Administration 

"Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen?"

Antallet af fattige familier har nået et kritisk punkt i Danmark, og Kirkens Korshær er nødt til at indsamle penge for at skaffe den nødvendige hjælp. (Foto: Modelfoto: Bente Jæger)

Når Kirkens Korshær søndag samler penge ind til fordel for fattige i Danmark, skal pengene gå til madpakker til skolebørn og nærende, fed mad til udsatte familier. Avisen.dk har besøgt en børnecafé.

Over for Christianshavn Metrostation i København få hundrede meter fra Christiansborg knitrer det med staniol, når en gruppe danske skolebørn går ind i Kirkens Korshærs Varmestue og Børnecafé efter skole for at få smurt madpakker til næste dag.

Her kan de nemlig få alt det, som det kræver for at kæmpe sig igennem en lang dag. Og madpakken består ikke bare af en leverhørmer og en makrelmad.

Det fortæller leder af Kirken Korshærs Genbrugsbutik, Varmestue og Børnecafé i Torvegade på Christanshavn, Ingrid Flye.

- Der er meget status i at have en rigtig madpakke med i skolen. Disse børn vil nok ikke dø af sult, hvis vi ikke hjalp. Men en ostehaps, en god juice eller en frugtstang, det er der ikke råd til, siger Ingrid Flye.

Avisen.dk er på besøg, da Kirkens Korshær har råbt vagt i gevær. Alene afdelingen på Christianshavn har i år indtil videre smurt over 1.300 madpakker til børn af familier, der økonomisk ikke kan få det til at hænge sammen.

Det er ny rekord og vidner om et kæmpe behov, men Kirkens Korshær frygter, at det blot bliver værre. Derfor har de søndag iværksat deres første landsindsamling til fordel for fattige danskere siden 1938.

- Det er vigtigt for os at sige, at det ikke er dårlige forældre. De kæmper med næb og kløer. Men de foretager hårde valg, som at skaffe vintertøj til børnene, hvorefter der ikke er penge til mad, siger Ingrid Flye.

Hun fortæller, at der for hver måned kommer flere og flere familier til, der søger hjælp.

Resultat af kontanthjælpsloftet

Isa Østerbye og Helle Palm Varbæk arbejder til daglig i Børnecaféen. De fortæller, at brugerne er mennesker, der lever på et eksistensminimum, og kontanthjælpsloftet har yderligere strammet løkken.

- Vi ser nu effekten af kontanthjælpsloftet. Der kommer unge, som ikke har varmt nok tøj på. Det kan være en vinterjakke, hvor lynlåsen ikke virker, eller en ældre søskendes flyverdragt, der er alt for stor. Det kan også være lus. Det er dyrt at købe lusemiddel, så det prioriteres måske ikke altid. Det er enormt stigmatiserende, siger Isa Østerbye.

Selvom Kirkens Korshær er politisk neutral, lægger de ikke skjul på, at de ser behovet for landsindsamlingen som et resultat af den førte socialpolitik under den nuværende og tidligere regering.

- Man troede aldrig, at det skulle komme så vidt i et velfærdssamfund. Jeg synes, det er skræmmende, at man bare lukker øjnene for, at der er et problem. Jeg er dybt bekymret for fremtiden. Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen, siger Helle Palm Varbæk.

Hverdagsting bliver til luksus

Børnecaféen ligner et fritidshjem. Alt er doneret, og hylderne på væggene bugner med H.C. Andersens eventyr og Cirkeline-bøger. I det tilstødende rum er der legetøj til de lidt ældre børn; et tv, computere og rollespilsvåben, som de ældre børn i 8-15 års alderen selv har lavet ud af gaffatape og flamingo. En lille dreng i børnehavealderen ligger på gulvet og prøver ihærdigt at fæstne en himmelblå puslespilsbrik til, hvad der ligner stavnen på et piratskib. 

- Jeg kan ikke finde ud af det, jamrer han frustreret og presser de to brikker, der tydeligvis ikke passer sammen, mod hinanden.

- Men skat, det er også et spil med over 100 brikker. Det er jo alt for svært, trøster hans mor, mens hun færdiggør en mad med æggekage og balancerer sin yngste datter på skødet.

De tilbud, som familier kan få i Torvegade, vil være hverdag i de fleste hjem, men når pengene er små, bliver det luksusgoder, der normalt ikke er råd til: En årlig sommertur til Bornholm, en biograftur en sjælden gang i mellem, daglige madpakker og tøj som ikke stumper. Hver torsdag er der fællesspisning. Her får brugerne serveret fed og nærende mad som ristaffel eller boller i karry, da medarbejderne er nervøse for, om de får sul nok på kroppen. Til Mortensaften bestod menuen af and og en dessert af risalamande.

- Der bliver skåret luksusting fra, som for andre danskere vil blive regnet for at være hverdagsting, siger Isa Østerbye. 

Ledelsens kontor bugner af marcipan, nougat, chokolade og Coca Cola. Kirkens Korshær er allerede begyndt at skaffe ting til julen. Fattigdom er nemlig ikke kun, om man har en varm seng at sove i eller får nok at spise.

En stor del af Kirkens Korshærs indsats handler om at give børnene oplevelser, der hører til en almindelig barndom i Danmark, så de ikke bliver udstødt af jævnaldrende. Af samme årsag står tre lettere slidte computere i Børnecaféen, så børnene kan spille computerspil og være med i samtalerne i skolens frikvarter.

Værdien af et netværk

Laura er kommet i Børnecaféen, siden den åbnede i 2007, og er alene med fire børn. Især fællesspisningen er noget, som børnene ser frem til.

- Det synes børnene er evig-sjovt. De bliver jo forkælet her oppe. Får dessert og saftevand. Det er så hyggeligt. Det er noget andet, kvidrer Laura, mens hun læser Politiken mellem puslespil og børnebøger.

Laura har ikke børnene med i dag. Hun er kommet forbi for at dele den glædelige nyhed, at hun er kommet i praktik i forbindelse med sin uddannelse.

Mange af brugerne har ikke noget netværk og kun sparsom kontakt til familie. 

 - Netværket er næsten det vigtigste. Så passer vi hinandens børn, og der bliver måske lige råbt "hey, er der nogen, som har en ekstra vinterjakke"? Og det er der måske, og så hjælper vi hinanden, siger Laura.

Hun ser også de andre mødre fra Børnecaféen privat. De er blevet venner, der støtter hinanden, hvor de kan. Laura er taknemmelig og har derfor meldt sig til indsamlingen søndag.

- Jeg har tvunget mine unger til at komme med ud på søndag. Vi har fået så meget her, så jeg synes, at nu må vi prøve at give noget igen. Jeg håber, vi kan få samlet lidt ind, griner Laura ved tanken om at hive ungerne fra dør til dør i novemberkulden.

Samfundet knækker over i to

Ingrid Flye fortæller, at der altid har været behov for hjælp til udsatte borgere som misbrugere, alkoholikere og hjemløse. De kommer i Torvegades varmestue og kan få et måltid varmt mad og vasket tøj. Men det er noget nyt, at der strømmer familier til for at få hjælp og at børn ligger og samler puslespil, mens duften fra kartoffel-porresuppen fra køkkenets store industrigryder spreder sig. 

- Måned for måned kan vi se, at der er mere efterspørgsel efter tilbud til familier, siger Ingrid Flye.

Kirkens Korshær har tilbud til familier på Christianshavn, i København, Aalborg, Aarhus og Herning og har i øjeblikket kontakt til lidt over 700 familier om året. Det er dog ofte skamfuldt at søge hjælp, og derfor regner Kirkens Korshær med, at de kun har fat i få af dem, som har brug for det. Alle som en kan de forskellige afdelinger fortælle om dybt desperate familier. 

Helle Palm Varbæk og Isa Østerbye, der dagligt arbejder med familierne, taler i munden på hinanden og snubler over ordene, når snakken falder på det stigende antal fattige i Danmark.

- Der er en grund til, at vi har landsindsamlingen. Der er familier, der ikke har råd til tre måltider mad om dagen, og dem ser vi jo dagligt, siger de.

Deres talestrøm afbrydes kun af lejlighedsvise slurke af en cola.

- Vi er i gang med at opdele Danmark i et A og et B-samfund, siger Helle Palm Varbæk, hvorefter Isa Østerbye afbryder.

- Vi ser rigtig meget skjult fattigdom. Personer der kæmper og på overfladen ser det ud som om, at det hænger sammen. Men kradser man lidt i overfladen krakelerer det hele, siger hun.

Knap halvdelen af Kirken Korshærs arbejde finansieres af genbrugsbutikkerne. Resten kommer dels fra offentlig støtte og private fonde. 

Laura er et opdigtet navn. Kvindens rigtige navn er redaktionen bekendt.

omdans i vild med dans
Film og TV

Farvel til "Vild med dans"

storebæltsbroen set oppe fra
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen

scene i "Sidste time"
Film og TV

Husker du dansk

gyser-klassiker?

- toeren ligger klar

Politi undersøger huset, hvorfra Anne-Elisabeth Hagen forsvandt
Krimi

Tom Hagens børn
tror ikke på politiet

personer leder i en af de kollapsede bygninger
Nyheder

Mindst 14 dræbt efter jordskælv tæt på græsk ferieø

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Endelig - corona-varslingssystem

præsenteres lørdag

"Faustix" og Asta Björk
Film og TV

"Vild med dans"-favorit

er danset helt i bund

to mænd fra Levakovic-familien
Krimi

Fire fra den berygtede

Levakovic-familie anklaget

for corona-kriminalitet

skilt med orientering om opholdsforbud
Corona

Smittetal i rekord: Yderligere 1191 bekræftede tilfælde

Sangerinden LeAnn Rimes smiler og vinker
Kendte

Kendt sangerinde

smider tøjet  

mand med fuldskæg og tatoveringer på halsen
Krimi

Politiet efterlyser:

Har du set Daniel? 

Norsk bjergområde set fra luften
Krimi

Dansker dræbt

i Norge 

bamse og blomster på fortov
Krimi

Syv sigtelser mod

bilist efter dødsulykke:

Nu er han fængslet

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed