Job hindrer unges kriminelle tilbagefald
Det samfundsøkonomiske overskud hver gang en ung kriminel bliver hjulpet i gang med job eller uddannelse bliver opgjort til 1,4 millioner kroner - hvis effekterne varer resten af livet. Foto: www.colourbox.com
Unge kriminelle mellem 15 og 30 år bliver hjulpet tilbage på ret kurs med en succesfuld model, viser en ny rapport fra Rambøll.

Beskæftigelsesministeriets projekt High:five er en gedigen succes.

Unge kriminelle, der gennem projektet bliver hjulpet i gang med job og uddannelse, har markant mindre risiko for at ryge ind bag tremmer igen end andre.

30 procent af de afsonere, som High:five hjælper, har tilbagefald til kriminalitet, mens 93 procent i kontrolgruppen har tilbagefald.

Det viser en ny rapport fra Rambøll.

Direktør for Kriminalforsorgen William Rentzmann roser samarbejdet med kommunerne, politiet og virksomheder.

- Når en tidligere indsat skal genvinde fodfæstet på arbejdsmarkedet, så forudsætter det i høj grad samarbejde mellem flere aktører. Nu har vi så fået bevis for, at High:fives samarbejde giver konkrete resultater, og det er jeg glad for, siger han.

De virksomheder, der deltager i projektet er i syv ud af ti tilfælde positive i forhold til, om de fremover kunne finde på at ansætte de unge, der bliver henvist.

- De unge tilfører værdi i form af bl.a. stor loyalitet og engagement, og de bidrager til en mangfoldighed. Og i og med at vi stiller krav til de unge, viser vi dem også tillid og giver dem mulighed for at tage ansvar og ejerskab på deres egen indsats - og dermed chance for succes, siger Henrik Holck, Executive Vice President i DFDS.

Det samfundsøkonomiske overskud hver gang en ung kriminel bliver hjulpet i gang med job eller uddannelse bliver opgjort til 1,4 millioner kroner - hvis effekterne varer resten af livet.

Samfundet sparer udgifter, der er forbundet med kriminalitet - politi, retssager, afsoning. Samtidig bidrager de tidligere kriminelle med øgede skatteindtægter fra ekstra lønindkomst - og dermed også reducerede overførselsindkomster.