De ufaglærte og alle dem, der har svært ved at læse og skrive, skal have langt bedre muligheder for at få kundskaber, der klæder dem på til fremtiden.
Den klare melding kommer nu fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Signalet kommer kort før vigtige forhandlinger om en større indsats for uddannelse af voksne.
Ministeren regner med, at der indledes trepartsforhandlinger med fagbevægelsen og arbejdsgiverne om fremtidens system for voksen- og efteruddannelse inden udgangen af juni. Det er første gang, at Troels Lund Poulsen skitserer sine mål for de de kommende forhandlinger.
- Dem, som er mest presset af digitalisering og udviklingen, skal vi tage hånd om. Altså den ufaglærte 3F'er, siger ministeren til Avisen.dk.
Han mener, at de ufaglærte har fået "alt for lidt politisk opmærksomhed" og i nogle tilfælde mangler "helt afgørende kompetencer" for at kunne klare sig i fremtiden.
- Mange af dem slås også med udfordringer, som er en del af årtiers fejlslagen folkeskolepolitik. De har svært ved at læse og stave, siger ministeren.
Hvad med smeden og akademikeren?
I mange år har en del politikere talt varmt for, at alle uanset uddannelse skal nyde godt af livslang læring. Altså at chauffører, sygeplejersker, ingeniører og alle andre skal på kursus og efteruddannes, selv om nogle af dem i forvejen har brugt mange år på uddannelse.
Adspurgt om de kommende treparts-forhandlinger kun er møntet på ufaglærte, lægger Troels Lund Poulsen ikke skjul på, hvordan hans vægtning er:
- Vi skylder dem med de færreste kompetencer en særlig indsats. Det betyder ikke, at man ikke også kan gøre noget for Dansk Metals medlemmer og for den sags skyld også nogle af dem, der har andre kompetencer, siger Troels Lund Poulsen.
Fagbevægelsen får lus i skindpelsen
Signalet om, at primært ufaglærte skal have uddannelse, er giftigt i fagbevægelsen, vurderer Henning Jørgensen, som er en erfaren forsker i arbejdsmarkedet og professor ved Aalborg Universitet.
- Normalt prøver regeringer at sikre, at så mange som muligt i fagbevægelsen får del i gevinsterne, når man har treparts-forhandlinger. Her lægges der op til et spil, hvor nogle grupper af lønmodtagere skal have noget på bekostning af andre, siger Henning Jørgensen, og fortsætter:
- Det skaber splid mellem FTF (paraply-organisation for mennesker med mellemlang uddannelse, red.) og LO (paraply-organisation for ufaglærte og faglærte, red. ). Det kan være gift for planen om, at LO og FTF skal fusionere.
Sygeplejersken har også brug for kurser
Sygeplejersker, politibetjente, lærere, bankansatte og andre med en mellemlang uddannelse har også brug for efteruddannelse, understreger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
- Der er ingen tvivl om, at de ufaglærte har et ekstra stort behov for uddannelse som følge af de store forandringer, arbejdsmarkedet vil gennemgå i fremtiden. Man skal dog være opmærksom på, at forandringerne påvirker hele arbejdsmarkedet, hvilket betyder, at også folk med uddannelse får behov for nye kompetencer, skriver Bente Sorgenfrey til Avisen.dk.
I fagforbundet 3F glæder man sig over meldingen fra Troels Lund Poulsen.
- Der er naturligvis særdeles positivt, at både Troels Lund Poulsen - og i tidligere udtalelser statsminister Lars Løkke Rasmussen – vil have fokus på de kortuddannede lønmodtagere på arbejdsmarkedet, som har det klart største behov for efter- og videreuddannelse, skriver forbundssekretær Søren Heisel fra 3F til Avisen.dk.
Uhyre vigtige forhandlinger
Troels Lund Poulsen fremhæver, at det får stor betydning, når statsministeren og han formodentlig i august forsøger at lande en aftale med blandt andre LO-formand, Lizette Risgaard, og direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.
- De kommende treparts-forhandlinger er meget vigtige, for de kommer til at handle om, hvordan vi sikrer, at danskerne får de rigtige kompetencer til fremtiden. Arbejdspladserne er under forandring på grund af digitalisering og robotisering, siger Troels Lund Poulsen.
Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlinger her.