FORLEDEN SKREV jeg om, hvordan Thyra Frank havde væltet sig i private penge, da hun drev sit berømmede ’Lotte’-plejehjem på Frederiksberg – og jo mere jeg læser om hendes tid som plejehjemsleder, jo værre ser det faktisk ud:
For ét er jo, at den nuværende ældreminister for Liberal Alliance havde 20 procent flere penge til personale og 50 procent flere penge til mad og drikke end alle andre kommunale plejehjem – noget andet er, at hun systematisk brød reglerne.
Ifølge det notat, som Frederiksberg Kommune udarbejdede, da ’Lotte’ i 2014 overgik fra at være privat drevet (med penge, mange penge fra OK Fonden) til at skulle drives af kommunen, vælter skeletterne ud af skabet – i form af en række tilsynsrapporters indhold:
”Centret (Lotte, red.) er i en række tilsynsrapporter blandt andet blevet kritiseret for manglende dokumentation, og utilstrækkelig opfølgning på såvel Embedslægeinstitutionens krav som Frederiksberg Kommunes indskærpelser.”
MED ANDRE ord så Thyra Frank stort på at følge de regler, som statslige og kommunale institutioner har indført. Er de regler ligegyldige? Tja, det kommer vel an på, hvem man synes ved mest om at drive et plejehjem for ældre beboere, der modtager medicin med mere:
Enten den øverste medicinske fagkundskab, samlet hos Embedslægen i form af overlæger, professorer og andet sundhedspersonale, og den øverste administrative ekspertise, samlet hos kommunen i form af jurister, økonomer og statskundskabsuddannede?
Eller Thyra Frank, uddannet sygeplejerske og som siden har taget en diplomuddannelse i ledelse, der har arbejdet i ældreplejen i en menneskealder – heriblandt ikke mindst som leder af ’Lotte’ fra 1988 til 2011, hvor hun blev berømmet for sin indsats?
Svaret hos Frederiksberg Kommune var – selvfølgelig – at Thyra Frank ingen ret havde til at se bort fra de regler, som alle andre skal følge, og som, må man formode, er indført for at sikre ordentlige forhold for de ældre. De skrev derfor følgende i deres føromtalte notat:
”På denne baggrund blev det i 2012 besluttet at iværksætte et skærpet tilsyn, samt at styrke dialogen mellem institution og forvaltningen i Frederiksberg Kommune. Dialogen skal sikre, at der reelt bliver fulgt op på kritikpunkterne i tilsynsrapporterne, samt at institutionen generelt lever op til kommunens plejestandarder.”
DE SKÆRPEDE tilsyn, der henvises til, refererer til en beslutning i kommunens Sundheds- og Omsorgsudvalg i november 2012, hvor der blev gået til makronerne – for her besluttedes det at indføre ’skærpet tilsyn’ med Thyra Franks plejehjem.
Det konstateres, at der efter ’uanmeldte tilsyn i 2011 og 2012’, hvor ’indskærpelserne fra 2011 gentog sig i 2012’ er behov for ’skærpet tilsyn’ – og det noteres, at ’indskærpelserne vedrører særligt den mangelfulde sygeplejefaglige dokumentation.’
I alt fremhæves 17 forhold, hvor ’Lotte’ ikke har overholdt regler fra Sundhedsstyrelsen, kommunen og andre love – mangelfuld registrering af medicinindtag; manglende registrering på samtykke ved behandling; lemfældig hygiejne, der kan sprede smitte; med meget mere.
Kommunen skriver, at der ganske vist er kommet handlingsplaner fra ’Lotte’, men ”da OK-hjemmet Lottes opfølgninger tidligere har vist sig mangelfuldt, anbefaler forvaltningen, at der udføres opfølgende, skærpet tilsyn.”
Det er faktisk gange alvorligt – og jeg synes ærligt talt, at det er utrygt at vide, at den person, der lige nu på det helt overordnede plan har ansvaret for alle landets ældre, tog så let på sin opgave, da hun selv drev et plejehjem.
LAD MIG summere op:
Vi ved, at Thyra Frank havde mange, mange flere penge til at drive sit private plejehjem for end andre – 20 procent mere til personale, 50 procent mere til mad. Hvis alle landets plejehjem skulle have samme forhold, ville mer-udgiften nærme sig fire milliarder kroner.
Er det noget, som ministeren kæmper for i regeringen? Det tyder intet på!
Vi ved, at Thyra Frank så stort på at overholde regler – herunder sygeplejefagligt opsyn med de ældre – da hun drev sit plejehjem, ja, det var så slemt, at der til sidst blev indført skærpet tilsyn. Hendes forklaring er, at hun satsede mere på ’varme hænder’ end på bureaukrati.
Er det noget, som ministeren vil kæmpe for, at andre plejehjem også få liv til? Næh!
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.