Læge: Kommuner opfører sig som kongen i gamle dage - deres ord er lov
Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, mener, at borgerne bliver klemt i systemet, når kommunen ignorerer de lægefaglige skøn. Foto: dsam.dk
Kommunerne tilsidesætter de lægefaglige vurderinger og vurderer selv syge borgeres diagnoser. Det er en fejl og med til at fastholde mennesker i systemet i alt for lang tid, lyder det fra læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich.

Læger har ikke længere den autoritet, de før har haft, når kommunen vurderer syge borgere. Det mener Anders Beich, der er praktiserende læge på Nørrebro i København og tillige formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

I stedet for at acceptere lægens skøn af borgerens tilstand og formåen, vurderer kommunen i stedet selv på de konkrete diagnoser, de syge borgere har.

- Der var en periode, hvor vi respekterede, at det handler om funktionsevnen, men jeg synes, vi er vendt tilbage til at kigge på, hvilke diagnoser, man har med sig, og det er en fejl, siger Anders Beich, der selv flere gange har siddet med, når hans patienter har været til samtale med jobcentret for at få afklaret deres fremtid.

Der har han oplevet, hvordan jobcentrets sagsbehandlere sætter spørgsmålstegn ved hans konkrete faglige vurderinger. Og han har undret sig over, at kommunens lægekonsulenter har vurderet en patient anderledes, end han selv har gjort. 

- Og jeg har haft sagsbehandlere, der har foreslået, at jeg skulle ændre behandlingen og sætte dosis op, siger han i et live-interview med Avisen.dk, som blev sendt på Facebook onsdag formiddag.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.


Funktionelle lidelser ramt hårdt

Anders Beichs opråb kommer på et tidspunkt, hvor der er rejst massiv kritik af jobcentres behandling af sager om syge borgere. Særligt jobcentret på Lærkevej i København har været centrum for kritikken på grund af langvarig sagsbehandling og mange afslag på afsøgninger om førtidspension. 

Kommuners fokus på diagnoser frem for lægens vurdering giver særligt store problemer for borgere med såkaldte funktionelle lidelser, pointerer Anders Beich. Lidelser, hvor patienten har kroniske smerter eller andre symptomer, som gør det svært at fungere i hverdagen, men hvor den præcise årsag ikke kendes.

- Det, at man har givet dem det prædikat, har ikke gjort borgerne gavn - snarere tværtimod. Og det er rigtig ærgerligt, for det er jo alvorlige lidelser, vi taler om, siger Anders Beich.

Her er det ekstra vigtigt, at kommunen lytter til lægens vurdering af funktionsevnen og ikke ser selvstændigt på diagnoserne. For gør man det, er der ikke nødvendigvis så meget bevis for borgerens lidelser.

Hvad skal man gøre, hvis man som borger, sidder fast i systemet på 5., 10. eller 15. år?

- Man skal have al den juridiske bistand, man kan få. Man skal bare vide, at de kommunale skøn nærmest har karakter af sandhed. Det er meget svært at være oppe imod de socialfaglige skøn, som gives af kommunen. Derfor er det meget vigtigt, at kommunen ikke kommer til at lave de her socialfaglige skøn, som er forkerte, siger han.

For det er ikke kun sundhedsfagligt, men også juridisk, at det kan være svært at spille op imod kommunens egne skøn, mener Anders Beich.

- Det er næsten lige som kongens ord i gamle dage i loven. Kongen havde ret. Det er næsten skrevet ind i lovgivningen nu, at kommunen har ret. Så det er kommunerne, der skal påvirkes, og man skal på et tidligt tidspunkt slippe for de her vurderinger, som “overruler” alt det sundhedsfaglige, siger Anders Beich.

Se hele live-sendingen her.

 

via Listen To News