Administration 

Familiemanden sagde nej til Vild med Dans

Familien, der til daglig bor i et stort bofællesskab i Humlebæk, betyder meget for HK's formand, Kim Simonsen. (Foto: HK)

Formanden for landets andenstørste fagforening vil hellere være en mand for resultater end for synlighed.

Der er udsigt til alle byens tårne fra Kim Simonsens kontor i HK's hovedkontor på Islands Brygge i København.

"Det kontor, jeg havde før, var bedre," siger forbundsformand Kim Simonsen og smiler, mens han kigger ud over byens tage, som forsvinder i vintertågen.

"Det lå helt ud til kanten," siger han og peger over mod den anden side af huset.

Formandens kontor ligger på femte sal i HK Danmarks hovedkvarter på Islands Brygge - landets andenstørste fagforening, kun overgået af 3F i medlemsantal.

Kim Simonsen sidder i den store glasbygning til "en fed hyre," som han selv siger. Men sådan har det ikke altid været.

Moderen frygtede arbejdsløshed

"Meget af min opvækst hat været med min mor og min storebror under de vilkår, det er at være enlig mor i 60’erne, både hvad det giver af indkomst og forkælelsesmuligheder," fortæller han.

Han har siddet på posten som formand for de over 300.000 handels- og kontoransatte siden 2008. Inden da var han formand for de kommunalt ansatte HK’ere. Erfaringerne fra Kim Simonsens barndom i Grenå trækker linjer helt frem til i dag.

"En af de ting, min mor var allermest bange for, var at blive arbejdsløs, fordi hun var alene med os. En af de ting, som folk i dag er allermest bange for, det er at blive arbejdsløs. Så på den måde er der desværre nogen ting i verden, som over tid altid vender tilbage."

Den fodboldglade far til to teenagebørn har altid arbejdet – og han har altid engageret sig, lige siden han var barn.

"Jeg er født med, at man skal have et arbejde," siger han.

"I den familiebaggrund jeg kommer fra, så er der ikke nogen, der har brudt den sociale baggrund – indtil min generation i hvert fald."

Knækkede halse på duerne

Som dreng hjalp ham og hans bror til hos oldefaren, og knækkede halse på duerne i oldefaderens dueslag. De blev solgt for at supplere den ydmyge indkomst fra tjansen som mælkechauffør – et hårdt arbejde, som var dårligt betalt. Senere gik de til hånde hos morfaren, som var autolakerer, og kravlede ned i benzin- og mælketanke for at gøre dem rent.

Det var ikke sociale revolutioner eller dommedagsbegivenheder, der vækkede Kim Simonsens sociale engagement.

Det var til gengæld morfarens tidlige død på grund af en arbejdsskade. Det var moderens kamp for at holde sammen på familien på en indkomst. Og det var hans egen brors vanskeligheder ved at klare sig uden en uddannelse.

"Jeg har ikke været rørt af en eller anden, der har skubbet til mig. På den måde er det faktisk røvkedeligt. Jeg er kommet fra fattige kår og har måttet klare mig selv, og det prøver jeg så på at hjælpe lidt til med, så der ikke er så mange flere, der kommer fra så fattige kår," siger han.

Og det er arbejdet for mennesker, der har lagt grunden for hans fagforeningsarbejde.

"Der er nogen der har det godt, og lad dem flyve oppe i den blå luft og flyve til Thailand på juleferie. Men det er fandeme dem, der er nede ved grunden og bunden, som det grundlæggende handle om at hjælpe videre."

Kim eller Kaos!

Kim Simonsens mor var selv HK'er, og det smittede af på sønnen. Han siger selv, at han aldrig har været aktiv i nogen ting, hvor han har været nydende uden at være ydende.

I folkeskolen betød det elevrådet og DSU. Efter folkeskolen kom Kim Simonsen på handelsskole, gymnasiet var der ikke råd til. Bagefter ville han gerne ud og arbejde med tal, så han søgte en praktikplads i Djursland Bank. Men selvom den tal-glade socialdemokrat kom til samtale, så fik han ikke jobbet.

"Måske fik jeg det ikke, fordi jeg holdt et fint foredrag om, hvorfor bankerne skulle nationaliseres og hvorfor de tog for meget i renter," siger han.

Han endte i Grenå Kommunet, hvor han blev færdiguddannet i 1981, og arbejdede hos skattevæsnet i Grenå indtil 1988. Men inden da stod den på mere socialt og politisk engagement. I 1985 blev han valgt ind i byrådet i Grenå for Socialdemokraterne under parolen 'Kim eller Kaos!' Han var det yngste byrådsmedlem i Grenå.

Senere blev han det yngste sektorbestyrelsesmedlem, den yngste næstformand og så den yngste formand i HK- kommunal. Men selvom han altid har været fremme i skoene, er han ikke specielt interesseret i rampelyset – tværtimod.

"Jeg bryder mig faktisk ikke særligt meget om den her persondyrkelse. Selv Blå Bog er holdt op med at ringe, fordi jeg bliver ved med at sige nej til at være med," siger Kim Simonsen, som også har sagt nej til at medvirke i Vild med Dans.

Kysser stadig på den samme sygeplejerske

Den dag i dag spiller familien en stor rolle i Kim Simonsens faglige liv. Det betyder noget, at der er tid til familien, som bor i et stort bofællesskab i Humlebæk.

"Vi er ikke supermennesker, vi arbejder rigeligt og vi får da også en fed løn, det er slet ikke det. Jeg har teenagebørn, og de er sgu ikke anderledes end nogen andre teenagebørn. Så det kræver jo, at man også en gang imellem er hjemme. Hvis man kun arbejder og deltager i møder, så ved man jo ikke hvad der sker i en almindelig familie."

Det er nemmere sagt end gjort, når det meste af tiden går med arbejde. Det har i perioder været et puslespil at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen.

"Da Karen Sofie var natsygeplejerske ude på Hvidovre, kørte vi hårdt efter den med, at "når far kommer hjem, så er mor lige gået". Jeg skulle love at komme hjem senest 22.30, og så skulle hun love at komme hjem senest 7.30, så jeg kunne nå at aflevere inden arbejdet, siger Kim Simonsen.

Selvom han med sine egne ord er velsignet med en kone, der har stor forståelse for arbejdets krav, har han trukket rimelig meget på den konto.

"Fagforeningsarbejdet, familieliv og små børn på det her niveau. Det hænger ikke sammen. Men jeg kysser da stadig på den samme som i 1981, så på den måde er der et eller andet, der har hængt sammen alligevel."

Engang imellem finder han endda tid til at cykle – hans store hobby ved siden af familien, drengeklubben og så selvfølgelig arbejdet. Og heldigvis er formandsarbejdet hans store kærlighed næst efter familien.

"Jeg har et utroligt privilegeret job. Dels behandler HK mig særdeles godt, og dels er jeg så heldig, at jeg får lov til at arbejde med noget, der interesserer mig rigtigt meget. Ellers skal du ikke gøre det her. Det kan jeg godt sige dig."

Glad igen om 22 år

Men glæden ved arbejdet betyder ikke, at Kim Simonsen ikke har haft lyst til at smide håndklædet i ringen. Sidste gang det skete, var da trepartsforhandlingerne brød sammen i sommer. Kim Simonsens frustration kan ikke overdrives.

"Bagefter sendte en ven mig en mail, hvor han spurgte, hvornår jeg blev i godt humør igen. Så svarede jeg så tilbage "om 22 år". For magen til shit, at man ikke kan komme igennem til de trepartsforhandlinger. Så kan det også være lige meget, ikke?"

Men spørger man den travle formand, om han ville gøre noget anderledes i hans efterhånden lange liv i fagforeningens tjeneste, så er han ikke i tvivl.

"Så skulle jeg have taget mig mere af min familie. Det er der ikke nogen tvivl om. Jeg har jo ikke haft et dårligt liv, så hvis der var noget, jeg skulle lave om, så var det det."

Fagboss bag facaden

Avisen.dk har mødt de danske fagbosser til en snak om deres historie. Få den her.

 

Bente Sorgenfrey
fortæller om kræft og hademails
Grete Christensen:
Mor var direktør i mit hjem
Harald Børsting: 
Bondeknolden købte farve-tv til mor

Anders Bondos svære valg: Familien måtte vige for folkeskolen

Lisa Herold Ferbing:
Drop hetzen mod akademikere

Flemming Vinther: 
Cremekongen gik i krig for soldaterne

Poul Erik Skov: 
Fik et chok over sin dåbsattest

Ole Wehlast: Måtte fortælle pakistanerne sandheden

Flemming Ipsen: Vred panserbasse på vagt i 16 timer uden hvile

Ingrid Stage 
opkalder tidsler efter dumme kolleger

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg