Blogindlæg Blogger: Derfor betaler en kortere arbejdsuge sig

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

TIDLIGERE PÅ ÅRET holdte Verdensbanken og Den Internationale Valutafonds det fælles årlige møde i Washington. Det er to organisationer, der ikke ligefrem kendt for at være hippie-organisationer. Alligevel var et af hovedtemaerne for årets møde faktisk mentalt velbefindende.

Målet med mødet var, at psykisk sundhed skulle flyttes fra “the margins to the mainstream of the global development agenda”. Verden har nemlig fået øjnene op for vigtigheden af mental trivsel, samt de store udfordringer vi står med på området. Mentale problemer er blevet en global problemstilling; eksempelvis anslår WHO, at 615 millioner mennesker på verdensplan lider af depression og eller angst. Det er 10 procent af verdens befolkning!

Dermed er depression og angst verdens mest udbredte handicap. Problemerne er så store, at det anslås, at depression og relaterede mentale lidelser kostede verden 800 milliarder dollars i 2010. Og at det tal om tyve år vil være fordoblet. Det er rigtigt mange penge.

DERFOR ER DET en fantastisk forretning at investere i at forbedre mental trivsel. For hver dollar, et land bruger på at opgradere behandlingsindsatsen over for depression og angst, får man gennemsnitligt fire dollar igen målt i bedre sundhedstilstand og arbejdsevne i befolkningen. Desværre overser politikere dette til dagligt, og kun tre procent af verdens sundhedsbudgetter bruges på behandling af mentale lidelser. Det må vi som samfund lave om på.

Interessant nok giver investeringer i trivsel ikke bare afkast på samfundsplan; det virker også i virksomheder. Et godt eksempel er det svenske Toyota-værksted, hvor de 36 medarbejdere nu på 13. år har haft en arbejdsuge på 30 timer til samme løn som før.

I stedet for at udvide værkstedet valgte ledelsen at indføre et morgenhold og et eftermiddagshold, så timerne deles mellem medarbejderne. Det har betydet en produktivitetsstigning på 25 %, reducering af spildtid, færre klager, større effektivitet, flere kunder, flere medarbejdere og nemmere rekruttering.

DET ER ALTSÅ en god forretning for både virksomheder og samfund at investere i vores mentale trivsel. Og det passer ikke, når nogle mener, at det er økonomisk uansvarligt at gøre det. Det forholder sig lige omvendt.

Men endnu vigtigere end de økonomiske effekter: I Göteborg har medarbejderen fået det bedre. De er mindre syge, de har mere energi og frygter ikke nedslidning som før. Fritimerne bruges til at sikre en mere balanceret hverdag, hvor man har tid til familie og venner.

Vi må finde nye måder at organisere vores hverdagsliv og vores system på; måder der ikke ødelægger vores mentale velbefindende. Det kunne eksempelvis være en kortere arbejdsuge, som Alternativet har foreslået. På sigt er det en rigtigt god forretning. Og endnu vigtigere: det er godt for vores livskvalitet. Og i sidste ende er det det, der tæller.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News