Skumle kneb gør livet farligt for Piotr & Co.
"De går på kompromis med alt. Løn, arbejdsvilkår og sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vores sociale dumping pakke får effekt så hurtigt som muligt," siger Gunde Odgaard. Colourbox
Mindst 6.000 udenlandske håndværkere må sørge for egen sikkerhed, når de knokler for skillingerne. Et stigende problem, lyder det fra BAT-Kartellet, malerne og Håndværksrådet.

Manglende sikkerhedsudstyr. Iskold udnyttelse og muligheden for at tjene en månedsløn på nogle dages arbejde.

Flere og flere udenlandske håndværkere pukler under farlige arbejdsforhold.

Sådan lyder det fra Håndværksrådet, BAT-Kartellet og Malernes Fagforening, når de gør status over 2011.

Det sker, fordi skrupelløse bagmænd i et stigende omfang benytter kæder af underentreprenører, der i sidste ende lægger ansvaret for sikkerheden hos den polak eller ungarer, der udfører det konkrete stykke arbejde.

Hurtige penge

"Vi oplever flere og flere coverup-tricks, som går ud på at tjene hurtige penge med udenlandske statsborgere involveret, siger formanden for malerne i København, Bo Rosschou.

”Det kan lade sig gøre, fordi de ikke har en pind forstand på, hvordan man skal optræde i sikkerheds- og overenskomstmæssige sammenhænge, når man er i vores land,” tilføjer han.

Hasse Mortensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet, bekræfter, at problemet omkring udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft eksisterer.

Arbejdstilsynets tal kan dog hverken be- eller afkræfte, at der er tale om en stigning.

"Jeg kan bekræfte, at det finder sted og har fundet sted i mange år," siger han.

Mindst 6.000 har ansat sig selv

I BAT-kartellet anslår sekretariatschef, Gunde Odgaard, at der er mellem 12.000-15.000 håndværkere i Danmark.[pagebreak]

Mindst 6.000 optræder som enkeltmandsvirksomheder – såkaldte arme- og ben-selskaber, lyder det.

”Som noget nyt opretter man nu interesseselskaber, hvor ti udenlandske håndværkere ejer ti procent af virksomheden hver. Udefra ligner det en virksomhed, men det er bare en anden måde at lave arme- og ben-selskaber på,” siger Gunde Odgaard.

Ansvar for egen sikkerhed

Når kæden af underentreprenører ender hos et enkeltmandsselskab, hvor ejeren også udfører det konkrete stykke arbejde, får den udenlandske håndværker på papiret ansvar for sin egen sikkerhed.

På den måde bliver de særligt sårbare over for branchens rovfugle.

”Vi kan konstatere, at der, hvor man har nemmeste ved at udsætte folk for livsfare, også er der, hvor der er udenlandske statsborgere involveret, som ikke har kendskab til deres rettigheder," lyder det fra Bo Rosschou.

Et stigende problem

I Håndværksrådet kender man problemet i form af en stigende konkurrence fra udenlandske virksomheder, der underbyder danske virksomheder ved at omgå alt fra skatteregler til regler for sikkerhed på arbejdspladsen.

”Hvis de her virksomheder betalte skat og levede op til lovgivningen, ville det være fair konkurrence. Men her taler vi om virksomheder, der underbyder priserne ved at omgå reglerne og undlade at betale skat i Danmark,” siger Håndværksrådets administrerende direktør, Ane Buch.

Ifølge Håndværksrådets jurister, der overvåger området, har problemet været stigende de seneste fire-fem år.