Grotesk.
Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkpartis EU-ordfører, efter et officielt dokument fra topmødet i Bruxelles har afsløret, at Danmark har til hensigt at tilslutte sig den nye aftale for eurolandene om en strammere EU-kontrol med landenes økonomiske politik.
Helle Thorning-Schmidt (S) har ellers over for pressen sagt, at hun ikke har bestemt sig.
Men hvis det forholder sig sådan, som der står skrevet i dokumentet, så er det at overskride sine beføjelser, mener EU ordfører hos DF, Pia Adelsten.
"Det vil jo være grotesk, for så overskrider man jo klart det mandat, man har fået fra Europaudvalget. Dansk Folkeparti har fra starten sagt nej, men der er jo de her unionspartier, vi har i Folketinget, som har sagt ja til et mandat, og det er bestemt ikke det, man har givet mandat til. Det synes jeg, er at overskride sine beføjelser," siger hun til Newspaq.
Hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, synes man, at det er underligt med to forskellige udmeldinger.
"Det burde jo være ret simpelt at svare på for Helle Thorning. Det bekymrer mig da lidt, at Helle Thorning ikke har gjort det helt klart for sine kollegaer, hvad hun mener. For selvfølgelig skal Folketinget da høres, og så skal befolkningen da også høres," siger Nikolaj Villumsen EU-ordfører for Enhedslisten til Newspaq.
Også Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen undrer sig over de modstridende meldinger," siger Nikolaj Villumsen EU-ordfører for Enhedslisten.
Også Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen undrer sig over de modstridende meldinger.
"Har Folketinget givet Helle Thorning-Schmidt mandat til at sige ja til deltagelse i ny euroklub? Og hvorfor har statsministeren ikke fulgt det svenske eksempel?" spørger Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.
Han reagerer, fordi der i dokumentet står, at stats- og regeringscheferne i Den Tjekkiske Republik og Sverige har valgt at høre deres parlamenter, inden de træffer en afgørelse. Men det fremgår ikke, at Danmark vil gøre det.
Derimod står der:
"På længere sigt vil, de 17 eurolande og seks andre, Bulgarien, Danmark, Letland, Litauen, Polen og Rumænien indgå en mellemstatslig aftale. Dette finansielle samarbejde, som skal underskrives senest marts 2012, vil etablere nye, stærkere finansielle regler," lyder det i meddelelsen på Det Europæiske Råds hjemmeside.
Pia Adelsten ved godt, hvordan det skal tolkes.
"Jeg læser det ikke som et udtryk for, at man bare vil deltage i den processen fremadrettet. For hvis Helle Thorning har ment, at hun skal hjem til parlamentet og høre ad, så skulle hun have gjort ligesom Sverige og Tjekkiet," siger hun.
Søren Søndergaard konstaterer, at statsministerens tilsagn både er i strid med den danske euro-undtagelse og med respekt for demokratiet.
"Hvis det officielle dokument ikke gengiver Danmarks holdning korrekt, må statsministeren straks bede om et dementi," skriver Søren Søndergaard.