Ekspert: Derfor samarbejdede PET med Gaddafi
Jakob Scharf var i Tripoli mindst én gang i løbet af 2008. Foto: Mathias Christensen / POLFOTO
"Vi må samarbejde med folk, vi ikke bryder os om, for at værne os mod folk, vi bryder os endnu mindre om, " siger ekspert.

På trods af en position som diktaturstat, har Libyen været om sig med lyssky, diplomatisk kontakt med flere vestlige lande.

Og det er der absolut intet mærkeligt i, fastslår forsker ved Center for Militære Studier, Lars Struwe, overfor Newspaq.

"Efterretningstjenester opererer, hvor der er gråt, og hvor de kan få de oplysninger, der er nødvendige for at beskytte Danmark. Derfor arbejder de på en lidt anden måde end den måde, vi helst så, de gjorde," siger han.

Ifølge Politiken har Danmark blandt andet bedt om oplysninger på en navngiven libyer, der har været i kontakt med en dansk islamist, som PET holdt øje med. PET's chef, Jakob Scharf, har også været i Tripoli i mindst et tilfælde i 2008.

Det helt store spørgsmål er ifølge Lars Struwe, hvad Danmark så har givet Libyen igen:

"Ja, det kradser vi os lidt i håret over. Det kunne være, at man har arbejdet sammen om at udpege personer, der blev klassificeret som terrorister. Libyen ville gerne undgå, at personer, som Vesten klassificerede som terrorister, kom ind i Libyen, så landet ikke ville blive et mål for Vestens krig mod terror," siger han.

"Men det er blot et af flere mulige scenarier."

Sagen er kommet frem, efter Human Rights Watch har affotograferet flere breve under besøg i det nu nedlagte spioncenter i Tripoli. Brevene var sendt fra vestlige efterretningstjenester til den libyske.