Blogindlæg Borgmester: Det er vigtigt, at arbejdsløse holder ferie

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

SOMMEREN ER OVER OS. Ferien har ramt skoler, virksomheder og en hel del danskere i disse dage. Væk er møde på møde, væk er lektier, og væk er hverdagens leverpostejsfarvede hamsterhjul, som arbejdslivet også indimellem kan være.

Men ikke alle har et arbejde at holde ferie fra. For ikke alle har et arbejde. Og meget ofte er det ikke selvvalgt.

Som sygemeldt – af stress, depression eller noget tredje - er en periode uden arbejde en voldsomt krævende periode. Som arbejdssøgende, der har mistet sit arbejde, kan en periode udenfor arbejdsmarkedet give søvnløse nætter. Og som individ kan uvisheden om, hvornår man igen er i job, være noget nær nedbrydende.

Jeg tror på, at vi som mennesker ønsker at være en del af fællesskabet. Og at vi har brug for det. Derfor kan det virke afsindig brutalt, når arbejdsfællesskabet i en periode af ens liv ufrivilligt ikke danner ramme om hverdagen. Og den brutalitet rimer ofte meget dårligt på afslapning og ferie.

MIT ØNSKE FOR ALLE i denne sommer, er, at sommerferien rent faktisk bliver en ferie. At arbejdet kommer på afstand. At Outlook og Excel må passe sig selv, indtil vi stempler ind igen.

Og så er mit ønske for sommeren, at de mennesker, der – ulykkeligvis – i øjeblikket befinder sig udenfor arbejdsmarkedet også kan holde fri. At jobjagten kan parkeres for en stund. At tankerne må rejse til andet og mere end Jobcenter og CV-optimering. For ferie fra ledighed er i min optik mindst ligeså vigtig som al anden ferie.

Ferien er der, hvor vi tanker op. Hvor fokus gerne må være på grillen fremfor rudekuverterne. Hvor vi fordyber os i en god bog, nyder venners selskab. Eller dyrker stilheden og det ikke nødvendigvis at skulle tonse afsted. Uanset om det gælder arbejdslivet eller jobsøgningen.

HVIS VI ALTID KLØR PÅ, risikerer vi at brænde sammen og at miste os selv på vejen. Et grænseløst arbejds- eller jobsøgningsliv er nemlig et ikke-liv. For livet er andet og mere end den arbejdstitel, vi iklæder os. Livet er andet og mere end KPI’er, vækstrater og mødeoptimering. Livet er de mennesker, vi omgiver os med, de tanker, vi tør gøre os og de drømme, vi folder ud.

Gid sommeren må blive et godt afbræk for alle. I og udenfor arbejdsmarkedet. Gid fællesskabet og roen må ramme. Rigtig god ferie til alle.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News