Administration 

Blogger til Jørn Neergaard og Co: Få så fingeren ud!

Kom så i gang med at få de titusindvis af kronisk syge og handicappede VÆK fra kontanthjælp - i stedet for at gøre livet endnu værre for dem, lyder det fra Ulf Harbo til landets beslutningstagere.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

Kronisk syge og handicappede skal da være på kontanthjælp!

Sådan har doktrinen været i landets kommuner de sidste 20-30 år.

Kontanthjælp er nemlig klart den billigste ydelse, man kan spise folk af med. Særligt hvis de nødstedte borgere har været fornuftige mennesker, som har arbejdet, betalt skat, investeret i hus, pensionsopsparinger og bil. Og måske tilmed har bevaret sin ægtefælle.

MANGE ER RØGET i det sorte hul - uden nogen månedlig indtægt - selv om de stadig er syge. Og den ulovlige praksis fortsætter ifølge de seneste opgørelser med uformindsket styrke.

At det på sigt bliver dyrere for samfundet, når hele familier går til grunde og kommer til at koste kassen i sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og i det sociale system - dét er man åbenbart ligeglad med.

Det har været - og er stadig - mantraet i de fleste kommuner, at man hellere vil spare nu og her end at hjælpe folk på fode igen, hvis de bliver ramt af sygdom eller ulykke.

Derfor var det også med en del forundring hos mange, der ved bare en smule om området, da beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et åbent samråd i Folketinget i februar udtalte, at borgere, der ikke kan arbejde permanent - for eksempel på grund af sygdom - sletikke skal være i kontanthjælpssystemet.

Det har været - og er stadig - mantraet i de fleste kommuner, at man hellere vil spare nu og her end at hjælpe folk på fode igen, hvis de bliver ramt af sygdom eller ulykke

Det viste sig dog at være rent spin, som tjente et formål: At hjælpe regeringen med at få vedtaget kontanthjælpsloftet i Folketinget.

Hvilket blev udstillet, da forkvinden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Marlene Harpsøe (DF), flere gange under førstebehandlingen af forslaget gentog, at kontanthjælp skal betragtes som en midlertidig ydelse - som det ikke er meningen, man skal forblive på.

HELT GROTESK blev det, da Marlene Harpsøe fra Folketingets talerstol brugte argumentet om, at der ikke skal være mennesker på kontanthjælp, der er så syge eller så handicappede, at de ikke kan tage et arbejde - dette skulle være et argument for at stemme for kontanthjælpsloftet.

Spinnet virkede, og kontanthjælpsloftet blev vedtaget. Men hvordan ser det ud med muligheden for at komme væk fra kontanthjælp, hvis man er kronisk syg eller handicappet ?

Det ser ikke godt ud. Heller ikke i Marlenes egen kommune Helsingør, hvor hun også sidder i byrådet.

Som mange andre kommuner over det ganske land har Helsingør ikke fastsat en sagsbehandlingsfrist for ansøgninger om ressourceforløb. Og man anerkender ikke, at borgeren kan søge om fleksjob og ressourceforløb på det foreliggende grundlag.

Man kan i Helsingør Kommune heller ikke klage over afslag på fleksjob eller førtidspension ved tilkendelser af ressourceforløb, selv om borgeren ønsker det. Heller ikke når der ingen arbejdsevne er tilbage, og ressourceforløbet er formålsløst, fordi det vil forværre helbredstilstanden.

Sådan er det desværre også i langt de fleste kommuner, hvilket er dokumenteret utallige gange.

KRONISK SYGE og handicappede fastholdes med andre ord på kontanthjælp - uden mulighed for at kunne søge om at komme væk.

Uden mulighed for at kunne få en skriftligt begrundet afgørelse. Og uden mulighed for at kunne klage over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen.

Som Christian Danvill, der i 25 år har været handicappet på kontanthjælp uden en afgørelse! Hvilket kom frem, da han var i radioen om gensidig forsørgelsespligt sidste år. 

For nylig har han fået et fem-årigt ressourceforløb med den besked, at han ikke kan klage over afslag på fleksjob og førtidspension.

Kronisk syge og handicappede fastholdes med andre ord på kontanthjælp - uden mulighed for at kunne søge om at komme væk

Så når forligspartierne bag kontanthjælpsloftet tæsker på kommunerne og siger, at de syge og handicappede slet ikke skal være på kontanthjælp, er det rent spin imod bedre vidende.

Hvis det var andet end spin, ville flertallet i Folketinget og skiftende beskæftigelsesministre forlængst have droppet deres evige mantra om tillid til det kommunale selvstyre - og at der er fuld tillid til, at kommunerne overholder loven.

DE VILLE OGSÅ have lavet et tilsyn, der virker - og nogle love, som straffer kommunerne for at træffe ulovlige afgørelser.

Og de ville have sørget for, at Ankestyrelsens principafgørelser var i overenstemmelse med lovgivningen, som domstolene fortolker den - i stedet for gang på gang imod bedre vidende at tillade, at Ankestyrelsen fortolker loven borgerfjendsk - og at lade Ankestyrelsen lave om på egne afgørelser, hvis det viser sig, at det at følge loven vil blive dyrt for kommunerne.

Sidst, men ikke mindst ville de have sørget for, at kommunerne fastsætter sagsbehandlings-frister på det sociale område - i stedet for gang på gang at afvise at ville løfte en finger.

JEG VIL OPFORDRE Marlene Harpsøe til på næste byrådsmøde at stille forslag om, at Helsingør Kommune fastsætter sagsbehandlingsfrister også for ressourceforløb - og at byrådet gør det klart, at man kan søge om både ressourceforløb og fleksjob på det foreliggende grundlag.

Og at borgeren kan klage til Ankestyrelsen, hvis kommunen ikke vil starte en sag om ressourceforløb og fleksjob eller hvis der tilkendes et formålsløst ressourceforløb med risiko for at forværret borgerens helbred.

Det kunne være, det ville hjælpe hendes egen kommune til at begynde at overholde loven - i stedet for at parkere kronisk syge og handicappede på kontanthjælp i årtier.

Eller endnu smartere og mere effektivt: Det kunne være, at Marlene og Jørn skulle tage det politiske ansvar på sig og sørge for, at Folketingets Beskæftigelsesudvalg   og Beskæftigelsesministeriet én gang for alle får styr på, at alle kommuner i hele landet anerkender borgernes helt grundlæggende rettigheder.

Jeg ved nemlig fra personlig erfaring som partsrepræsentant i store kommuner som bl.a. Århus og Herning, at problemet er voldsomt udbredt.

DET ER MARLENE OG JØRNS ansvar, at alle kommuner anerkender, at borgere kan søge om ressourceforløb og fleksjob på det foreliggende grundlag, og at de har krav på en skriftligt begrundet afgørelse med klagevejledning - en afgørelse, som de kan anke til Ankestyrelsen.

Når forligspartierne bag kontanthjælpsloftet tæsker på kommunerne og siger, at de syge og handicappede slet ikke skal være på kontanthjælp, er det rent spin imod bedre vidende

Så min opfordring til Marlene og Jørn er, at de skal få fingeren ud og komme i gang med at få de titusindvis af kronisk syge og handicappede væk fra kontanthjælp - i stedet for at gøre livet endnu værre for dem ved at påtvinge dem, at de skal arbejde mindst 225 timer om året. Og ved at fjerne deres boligsikring hvis de rammer loftet.

De kan jo passende bakke op om Enhedslistens lovforslag (se boksen nedenunder), som førstebehandles 23. maj. Det retter op på 15 års forringelser af sygedagpenge og sætter stop for kommunernes ulovlige parkering af kronisk syge og handicappede på kontanthjælp.

Enhedslistens forslag

1) Varighedsbegrænsningen på sygedagpenge ophæves, og at sygedagpengene fortsætter, indtil: 

  • Den syge er fuldstændig rask og kan overtage fuldtidsarbejde
  • Den syge begynder på revalidering
  • Den syge er visiteret til fleksjob eller:
  • Den syge bliver tilkendt førtidspension

2) Den tvungne aktivering af syge afskaffes
3) Som hovedregel bliver der én og allerhøjst to arbejdsprøvninger i et sagsbehandlingsforløb, forud for at der træffes afgørelse om, hvilken foranstaltning der skal afløse sygedagpengene,
4) Arbejdsprøvninger på reva-institutioner bliver genindført og prioriteret højt
5) Der fastsættes tidsfrister for sagsbehandlingen for langvarigt syge plus sagsbehandlingstiden inklusive eventuelle arbejdsprøvninger, virksomhedspraktik, ressourceforløb eller jobafklaringsforløb må ikke strække sig ud over 2 år, før der træffes afgørelse i sagen
6) Der fastsættes bindende retningslinjer for lægekonsulenters rolle

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Redningsfolk ved søen
BREAKING

Kvinde sporløst

forsvundet ved sø

En høne kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Hugger høns

fra børnehave

Tre beboere på et plejehjem set fra ryggen
Krimi

Beboer kvalt i maden:

To ansatte dømt

Den Blå Lagune
Nyheder

Den Blå Lagune

evakueret

tegning fra retten, hvor man ikke kan se den tiltalte da han hoved er gemt bag en skærm
Krimi

Brugte hypnose i

Emilie Meng-sag

en mobil stritter op af en lomme
Krimi

Lommetyvene er klar - er du?

en bygning set fra vejen
Nyheder

Historisk kro rives ned

en mand ser på skærme
Nyheder

Klar til at droppe advokatfirma efter dokumentar

Regensen med rundetårn i baggrunden
Krimi

Var vred på kæresten:

Nu er han dømt for at sætte ild til kollegie med sovende beboere

fire glade personer
Nyheder

Løvens Hule-eventyr

er gået konkurs

en miniture by
Krimi

Legoland ramt af brand

to personer ved et bord
Nyheder

Gældsstyrelsen vil

gennemgå sager
efter TV 2-dokumentar

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Jesper Buch
misbruges i ny svindel

to trænere snakker sammen
Kendte

FCK-ikon kan score

kæmpe boliggevinst

en mixerpult
Krimi

Dansker dømt for

børneporno i USA

en vindmøllefabrik
Nyheder

Medie: Gigant vil massefyre i Danmark

en mand kigger på fotografen
Sport

MMA-kæmper træder ind i fodboldklubs bestyrelse

børn og en lastbil
Nyheder

Termometeret går grassat i Indiens hovedstad: 52,3 grader

mand
Kongelige

Kong Frederik: 
Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

kvinde
Kendte

Nu er det slut

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året