Administration 

Blogger: "Uværdigt at pine syge med lange ressourceforløb"

Det er absurd og uværdigt at pine syge borgere med lange ressourceforløb, mener blogger Lisbeth Riisager.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

HVAD ER DET for ressourcer, der kan udvikles, når alle muligheder allerede er afprøvet?

Det er jo en absurditet. Men det er ikke desto mindre beskrivelsen af de ressourceforløb, som blev søsat med reformen af førtidspension og fleksjob fra 2012. Daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede det som en tidlig indsats, der skal udvikle en restarbejdsevne med henblik på at blive ”en del af arbejdsfællesskabet” og ”forebygge”, at så mange ”parkeres på førtidspension”. Men allerede inden reformen var vedtaget, kunne P1 Orientering afsløre, at forløbene ville blive en sen indsats, når alle muligheder allerede er udtømt (26. oktober 2012).

Borgere, der sendes i ressourceforløb, har altså som oftest allerede været igennem årelange udredninger og arbejdsprøvninger i kommunen. Mange af dem har tunge helbredsattester, der dokumenterer, at de er alvorligt syge, og at det ligefrem vil være helbredsskadeligt for dem at blive tvunget til at gennemføre forløbene. Ressourceforløb kan vare i helt op til fem år, og der kan tilkendes flere ressourceforløb til samme borger; det er år, som skal lægges til alle de år, borgeren allerede har tilbragt i systemets vold.

DER HAR VÆRET AFHOLDT et større antal samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg om brugen af ressourceforløb. Ved det seneste den 23. august 2016 læste beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) blandt andet en sag op om en 47-årig skizofren mand uden arbejdsevne, som kommunens rehabiliteringsteam indstillede til førtidspension, men hvor kommunen alligevel sendte manden i ressourceforløb. Borgeren klagede til Ankestyrelsen, men kommunen fik medhold i sin afgørelse.

Finn Sørensen brugte eksemplet til at pege på, hvad der er hensigten med loven, og at loven derfor ikke er god:

”… der er lavet en lovgivning, som ikke bare gør det muligt for kommunerne, men som pålægger kommunerne at tvinge borgerne ud i de her forløb på trods af, at rehabiliteringsnævnet – det høje kvalificerede faglige personale, der skal vurdere sagen – siger, at der ikke er mere at komme efter. Alligevel siger Ankestyrelsen med loven i hånd: ”Jo, det er ikke tilstrækkeligt dokumenteret. Vi må endelig passe på, at denne borger ikke havner på passiv forsørgelse, på førtidspension, til 18.000 kroner om måneden; vi må hellere sørge for, at borgeren kommer ud i en eller anden praktik til 10.000 kroner om måneden.” Vil ministeren ikke gerne forholde sig til, at det er kernen i alt dette?”

Det ville beskæftigelsesminister Jørn Neergaaard Larsen (V) ikke forholde sig til. Han svarede blot, at han ikke har indflydelse på Ankestyrelsen, men at han kan henvise borgere med problematiske afgørelser til at gå videre med deres sager til domstolene. 

Derimod gav ministeren på vanlig vis udtryk for, at reformen er udtryk for de allerbedste intentioner. Ressourceforløbene er ”tilbud”, der skal udmøntes i ”samarbejde” og ”dialog” med borgeren. De skal aftales i ”dybeste respekt” for borgerens ønsker og helbred. ”Ingen borger skal presses til noget, der forværrer helbredet”, og ”det er ikke meningen, at forløbene skal være en straf eller pine”. Ressourceforløbene er tænkt som ”hjælp” til borgeren. Det er ”til borgerens bedste”, så borgeren får en ”meningsfuld tilværelse”.

Alle disse flotte ord og gode hensigter stod i skærende kontrast til den virkelighed, som massevis af borgere i ressourceforløb har fortalt pressen om, og som mange også skriver til mig om. Det er en virkelighed med ressourceforløb som tvang og formynderi – med mindre borgerne vil ende på kontanthjælp og med uafklaret sag; hvor de færreste erfarer nogen form for samarbejde, men mange presses ud i ressourceforløb på trods af klokkeklare lægelige advarsler. Som jeg har beskrevet her på Avisen.dk, bliver den lange uvished for nogle borgere så pinefuld, at det tangerer tortur. Og det er tortur, når de trods alvorlig sygdom tvinges ud i forløb, som de ikke magter, og som de får det endnu dårligere af.

Der er således uoverkommelig stor afstand mellem ministerens omtale af ressourceforløb som spundet af lutter gode intentioner og mange borgeres fortællinger om dem som et helvede!

BESKÆFTIGELSESORDFØRER TORSTEN Gejl (Alt) spurgte, hvilket indtryk det gjorde på ministeren, at mindst 65 mennesker er afgået ved døden, mens de var i ressourceforløb (jævnfør Nordjyske Stiftstidende 9. maj 2016). Han sagde ikke, at folk var døde af selve ressourceforløbene, men at det dog måtte gøre indtryk på ministeren, at syge borgere tilbringer deres sidste dage eller år i et ressourceforløb eller en jobafprøvning. Om man ikke kunne stoppe den behandling af dødssyge borgere.

Ministerens svar rystede mig:

”… jeg synes sådan set, at en del af den omtale, der har været i pressen for nogle måneder siden om kombinationen af ressourceforløb og dødsfald, uden at dødsfaldene er relateret til i årsagssammenhæng at være knyttet til ressourceforløb, er pinagtig. Jeg synes simpelthen, den er uetisk. (…) Hvis det var sådan, at der var en årsagssammenhæng, så var det virkelig noget, man skulle tage alvorligt. Men der er jo ingen årsagssammenhæng. (…) Man kan jo ikke bruge de tal til noget som helst ud over til at lave dødsfaldsopgørelser over alt muligt.” 

Jeg synes, det er udtryk for foragt, når han på den måde helt afviser relevansen af at beskæftige sig med disse dødsfald. Og det er falsk omsorg, når han siger, at pressen handler uetisk.

Der er næppe nogen borger, der har fået det dårligere i deres ressourceforløb på grund af pressens skriverier. Den angst og pine, som nogle af disse borgere lever med, kommer fra erfaringen af ende- og udsigtsløse ressourceforløb samt et socialt system, som ikke tager dem alvorligt. Selvfølgelig skal medierne da skrive om dét.

FOR RESTEN ER DER ikke nogen, der har bekræftet, at dødsfaldene ikke har direkte årsagssammenhæng med ressourceforløbene. Det ved vi ikke noget om, for de eventuelle sammenhænge er endnu ikke blevet afdækket.

Hvad vi derimod ved med sikkerhed, er, at meget alvorligt syge mennesker har tilbragt deres sidste år og dage i ressourceforløb. Reformens målgruppe for ressourceforløb er altså blandt andet dødeligt syge mennesker. At så syge mennesker ikke får tilkendt førtidspension og dermed fred og ro, er i sig selv en ondskabsfuldhed. Og at beskæftigelsesministeren end ikke lader, som om han forstår alvoren og det uværdige i disse politisk besluttede forhold, er virkelig rystende.

Loven bør ændres, så der sættes en begrænsning på, hvornår kommunerne kan pålægges eller har mulighed for at tvinge borgere i ressourceforløb. Der bør i loven indskrives en tidsmæssig afgrænsning af disse ressourceforløb på maksimum et år i alt. Lægeakter bør anerkendes som privilegerede vurderinger af borgernes helbred, og det bør indskrives i lovgivningen, at det ikke er tilladt kommunerne at ignorere helbredsattesterne. Og så bør ressourceforløb kun bruges som det, de blev fremstillet som i starten: som en tidlig indsats. De borgere, der er meget syge og allerede har været udredt i flere år uden udsigt til at komme til at fungere på arbejdsmarkedet, og de borgere, som ikke kan holde til at gennemføre et ressourceforløb, bør berettiges til en førtidspension uden at skulle pines med ressourceforløb. Alt andet er absurd og uværdigt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn