Administration 

Blogger: Ankestyrelsen tror på kommunernes nye mirakelbehandlinger

Blogger Ulf Harbo langer ud efter Ankestyrelsen.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

KONTANTHJÆLPSLOFTET, som kritiseres voldsomt for blandt andet at være nedværdigende og ondskabsfuldt, er over os.

Jeg har før kritiseret forligspartier og særligt DF og Venstre for, at de fik vedtaget kontanthjælpsloftet med bedrageriske udtalelser om, at syge og handicappede da ikke hører hjemme på kontanthjælp, og jeg har opfordret dem til at få fingeren ud og komme i gang med at hjælpe de titusindvis af kronisk syge og handicappede, som ulovligt er parkeret på kontanthjælp.

Når der fra tid til anden er groteske sager, der kommer helt til Folketinget efter en tur i mediemøllen, hvor kommuner har sagsbehandlet ulovligt i årevis, hører man igen og igen den samme sang fra ministeren og andre ansvarsforflygtigende politikere om, at man jo bare kan klage til Ankestyrelsen,

Men selv hvis klagen kommer til Ankestyrelsen - efter måneder med klager til borgmester og statsforvaltning, fordi mange kommuner ikke overholder retssikkerhedsloven og forvaltningsloven - så er det ofte lige så svært at få Ankestyrelsen til at betvivle kommunens afgørelse som at tage en snebold med i helvede.

MED MANGE principielle sager som partsrepræsentant for hjælptrængende borgere oplever jeg lidt af hvert og ser nogle mønstre og en vis systematik i de sociale sager.

Den 23. marts 2016 fik jeg en afgørelse tilbage fra Ankestyrelsen, som stadfæstede kommunens afslag på ressourceforløb på det foreliggende grundlag fra den 19. maj 2015.

Der var altså gået knap et år. Så på det tidspunkt Ankestyrelsen stadfæstede kommunens afslag, var borgeren i blevet fritaget for personligt fremmøde til rehabiliteringsmødet. For kommunen anerkendte nu, at det var åbenbart formålsløst at udvikle borgerens arbejdsevne - og hun derfor skulle have førtidspension.

Borgerens sag blev behandlet på et møde i kommunens rehabiliteringsteam den 7. juni. Og hun blev - uden at være til stede - på 1½ minut indstillet til førtidspension med virkning fra 1-7-2016.

Men Ankestyrelsen mente altså ikke - 3 måneder tidligere - at hun var i målgruppen for et ressourceforløb. Dette på trods af næsten 10 år på kontanthjælp efter sygedagpengestop og flere meget alvorlige kroniske lidelser uden behandlingsmuligheder.

SÅ KAN man overhovedet regne med Ankestyrelsen? Og skal man passivt vente i mange måneder på dens "afgørelser"?

Ankestyrelsen skriver i den omtalte afgørelse, at den har lagt vægt på alverdens ting, som ifølge styrelsen taler for, at hun IKKE bør fortsætte på kontanthjælp. Men Ankestyrelsen slutter alligevel sit skriftlige svar til kvinden med at støtte hendes modpart i klagesagen, nemlig kommunen med særligt vægt på følgende:

"...kommunen anbefaler, at du behandles med kognitiv adfærdsterapi, genoptræning og eventuelt mindfulness".

Det kan da lyde som et godt råd fra en god veninde. Men når man på trods af gentagne diskus-prolapser, operationer i nakken og et hypermobilitetssyndrom - som dagligt bevirker, at nakke, hofter, knæ, fingre og ankler nemt går af led med voldsomme smerter til følge - ville de fleste nok bede veninden pakke sin mindfulness sammen.

Ankestyrelsen tror åbenbart på kommunens mirakelbehandling, selvom kvinden for længst er færdigudredt og behandlet af sundhedssystemet og har entydige lægelige vurderinger fra sine behandlende læger. 

AT DER desværre ikke er tale om en enlig svale viser sagen om Pia Nielsen, som jeg også er part for. Pia har en dokumenteret arbejdsevne på 10-20 minutter to gange om ugen i langsomt tempo og med forværring af smerter og lægelige vurderinger af, at arbejdsevnen er ophørt og alle behandlingsmuligheder er udtømte på grund af alvorlige mén efter trafikulykker, og hun har desuden efter ti års kronisk sygdom og belastning fået diagnosen fibromyalgi i svær grad.

Pia er blevet en sag for både Folketinget og kommunalbestyrelsen i Slagelse efter en tur på forsiden af Ekstrabladet, der viser hvor grotesk hendes sag er.

Hvad man ikke kan læse i Ekstrabladets fremragende artikler er, at Pia er udsat for, at kommunen mener hun har funktionel lidelse og derfor skal lære at håndtere sine smerter, underkastes langvarig psykologbehandling og have noget varmtvandstræning.

Pia har haft klaget til Ankestyrelsen, men styrelsen valgte at give kommunen medhold, fordi de troede på, at kommunens mirakelbehandling i form at smertehåndteringsteknikker, psykologsamtaler og varmtvandstræning kan afhjælpe en smadret krop uden arbejdsevne.

Siden er Pia kommet i endnu et ressourceforløb, hvor kommunen nu vil have, at hun deltager i deres eget kommunale otte ugers kursus MUS (Medicinsk Uforklarede Symptomer) med kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning. Et tilbud som kommunen selv skriver kun virker, hvis Pia er motiveret for forandring.

Ja, så bliver det vist ikke mere alternativt.

HVIS NOGET kun virker, hvis man tror på det, kalder man det normalt for placeboeffekt, men for tiden i dagens Danmark påstås det, at der er evidens for, at kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning virker på stort set alt og alvorligt syge mennesker fastholdes på denne måde i beskæftigelsessystemet, selvom de for længst burde have fået et fleksjob eller en førtidspension.

Disse to spritnye eksempler viser, at beskæftigelsessystemet systematisk psykiatriserer kronisk syge, således at der vedvarende kan være behandlingsmuligheder, til trods for at der er tale om fysiske sygdomme med lægelige udsagn om, at der ingen arbejdsevne er, at tilstanden forværres af vedvarende forsøg på at få dem i arbejde og at de aldrig vil få det bedre.

Baggrunden for kommunernes mirakelbehandlinger er den såkaldte forskningsdiagnose funktionel lidelse. I praksis sker der det, at borgernes fysiske diagnoser overses eller bliver underlagt den ikke-anerkendte diagnose funktionel lidelse. Der findes p.t. ingen retningslinjer for funktionel lidelse.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at  nedsætte en arbejdsgruppe, der skal arbejde med lidelsen i efteråret. Derfor synes det komplet uacceptabelt, at både sundhedssystemet og beskæftigelsessystemet inklusiv Ankestyrelsen systematisk anvender diagnoser og behandlingsmuligheder, som end ikke Sundhedsstyrelsen har arbejdet med endnu.

Psykiatriseringen af fysiske lidelser som piskesmæld, fibromyalgi, diskusprolapser med videre er en af vor tids største skandaler og sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren bør begge stå til ansvar for de daglige overgreb som sker både i sundhedsvæsnet og i landets kommuner.

VORES ØVERST ansvarlige folkevalgte (Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er dog ikke folkevalgt, men hentet direkte fra sin post som direktør i Dansk Arbejdsgiverforening) bør sørge for, at man stopper tvangsbehandlingen i kontanthjælpssystemet og i de skadelige ressourceforløb og de bør stoppe at kronisk syge menneskers helbred bliver forværret ved at kommunerne fratager dem deres forsørgelse og tvinger dem ud i behandling, der ikke tager hensyn til karakteren af deres specifikke lidelse.

Særligt fibromyalgi, piskesmæld, ME (træthedssyndrom) og HPV-vaccine bivirkninger skal behandles forskelligt og kan forværres hvis der trænes forkert eller for meget og bør derfor ikke puttes under den samme fupdiagnose. Læs mere om sundhedssystemet svigt af HPV-vaccine bivirkningsramte, og hvorledes man selv kan opsøge den rette behandling her.

Kognitiv terapi, mindfulness og gradueret genoptræning skal være frivillige tilbud, og ikke noget der påtvinges borgere med risiko for, at det forværrer deres helbred og som forhaler deres afklaring i beskæftigelsessystemet i årevis.

For en uddybning af fænomenet funktionelle lidelser kan jeg varmt anbefale Lisbeth Riisager Henriksen seneste to blogindlæg her på Avisen.dk.

Avisen.dk har givet Ankestyrelsen mulighed for at kommentere på Ulf Harbos kritik, men Ankestyrelsen har ikke ønsket at kommentere blogindlægget.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler