Sådan foregår et 'cover up'-trick
Med tricket kan entreprenøren på en på overfladen korrekt måde få håndværkerne til at arbejde uden for overenskomst.

Det kræver flere kæder og led, når en bagmænd scorer kassen på udenlandske arbejdskraft.

De udnytter i bund og grund de udenlandske håndværkeres uvidenhed om lovgivningen.

Det som Malernes Fagforening Storkøbenhavn kalder for et ’coverup-trick’ kan foregå ved, at en respektabel dansk virksomhed bruger en såkaldt udstationerende virksomhed som underentreprenør.

Hyrer intetanende håndværkere

Det er en virksomhed, der eksempelvis er registreret i udlandet, men ikke har aktivitet i hjemlandet, som EU-lovgivningen kræver.

Underentreprenøren hyrer igen et antal andre underentreprenører. Det er typisk enkeltmandsvirksomheder, der på papiret figurerer som selvstændige virksomheder.

Men i virkeligheden er der tale om håndværkerne, der  laver det konkrete arbejde. Det kalder man i øvrigt for 'arme/ben-virksomheder'.

Velkendt for Arbejdstilsynet

”Dermed frigør hovedentreprenøren sig fra overenskomst. Og de folk, der udfører tingene, er hver især ansvarlige for sig selv sikkerhedsmæssigt. Men det er en coverup-situation, hvor man på overfladen får det til at se korrekt ud og samtidig kan unddrage sig ansvaret for sikkerheden,” siger Bo Rosschou.

For Arbejdstilsynet er det en velkendt problematik, at udenlandske såvel som danske håndværkere ansættes som underentreprenører, men i realiteten udgør rendyrket arbejdskraft og derfor ikke er ansvarlig for så meget som køb at en æske søm.