Kommune vil tvinge dødssyge Vladimira i job: "De bliver ved og ved"

63-årige Vladimira Kristensen har flere svære sygdomme, alligevel vil kommunen have hende i ressourceforløb. Mandag får hun opbakning fra mange borgere foran jobcentret.
63-årige Vladimira Kristensen har flere svære sygdomme, alligevel vil kommunen have hende i ressourceforløb. Mandag får hun opbakning fra mange borgere foran jobcentret.
63-årige Vladimira Kristensen har flere svære sygdomme, alligevel vil kommunen have hende i ressourceforløb. Mandag får hun opbakning fra mange borgere foran jobcentret. Foto: Privat

63-årige Vladimira Kristensen er stærkt svækket efter mange års sygdom og kamp mod systemet.

Hun har problemer med nervebalancen efter en brækket ryg. Derudover har hun ledgigt, en invaliderende tarmsygdom og lungekræft. Hun er dårligt gående, og hun lider af angst efter mange års isolation i sit eget hjem. Bevæger hun sig rundt i hjemmet, må hun støtte sig til møbler og væggen for ikke at falde.

Hendes sygdomshistorie er alen lang, men alligevel vil jobcentret og Københavns Kommune have hende i ressourceforløb. Og det på trods af, at en udredning fra Klinisk Funktion har slået fast, at hun ikke kan arbejde.

- De bliver ved og ved. De ved godt, hvordan jeg har det. Det er lidt som om, de er ligeglade med min situation. Jeg vil gerne arbejde, men jeg kan ikke, siger hun til Avisen.dk.

Faldt på badeværelsesgulvet

Mandag skal den 63-årige kvinde, der kom til Danmark fra Ukraine i 1989, da hun mødte en dansk mand, til endnu et rehabiliteringsmøde på jobcentret. En række borgere har i den anledning arrangeret en demonstration til ære for Vladimira og andre i samme situation.

Demonstrationen er arrangeret af ’Jobcentrets borgere’ og ’Næstehjælperne’, der tidligere har presset på for at få ændret lovgivningen på beskæftigelsesområdet. Mens mødet finder sted vil de stå udenfor jobcentret på Lærkevej i København og udgøre moralsk støtte for Vladimira Kristensen.

Den 63-årige kvinde har ikke været i fuldtidsjob i snart 20 år. Dengang faldt hun og brækkede ryggen i sit job i ældreplejen.

Hun var ved at hjælpe en kvinde i bad, da hun gled på badeværelsesgulvet og landede uheldigt på et dørtrin. Efter uheldet fik hun en virus på balancenerven, og siden har den ene sygdom ført den anden med sig, som hun beskriver det.

I dag modtager hun selv hjælp af en plejer, der hjælper hende i bad to gange om ugen. På grund af den smertefulde tarmsygdom Morbus Crohn må hun på toilettet op til 20 gange om dagen. Vladimira Kristensen er skilt fra sin danske mand, og det er sjældent hun ser sin voksne søn på 27 år.

Rørt til tårer

Hun håber, at jobcentret er lydhøre denne gang. Mandag stiller de en briks til rådighed, så hun kan ligge ned under mødet. For møde op det skal hun. 

- Jeg håber, de kan hjælpe mig. Jeg er positivt indstillet, og det skal man være, ellers kan man jo ligeså godt holde op med at leve, siger hun.

Hun er rørt over den store opbakning, der møder hende foran jobcentret mandag eftermiddag.

- Jeg blev helt forskrækket, da jeg hørte, at så mange ville deltage i demonstrationen. Det er pragtfuldt, og nu får jeg tårer i øjnene igen, siger Vladimira Kristensen.

SSFR-regeringen vedtog med et bredt flertal i Folketinget i 2012 en reform, der i praksis har gjort det sværere at få tilkendt førtidspension. Men loven er blevet for stram, mener Københavns beskæftigelses-borgmester, Anna Mee Allerslev (RV), der mandag har meldt sin ankomst til demonstrationen.

- Vi er jo nødt til at gøre det, der står i loven, men jeg synes, den er alt for stram. Du skal nærmest være mere død end levende, før vi må gøre en undtagelse, sagde Anna Mee Allerslev forleden til TV2 Lorry.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.