Troels Lund: "Jeg har fået øjnene op for værdien af den danske model"

Arbejdsliv
Troels Lund Poulsen (tv) har med egne ord et 'enormt stærkt samarbejde' med formanden for Dansk Metal, Claus Jensen. De to var i marts på en rundtur sammen til virksomheder - her i Haarby på Fyn. (Foto: Foto: Andreas Bastiansen/Scanpix.)
En gang var han parat til at gå i slagsmål med fagforenings-folk. I dag har Venstre-ministeren Troels Lund Poulsen fløjlshandskerne på og taler om et 'fortrinligt' og 'løsnings-orienteret' samarbejde med fagbevægelsen. Han roser flere fagbosser.

En gang var den liberale Venstre-løve Troels Lund Poulsen parat til at slås med mænd fra fagbevægelsen. Og det er ikke så lang tid siden, at han sad og spiste stegt flæsk på Vejlegården i protest mod LO-fagbevægelsen. Men nu giver han som minister gerne fagbevægelsens folk et kram. 

- Jeg har et fortrinligt samarbejde med fagbevægelsen, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk, og fortsætter:

- Det er meget afgørende, at de myter - der måtte være om, hvordan Venstre ser på fagbevægelsen -de skal ikke få lov til at ødelægge den måde, som jeg arbejder på. Og det er altså meget løsnings-orienteret, hvilket jeg oplever, at fagbevægelsen i høj grad er.

Det er nogle helt anderledes toner, end den gang, da Troels Lund Poulsen var formand for Venstres Ungdom fra 1997-1999. Her gik han til kamp mod "fagforenings-tyranni" og var sågar parat til at få korporlige øretæver for det. 

- Jeg vil hellere have et par på hovedet og så få vist, hvad det er, vi kæmper for, sagde Troels Lund Poulsen til Politiken i 1997. Det skete i forbindelse med en en meget omtalt arbejdskamp - den såkaldte Ri-Bus-konflikt.

Nej tak til stegt flæsk i dag

I 2012 spiste Troels Lund Poulsen under stor medie-bevågenhed stegt flæsk på Vejlegården til støtte for restauratøren Amin Skov, der var i konflikt med LO-fagbevægelsen.

- Ville du i dag gå til støttemiddag på Vejlegården, hvis det var en mulighed?

- Det ville jeg ikke gøre. Det var en markering, som fandt sted i en helt anden verden, siger Troels Lund Poulsen. 

Den nu 41-årige minister lægger ikke skjul på, at han med tiden har ændret sit syn på fagbevægelsen.

- Jeg har fået øjnene op for værdien af den danske model (for arbejdsmarkedet, red.). Her prøver man på at finde løsninger i stedet for at føre store ideologiske diskussioner med skyttegravskrige, som stort set kun fører til, at man ikke flytter sig en meter, siger Venstre-topfiguren. 

Manden der tidligere holdt liberale brandtaler, mener nu, at "beskæftigelses-politikken er for vigtigt et område til, at jeg bare skal holde store ideologiske taler."

På den baggrund glæder ministeren sig til, at regeringen inden 1. juli regner med at indkalde til afgørende treparts-forhandlinger med fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

 Troels Lund Poulsen var blandt de politikere, der var til støttemiddag på Vejlegården. Her holder han sig dog i baggrunden. Foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix

En tur i Claus' bus

Troels Lund Poulsen nævner en række topfolk i fagbevægelsen som eksempler på mennesker, han gerne taler med. 

- Jeg har et enormt stærkt samarbejde med Claus Jensen (formand for Dansk Metal, red.). Jeg har et rigtigt godt samarbejde med Lizette Risgaard (formand for LO, red.). Og jeg har også et rigtigt godt samarbejde med Majbrit Berlau (formand for Dansk Socialrådgiverforening, red.), fortæller Troels Lund Poulsen. 

I marts var han sammen med metalarbejdernes formand Claus Jensen på en 'robot-tur' og besøge virksomheder. 

- Når jeg taler med politikere i andre europæiske lande, er der ikke mange, som vil tro på, at jeg rent faktisk kan køre rundt sammen med Claus Jensen i hans bus og besøge virksomheder. Det er noget unikt, at vi er så gode til at samarbejde i Danmark, siger Troels Lund Poulsen. 

'Godt, troværdigt og fortroligt samarbejde'

Smedenes og mekanikernes formand Claus Jensen bekræfter, at der er en god forbindelse mellem ham og ministeren. 

- Jeg har et godt, troværdigt og fortroligt samarbejde med Troels Lund Poulsen. Det fik jeg allerede, da han var erhvervsminister. Han lytter til vores dagsorden, som handler om at få skabt arbejdspladser, siger Claus Jensen til Avisen.dk.

- Hvad får Dansk Metals medlemmer ud af, at du tager på robot-tur med Troels Lund Poulsen?

- Medlemmerne får selvfølgelig ikke direkte noget ud af, at jeg tager på robot-tur med ministeren. Men det giver ministeren et blik for, hvad der foregår i virkeligheden, siger Claus Jensen, og fortsætter:

- Eksempelvis som da han i afdelingen Metal Østjylland hørte om, hvordan A-kassen har stor succes med at hjælpe opsagte medlemmer med at finde nyt arbejde allerede i opsigelsesperioden.

Troels Lund Poulsen har overrasket positivt.
Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Metal har gennem mange år støttet Socialdemokratiet. Men når det drejer sig om at påvirke den politiske udvikling, så er fagforbundet farveblind.

- Jeg orienterer mig efter, hvad der kan fremme mine medlemmers sag. Vi samarbejder med den blå regering, når vi kan få den med på vores ønsker.

- Ligesom vi samarbejder med rød blok, når den kan gøre noget for os. Vi har ikke adopteret noget partiprogram, siger Claus Jensen.

'Virkelig godt fra start'

En anden faggruppe sender også ros i Troels Lund Poulsens retning. Den kommer fra socialrådgiverne.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, siger:

- Troels Lund Poulsen har overrasket positivt. Han er kommet virkelig godt fra start og har med rekordfart sat sig ind i et meget kompliceret område.

- Han virker imødekommende over for fagligt baseret kritik og lader til at gå meget pragmatisk til værks.

Troels Lund Poulsen har et stort ønske om, at der skal være mindre bureaukratisk bøvl i håndteringen af arbejdsløse. Hertil siger Majbrit Berlau:

- De fem foregående ministre har også forsøgt at ændre på systemet, så der blev mindre bureaukrati. Det spændende er nu, om Troels Lund Poulsen vil være i stand til at få ændret noget markant. Altså så der kommer større respekt for fagligheden hos fagfolk i kommunerne og mindre kontrol.

Ekspert: Ingen vej frem uden LO 

Hvorfor træder den liberale Troels Lund Poulsen ned fra den ideologiske talerstol, når han ser et rødt flag smælde?

Det er der en god grund til, påpeger arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

- Det betyder ekstremt meget for en borgerlig beskæftigelsesminister, at vedkommende har gode personlige forbindelser til topfolk i fagbevægelsen. Det er simpelthen adgangsbilletten til at kunne lave aftaler, der for alvor kan flytte noget.

Hos fagbevægelsen er der ifølge eksperten også en erkendelse af, at man er nødt til at lave lobbyarbejde over for den til en hver tid siddende regering uanset politisk farve.  

- I fagbevægelsen har man for lang tid siden fundet ud af, at det ikke kan nytte noget, at man kun kan tale med regeringen, når Socialdemokratiet står i spidsen. Man er nødt til også at tale med borgerlige regeringer for at pleje lønmodtagernes interesser, siger Flemming Ibsen.   

Minister: Fagforeningen var dyr 

Troels Lund Poulsen har ikke været medlem af en fagforening i mange år. Men en gang var han.

- Jeg har været medlem af NNF (Fødevareforbundet, red.), fordi jeg arbejdede på et mejeri i Vejle, da jeg gik i gymnasiet. Så der var nogle sommerferier, hvor jeg var medlem af NNF, siger Troels Lund Poulsen.

- Der må have været nogle insisterende tillidsfolk fra NNF, som har fået dig ind i folden i sommerferien?

- Det kan jeg love dig for. Og jeg kan huske, at der var et pænt høj kontingent. Men lad det nu være. Jeg var trods alt medlem og fik NNF's blad.

Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlinger her

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen