EL-profil: Jobcentret til kræftpatient: Mød op! - vi stiller seng til rådighed
Blog

Af Finn Sørensen
Se alle blogindlæg

Om Finn Sørensen

Finn Sørensen sidder i folketinget for Enhedslisten og er arbejdsmarkeds- og kommunalordfører. Han er også medlem af Europaudvalget, hvor han er ordfører om EU´s social og arbejdsmarkedspolitik. Han er tidligere næstformand i 3F Industri og Service, og gennem mange år formand for Bryggeriarbejdernes Fagforening i København.

TAG SENGEN MED PÅ ARBEJDE – det har vi allerede set mange eksempler på, når alvorligt syge borgere skal have testet deres mulighed for at ”udvikle arbejdsevne”.

Kan det blive værre, i myndighedernes evige jagt på undskyldninger for ikke at give alvorligt syge borgere en førtidspension?

Ja, det kan det åbenbart – i hvert fald i Københavns Kommune.

Den 17. juli er Vladimira indkaldt til møde på jobcenteret. Hun er for syg til at komme, alligevel nægter kommunen at komme til hende, hun SKAL møde på jobcenteret.

Vladimiras bisidder skriver på facebook:

”V. er primært sengeliggende, er smerteplaget og på morfin. V. er for syg til kemo p.g.a. lungecancer, for syg til operation for morbus crohn p.g.a. fare for forblødning samt for svækket til genoptræning. V har for nylig også fået konstateret hepatitis og lider endvidere af leddegigt, brækket ryg med nye sammenfald/…/V har været faldet flere gange, og brækkede sidst håndleddet. Alligevel har V fået afslag på nødkald. Og alligevel indkaldes 63-årige V. til rehabiliteringsmøde på Musvågevej. Ret skal være ret, det eneste jeg fik ud af mødet var, at V. kunne få stillet en SENG til rådighed under rehabiliteringsmødet”.

DET ER JO NÆRMEST GENERØST! Hun behøver ikke engang tage sin egen seng med. Hvad mere kan man forlange?

Ministeren og forligspartierne bag reformen af førtidspension-fleksjob (S,V,K,RV,LA, SF) slår syv kors for sig, når de hører den slags eksempler. Det var skam ikke meningen. Det er også de dumme kommuner, som ikke forvalter loven efter intentionerne.

Men Ankestyrelsen mener, at kommunerne i det store og hele gør, hvad de bliver bedt om – bortset fra, at de en række tilfælde havde været for lempelige med at tildele førtidspension! De civile domstole har godkendt Ankestyrelsens fortolkning af loven. Og så er det lov!
Men hvad siger Kommunerne. De første år efter at reformen trådte i kraft, gjorde de bare det beskidte arbejde og skar tilkendelser af førtidspension ned til det halve. Men efterhånden er der for mange ”lig på bordet” - og kommunevalget nærmer sig!

Det har fået en række kommuner til at deltage i kritikken af lovgivningen. Den er alt for stram, lyder det bl. a. fra Københavns Kommunes beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev.

DET HAR HUN RET I. Men kan det kan da aldrig blive en undskyldning for at behandle borgerne på den måde som det sker i Vladimiras – og i massevis af andre tilfælde. Selv den mest umenneskelige og ondskabsfulde lovgivning kan forvaltes mere eller mindre humant.

Hvis Anna Mee Allerslev og de andre kritiske borgmestre virkelig mener hvad de siger, så må de selv leve op til det i praksis og behandle borgerne ordentligt. I den sidste ende er det jo kommunens skøn, om der skal tilkendes førtidspension.

Og hvis forligspartierne på Christiansborg ikke kan lide at se konsekvenserne af deres værk, så må de lave lovgivningen om, så kommunerne forhindres i at mishandle syge borgere. Ellers er det jo bare varm luft, hykleri og abespil alt sammen.

Som det eneste forligsparti er SF omsider nået til den erkendelse. En stor tak for det. Så ser vi frem til, hvad SF vil foreslå. Et oplagt forslag er at indføre en timegrænse på borgerens arbejdsevne. Hvis den er under for eks. 10 timer, så skal der kunne tilkendes førtidspension, hvorimod yderligere arbejdsprøvninger, ressourceforløb, revalidering og mini-fleksjob netop kun skal være tilbud, som borgeren kan vælge til eller fra.

LOVEN SKULLE have været evalueret i efteråret 2017. Men minister og forligspartier har åbenbart god tid, (måske også rart at vente til efter kommunevalget?) Det bliver i hvert fald først i begyndelsen af 2018.

Men god tid, det har de syge og deres pårørende ikke. Derfor bliver Vladimira den 17. juli fulgt til jobcenteret på Lærkevej af en lang række borgere, der mærker systemet på deres egen krop og psyke. En stor tak til dem for at vise solidaritet, selvom de dårligt kan få deres egen dagligdag til at hænge sammen.

Det burde vække til eftertanke hos os alle, og ikke mindst hos alle fagforeninger. De bør slutte op om protesterne, deltage i presset på kommunal- og christiansborgpolitikere for at få gennemført lovændringer, som kan beskytte borgerne mod den vilkårlighed, de er udsat for i dag.

Det er jo også de vilkår, der rammer deres egne medlemmer, når de bliver nedslidt eller ramt af en arbejdsulykke.

Jeg ved, der er fagforeninger, der arbejder på at få opbygget det nødvendige pres. Jeg ser frem til deres initiativer. Det kan kun gå for langsomt.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.