Minister: Gule fagforeninger får ikke indflydelse

Søren Fibiger Olesen (tv) er ikke velkommen til treparts-forhandlinger hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (th). (Foto: Foto: Krifa og Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.)

Krifa og andre gule fagforeninger skal ikke sætte næsen op efter at få mere indflydelse. Regeringen vil ikke have gule fagforeninger med til afgørende forhandlinger, fastslår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Ledende medlemmer af Venstre har tidligere vist sympati for såkaldte gule fagforeninger blandt andre Krifa (Kristelig Fagbevægelse). Men trods sympatien vil regeringen ledet af Venstre ikke invitere nogle af lederne fra de gule fagforeninger til afgørende forhandlinger.

Det fastslår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Avisen.dk. Han skal snart sammen med statsministeren sidde for bordenden, når repræsentanter for regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne mødes til treparts-forhandlinger igen.

Spurgt om ministeren overvejer at invitere gule fagforeninger med, siger han til Avisen.dk:

- Vi følger det spor, som vi har lagt. Og som min forgænger, Jørn Neergaard Larsen, har været med til at lægge i forbindelse med de to treparts-aftaler, som vi allerede har indgået.

Hvad er de gule?

Gule fagforeninger er kendetegnet ved, at de stort set ikke har indgået nogen overenskomster, og at de har frasagt sig retten til at strejke.

I modsætning til traditionelle fagforeninger deler de gule sig typisk ikke op efter fag, men organiserer medlemmer fra mange brancher. De er tværfaglige.

Blandt de organisationer, der bliver kaldt gule, er Kristelig Fagbevægelse (Krifa), Det Faglige Hus og Frie Funktionærer. Krifa blev stiftet i 1899, mens de øvrige organisationer er nyere.

UDVID
 

Han henviser dermed til, at de gule heller ikke sad med ved bordet, da der var treparts-forhandlinger forrige år. 

I Kristelig Fagbevægelse ærgrer formand Søren Fibiger Olesen sig over, at Troels Lund Poulsen holder døren lukket for Krifa.

- Det er ærgerligt, at vi ikke bliver inviteret med til trepart. På den måde går regeringen jo glip af alle de forslag og ideer, som vi ville kunne bidrage med, siger Søren Fibiger Olesen til Avisen.dk.

Krifa: Vi har gode ideer

Inden udgangen af juni regner Troels Lund Poulsen med, at man begynder på en ny runde af treparts-forhandlinger. Denne gang handler de om efteruddannelse og uddannelse i det hele taget af voksne.

Når det handler om at klæde lønmodtagerne på med uddannelse til fremtidens job, så har Krifa gode ideer, mener Søren Fibiger Olesen.

- Krifa har forslag til, hvordan man kan indrette skattesystemet, så danske lønmodtagere kan blive belønnet, hvis de investerer i egen uddannelse. Og forslag til hvordan man kan indrette uddannelsesfonde, siger Søren Fibiger Olesen. 

(Artiklen fortsætter under diagrammet)

Ekspert: Provokerende signal

Der er flere grunde til, at Troels Lund Poulsen holder Krifa og andre gule fagforeninger som Det Faglige Hus og Frie Funktionærer uden for treparts-forhandlingerne. 

LO ville se det som et utroligt provokerende, dårligt og skævt signal.
Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus

Det vurder Flemming Ibsen, som er erfaren arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet. 

- Hvis regeringen inviterede de gule med, ville det i LO (paraply-organisation i fagbevægelsen) blive set som et utroligt provokerende, dårligt og skævt signal, siger Flemming Ibsen, og uddyber:

- Under treparts-forhandlingerne ville de øvrige deltagere bare sidde og vente på, at de gule ville blive færdige med at snakke. For de reelle forhandlinger kan de gule ikke deltage i.

- De gule har nemlig i modsætning til den øvrige fagbevægelse ikke et bagland, som de kan gå tilbage til og være i dialog med om gevinster og pligter i forbindelse med forhandlingerne.

Flemming Ibsen forklarer, at medlemmerne hos de tværfaglige, gule fagforeninger er spredt ud på alle mulige fag.  

- Når det gælder for eksempel forhandlinger om uddannelse, kan de gule ikke sige noget om, hvad der er vigtigt for eksempelvis tømrere eller ansatte i banker. Og de gule sidder heller ikke med i udvalg og nævn inden for de forskellige fagområder, siger Flemming Ibsen.

Krifa: Minister bør tage opgør

Søren Fibiger Olesen fra Krifa har et bud på, hvorfor han ikke bliver inviteret med ind i magtens maskinrum, selv om han alene repræsenterer 140.000 medlemmer af Kristelig Fagforening.

- Ministeren ved godt, at det vil give uro på  bagsmækken, hvis han inviterer os med til trepart. Han ville risikere, at folkene fra LO-fagbevægelsen i protest slet ikke ville dukke op. Det er ærgerligt, at regeringen ikke benytter lejligheden til at tage et opgør med LO-fagforbundene, siger Søren Fibiger Olesen. 

Kritikken fra Krifa-formanden gør ikke indtryk hos en af topfigurerne i LO-fagbevægelsen formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

- Det er teoretisk det her med at udeblive, så det vil jeg ikke forholde mig til, siger Claus Jensen, og fortsætter:

- Hvis man vil sidde med ved forhandlingsbordet som fagbevægelse, så skal man kunne levere sin del af løsningen via overenskomsterne. Og jeg kan forstå, at Krifa har frasagt sig sine overenskomster med Kristelig Arbejdsgiverforening. Så Krifa kan ikke levere.

Søren Fibiger Olesen erkender, at der nok går længe, inden Krifa og de andre gule får mulighed for på formel vis at sætte store politiske fodspor. 

- Desværre går der nok nogle år, før vi får formel indflydelse og bliver inviteret med til trepart og i kommissioner. Meldingen fra Troels Lund Poulsen tyder ikke ligefrem på et tøbrud, siger Søren Fibiger Olesen.  

Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlinger her