LA: Nu er Helle T. på rette spor igen
Anders Samuelsen (LA) vil ikke deltage i et tættere samarbejde med euro-landende. Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
LA-formand Anders Samuelsen understreger, at Helle Thorning-Schmidt (S) skal forbi Folketinget, før hun melder Danmarks euro-holdning ud.

Den danske statsminister er først nu tilbage på et spor, som vi kan bakke op om.

Sådan lyder meldingen fra Liberal Alliances formand Anders Samuelsen.

Det sker efter Helle Thorning-Schmidt (S) efter dagens topmøde i Bruxelles har slået fast, at det skal drøftes i Folketinget, før Danmark eventuelt kan tilslutte sig mere samarbejde. Og det er Samuelsen godt tilfreds med.

"Jeg synes, vi fik klargjort, at statsministeren har behov for at komme forbi Folketinget, før hun kan bevæge sig videre i den retning, som hun ønsker. Og det ser jeg frem til," siger han til Newspaq.

Der har dagen igennem været en del forvirring om den danske linje i forhold til den aftale, som de 17 euro-lande indgik i Bruxelles i nat.

"Hun var helt på vildspor med den tidligere udmelding, og det fik hun nu rettet op på. Var hun fortsat i det tidligere spor, var det gået galt for hende," lyder meldingen fra Liberal Alliances leder.

Drøftelserne om Danmarks videre deltagelse i et europæisk finansielt samarbejde starter tirsdag i europaudvalget og Folketinget, og Anders Samuelsen ved godt, hvilken løsning han foretrækker.

"Min klare anbefaling er, at vi ikke skal forpligte os mere, end vi gør i øjeblikket. Derfor skal vi lade de 17 euro-lande gå sammen og se, hvad de kan blive enige om, og så skal vi læne os mere op ad Sverige," siger han.

Hos Dansk Folkeparti er man noget mere bramfrie i retorikken, men er derudover enige med Liberal Alliance, siger DF's udenrigsordfører Søren Espersen til Newspaq.

"Jeg mener, at Helle Thorning-Schmidt spilder danskernes tid, og i øvrigt spiller skuespil. Hun har sagt til befolkningen, at det skal analyseres grundigt før vi tager stilling. Men hun har helt sikkert fortalt sine venner i Europa, at vi er med. Det kræver en folkeafstemning om euroen før vi kan tilslutte os, men lad den bare komme. Det bliver et rugende nej fra danskerne," siger Søren Espersen.