Administration 

SF-profil: Uligheden viser sit grimme ansigt på Europas rastepladser

"Social dumping er en af de største trusler mod almindelige lønarbejdere og for selve grundlaget for velfærdssamfundet," skriver Karsten Hønge.

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

EUROPAS RASTEPLADSER er et vindue til et fattigt parallelsamfund. Det er også et spejl af den stigende ulighed. Et grimt syn. Tusindvis af chauffører fra Østeuropa binder Europa sammen ved at transportere varer på landevejene. Den grove underbetaling betyder næsten ingenting for forbrugerne, men gør speditører og de store vognmandsfirmaer rige. På længere sigt undergraves jobs i alle lande.

SF og DF har landet en aftale, som jeg er glad for af at have været med til. Vi vil gøre en indsats for, at danske lastbilchauffører ikke bliver skubbet ud af deres egne førerhuse eller presses ned i løn på grund af unfair konkurrence fra lande med helt andre lønninger og arbejdsforhold.

Jamen går det an at samarbejde med DF? Selvfølgelig! Vi kan være uenige om meget, men er samlet i dette fremstød for anstændige arbejdsforhold for danske chauffører. Jeg er ligeglad med, hvilken farve katten har, bare den fanger mus.

SOCIAL DUMPING er en af de største trusler mod almindelige lønarbejdere og for selve grundlaget for velfærdssamfundet. Alt tyder på, at der vil være flertal i Folketinget for denne markant indsats for at løfte transportbranchen. SF og DF arbejder lige nu for, at dette flertal kommer til udtryk i Folketinget.

Efter at have fortalt om den nye aftale til alle medier, der gad lytte, tog jeg på en tur ned gennem Europa sammen med en dansk lastbilchauffør. Jeg ville med egne øjne se, hvordan chaufførerne lever og arbejder.

Og jeg skal love for, at jeg fik, hvad jeg bad om.

Fredag aften, samme dag som vi offentliggjorde det politiske udspil, mødes vi i Padborg. Lørdag morgen begynder med en gang truckervask ved en håndvask på en tankstation, og så går turen sydover.

FRIHED, UFORUDSIGELIGHED og selvstændighed. Min chauffør fortæller, at han er stolt af sit fag, mens han sikkert fører det 40 tons tunge træk mod Italien. Han har arbejdet i branchen i mere end 30 år.

Men der er desværre også en bagside af medaljen. Lastbilchauffører dør tidligere end gennemsnittet. Og det kan der være flere grunde til. Der er et hårdt psykisk pres for at overholde stramme tidsplaner, og livet på landevejene ender ofte med hurtig og usund mad. Kedsomheden får også en del til at ryge. 

Mens vi kører på Auto Bahn kan jeg godt fornemme, at jobbet som chauffør smager af frihed, men der er desværre også en stærk bismag. 

Chauffører fra Bulgarien, Rumænien, Polen, Estland og andre østlande fylder godt op blandt de mange parkerede lastbiler på alle rastepladser. De lever og bor i førerhusene i ugevis. De laver mad over et lille gasblus og ser TV fra hjemlandet via parabol. 

EU-regler fastlægger, at det ugentlige hvil ikke må foregå i lastbilen. Men hvem kontrollerer? Ingen!

REGLERNE SKAL strammes, og Danmark skal vedtage en skrappere fortolkning. Men det er ikke nok i sig selv. Derfor skal politiet håndhæve reglerne langt bedre, og så skal vi ramme snyde-firmaerne hårdt med den økonomiske forhammer.
Frankrig og Belgien har vist vejen med en stærk indsats over for de ansvarlige firmaer. Men Danmark hænger i bremsen. Det vil den nye aftale, som SF og DF står bag, lave om på.

Det tager to dage at trille lasten med fisk frem til butikkerne i Italien. 
Mens jeg sidder på passagersædet og kigger ud på vejen, er der god tid til at regne lidt. Lønforskellen mellem min danske chauffør og en rumæner vil løbe op i 2.750 kroner for en tur, som den vi er ude på. Det betyder, at hver fisk bliver mindre end 25 øre dyrere af at blive kørt gennem Europa på ordentlige vilkår. En prisforskel, forbrugeren stort set ikke mærker, betyder en verden til forskel for chaufførerne. Det er godt givet ud for et anstændigt liv.
3F har i øvrigt beregnet, at et gennemsnitligt indkøb af blandede dagligvarer på 10 kilo i et supermarked vil blive 70 øre dyrere, hvis transporten er foregået på fair vilkår. Forbrugeren bemærker stort set ikke forskellen, men speditører og vognmænd kører den ekstra profit i banken. 

På vejen stopper vi på flere rastepladser, og hvert eneste sted er billedet det samme. Østeuropæiske lastbiler og deres chauffører holder pause eller venter på den næste tur.

Vi snakker derudaf i førerhuset. Om arbejdsforhold i branchen og alt muligt andet. Min chauffør fortæller, at han netop har gennemført den efteruddannelse, som EU kræver hvert femte år. Desværre efterleves den regel ikke alle steder, og det er til fare for sikkerheden i trafikken. Desuden giver det unfair konkurrence mellem firmaer fra forskellige lande. Det skal både EU og de enkelte lande være bedre til at kontrollere.

EFTER EN lang dag på de tyske motorveje kører vi ind for at tage vores anden overnatning på turen, og det sker på en rasteplads i Sydtyskland. Her er et fattigt parallelsamfund af østeuropæere ved at gøre sig klar til natten. Vi slutter dagen af med en tysk øl på rastepladsen. Den var tiltrængt. Og så er jeg snart på plads i øverste køje i førerhuset.
I løbet af dagen har vi mødt hundredevis af chauffører fra Østeuropa. De hutler sig igennem og håber på at få arbejde, så de kan forsørge sig selv og deres familier. 

Vi skal ikke finde os i uligheden, som har vognmænd og speditører som vindere og lønarbejderne på tværs af landegrænser som tabere. En arbejdende underklasse sidder splittet i hver sin lastbil. Vi skal have bedre fælles regler, og de skal håndhæves. Arbejdsgiverne skal rammes på pengepungen, hvis de brydes. Og så er der brug for, at chaufførerne står sammen i slagkraftige uafhængige fagforeninger i hele Europa. 

ON THE road again. Søndag morgen triller vi videre lidt over syv. Det ser ud som om, rumænerne ved siden af sover lidt længere. Måske er de allerede hyret til ture i den kommende uge? Ellers må de vente, til der er bud efter dem. Får de løn i ventetiden? Næppe!

Der er mange måder at snyde systemet på, hvis man som vognmand vil omgå reglerne. En postkasse i Rumænien giver formelt en firmaadresse og dermed ret til at ansætte chauffører på usle aftaler. Et lille kontor i Estland med en enkelt ansat bliver et såkaldt vikarbureau. Det ejes af vognmanden, som så ansætter bulgarer, der kører Europa tynd i danske lastbiler til discountlønninger. 

Det er op ad bakke for chauffører, som kræver et anstændigt arbejdsliv. Derfor er der brug for en politisk indsats i EU og Danmark. Men det kan ikke stå alene, for uden stærke fagforeninger i hele Europa fjerner vi ikke problemet.

Der skiltes på polsk langs motorvejen i Tyskland. De ved, at der er mange udlændinge i førerhusene.

Vi skal holde godt fast i lastbilens rat for ikke at blive blæst omkuld. Vi vil ikke have "working poor" eller "arm trotz arbeit", som det hedder i Tyskland. Konkurrence om jobs skal foregå på fair vilkår, og lønarbejderne skal ikke tvinges til at kaste sig ind i en dødsspiral mod bunden.

NYE UDFORDRINGER rejser sig i horisonten. En flybillet til Filippinerne er billig, og det samme er arbejderne. Nogle firmaer har allerede fundet smutveje til at ansætte disse chauffører, som er endnu billigere end østeuropæere, og som finder sig i endnu dårligere forhold. Filippinere fylder godt op på skibene, og mange arbejder desuden i hotel, køkken og rengøringsbrancherne overalt i verden. Vi skal forberede os på den situation, hvor arbejdsgiverne vil have dem til at køre lastbilerne på de europæiske veje. Spiralen mod bunden drejes endnu en omgang.

Jeg står af i det sydligste Tyskland og siger pænt tak for turen og snakken, inden min chauffør kører videre for at aflevere laks i Italien.

På vej hjem tænker jeg på, hvad jeg har oplevet. Jeg glæder mig over, at alt tyder på, at et flertal i Folketinget vil være med til en indsats mod social dumping i branchen. Men det er trods alt kun et lille skridt, for hele arbejdsmarkedet presses.

NÆSTE GANG du drejer ind på en rasteplads i Danmark eller et andet sted i Europa, så læg mærke til de østeuropæiske lastbiler. Vink til chaufførerne og send dem en venlig tanke. Måske spiller de bold eller laver mad over et kogeblus, mens de venter på næste tur. De er stort set aldrig i cafeteriaerne. Det har de ikke penge til.

De er ikke ansvarlige for presset på vores velfærdssamfund. De er almindelige hårdtarbejdende mennesker, og de savner deres familier.

Jeg vil gøre mit bedste for at sikre, at danske chauffører ikke kommer til at finde sig i samme usle forhold.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles