Blogger til Jørn Neergaard og Co: Få så fingeren ud!

Kom så i gang med at få de titusindvis af kronisk syge og handicappede VÆK fra kontanthjælp - i stedet for at gøre livet endnu værre for dem, lyder det fra Ulf Harbo til landets beslutningstagere.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

Kronisk syge og handicappede skal da være på kontanthjælp!

Sådan har doktrinen været i landets kommuner de sidste 20-30 år.

Kontanthjælp er nemlig klart den billigste ydelse, man kan spise folk af med. Særligt hvis de nødstedte borgere har været fornuftige mennesker, som har arbejdet, betalt skat, investeret i hus, pensionsopsparinger og bil. Og måske tilmed har bevaret sin ægtefælle.

MANGE ER RØGET i det sorte hul - uden nogen månedlig indtægt - selv om de stadig er syge. Og den ulovlige praksis fortsætter ifølge de seneste opgørelser med uformindsket styrke.

At det på sigt bliver dyrere for samfundet, når hele familier går til grunde og kommer til at koste kassen i sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og i det sociale system - dét er man åbenbart ligeglad med.

Det har været - og er stadig - mantraet i de fleste kommuner, at man hellere vil spare nu og her end at hjælpe folk på fode igen, hvis de bliver ramt af sygdom eller ulykke.

Derfor var det også med en del forundring hos mange, der ved bare en smule om området, da beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et åbent samråd i Folketinget i februar udtalte, at borgere, der ikke kan arbejde permanent - for eksempel på grund af sygdom - sletikke skal være i kontanthjælpssystemet.

Det har været - og er stadig - mantraet i de fleste kommuner, at man hellere vil spare nu og her end at hjælpe folk på fode igen, hvis de bliver ramt af sygdom eller ulykke

Det viste sig dog at være rent spin, som tjente et formål: At hjælpe regeringen med at få vedtaget kontanthjælpsloftet i Folketinget.

Hvilket blev udstillet, da forkvinden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Marlene Harpsøe (DF), flere gange under førstebehandlingen af forslaget gentog, at kontanthjælp skal betragtes som en midlertidig ydelse - som det ikke er meningen, man skal forblive på.

HELT GROTESK blev det, da Marlene Harpsøe fra Folketingets talerstol brugte argumentet om, at der ikke skal være mennesker på kontanthjælp, der er så syge eller så handicappede, at de ikke kan tage et arbejde - dette skulle være et argument for at stemme for kontanthjælpsloftet.

Spinnet virkede, og kontanthjælpsloftet blev vedtaget. Men hvordan ser det ud med muligheden for at komme væk fra kontanthjælp, hvis man er kronisk syg eller handicappet ?

Det ser ikke godt ud. Heller ikke i Marlenes egen kommune Helsingør, hvor hun også sidder i byrådet.

Som mange andre kommuner over det ganske land har Helsingør ikke fastsat en sagsbehandlingsfrist for ansøgninger om ressourceforløb. Og man anerkender ikke, at borgeren kan søge om fleksjob og ressourceforløb på det foreliggende grundlag.

Man kan i Helsingør Kommune heller ikke klage over afslag på fleksjob eller førtidspension ved tilkendelser af ressourceforløb, selv om borgeren ønsker det. Heller ikke når der ingen arbejdsevne er tilbage, og ressourceforløbet er formålsløst, fordi det vil forværre helbredstilstanden.

Sådan er det desværre også i langt de fleste kommuner, hvilket er dokumenteret utallige gange.

KRONISK SYGE og handicappede fastholdes med andre ord på kontanthjælp - uden mulighed for at kunne søge om at komme væk.

Uden mulighed for at kunne få en skriftligt begrundet afgørelse. Og uden mulighed for at kunne klage over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen.

Som Christian Danvill, der i 25 år har været handicappet på kontanthjælp uden en afgørelse! Hvilket kom frem, da han var i radioen om gensidig forsørgelsespligt sidste år. 

For nylig har han fået et fem-årigt ressourceforløb med den besked, at han ikke kan klage over afslag på fleksjob og førtidspension.

Kronisk syge og handicappede fastholdes med andre ord på kontanthjælp - uden mulighed for at kunne søge om at komme væk

Så når forligspartierne bag kontanthjælpsloftet tæsker på kommunerne og siger, at de syge og handicappede slet ikke skal være på kontanthjælp, er det rent spin imod bedre vidende.

Hvis det var andet end spin, ville flertallet i Folketinget og skiftende beskæftigelsesministre forlængst have droppet deres evige mantra om tillid til det kommunale selvstyre - og at der er fuld tillid til, at kommunerne overholder loven.

DE VILLE OGSÅ have lavet et tilsyn, der virker - og nogle love, som straffer kommunerne for at træffe ulovlige afgørelser.

Og de ville have sørget for, at Ankestyrelsens principafgørelser var i overenstemmelse med lovgivningen, som domstolene fortolker den - i stedet for gang på gang imod bedre vidende at tillade, at Ankestyrelsen fortolker loven borgerfjendsk - og at lade Ankestyrelsen lave om på egne afgørelser, hvis det viser sig, at det at følge loven vil blive dyrt for kommunerne.

Sidst, men ikke mindst ville de have sørget for, at kommunerne fastsætter sagsbehandlings-frister på det sociale område - i stedet for gang på gang at afvise at ville løfte en finger.

JEG VIL OPFORDRE Marlene Harpsøe til på næste byrådsmøde at stille forslag om, at Helsingør Kommune fastsætter sagsbehandlingsfrister også for ressourceforløb - og at byrådet gør det klart, at man kan søge om både ressourceforløb og fleksjob på det foreliggende grundlag.

Og at borgeren kan klage til Ankestyrelsen, hvis kommunen ikke vil starte en sag om ressourceforløb og fleksjob eller hvis der tilkendes et formålsløst ressourceforløb med risiko for at forværret borgerens helbred.

Det kunne være, det ville hjælpe hendes egen kommune til at begynde at overholde loven - i stedet for at parkere kronisk syge og handicappede på kontanthjælp i årtier.

Eller endnu smartere og mere effektivt: Det kunne være, at Marlene og Jørn skulle tage det politiske ansvar på sig og sørge for, at Folketingets Beskæftigelsesudvalg   og Beskæftigelsesministeriet én gang for alle får styr på, at alle kommuner i hele landet anerkender borgernes helt grundlæggende rettigheder.

Jeg ved nemlig fra personlig erfaring som partsrepræsentant i store kommuner som bl.a. Århus og Herning, at problemet er voldsomt udbredt.

DET ER MARLENE OG JØRNS ansvar, at alle kommuner anerkender, at borgere kan søge om ressourceforløb og fleksjob på det foreliggende grundlag, og at de har krav på en skriftligt begrundet afgørelse med klagevejledning - en afgørelse, som de kan anke til Ankestyrelsen.

Når forligspartierne bag kontanthjælpsloftet tæsker på kommunerne og siger, at de syge og handicappede slet ikke skal være på kontanthjælp, er det rent spin imod bedre vidende

Så min opfordring til Marlene og Jørn er, at de skal få fingeren ud og komme i gang med at få de titusindvis af kronisk syge og handicappede væk fra kontanthjælp - i stedet for at gøre livet endnu værre for dem ved at påtvinge dem, at de skal arbejde mindst 225 timer om året. Og ved at fjerne deres boligsikring hvis de rammer loftet.

De kan jo passende bakke op om Enhedslistens lovforslag (se boksen nedenunder), som førstebehandles 23. maj. Det retter op på 15 års forringelser af sygedagpenge og sætter stop for kommunernes ulovlige parkering af kronisk syge og handicappede på kontanthjælp.

Enhedslistens forslag

1) Varighedsbegrænsningen på sygedagpenge ophæves, og at sygedagpengene fortsætter, indtil: 

  • Den syge er fuldstændig rask og kan overtage fuldtidsarbejde
  • Den syge begynder på revalidering
  • Den syge er visiteret til fleksjob eller:
  • Den syge bliver tilkendt førtidspension

2) Den tvungne aktivering af syge afskaffes
3) Som hovedregel bliver der én og allerhøjst to arbejdsprøvninger i et sagsbehandlingsforløb, forud for at der træffes afgørelse om, hvilken foranstaltning der skal afløse sygedagpengene,
4) Arbejdsprøvninger på reva-institutioner bliver genindført og prioriteret højt
5) Der fastsættes tidsfrister for sagsbehandlingen for langvarigt syge plus sagsbehandlingstiden inklusive eventuelle arbejdsprøvninger, virksomhedspraktik, ressourceforløb eller jobafklaringsforløb må ikke strække sig ud over 2 år, før der træffes afgørelse i sagen
6) Der fastsættes bindende retningslinjer for lægekonsulenters rolle

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-

tallene til at stige

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder