med Europaudvalget herhjemme for at drøfte topmødet og Danmarks videre rolle i samarbejdet.