Administration 

Blogger: "Funktionelle lidelser" er nedbrydende for borgernes retssikkerhed

Diagnosekonceptet "funktionelle lidelser" er stærkt nedbrydende for borgernes retssikkerhed i det sociale system, mener blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

FORLEDEN SKREV JEG her på Avisen.dk om en ny tendens, ”funktionelle lidelser”, inden for det danske sundhedssystem. Jeg skrev også om, hvordan den tilsyneladende er sammenvævet med social- og beskæftigelsessystemet og med regioners og kommuners økonomiske spareplaner.

Jeg har efterfølgende fået flere henvendelser fra læger, patienter og patientforeninger, som har kommenteret mit indlæg. Nogle har bedt mig præcisere og konkretisere nogle forhold, og andre har venligt tilsendt mig yderligere materiale om de problematikker, som brugen af funktionelle lidelser afføder for patienterne. Det er altid et privilegium at blive tilbudt ærlig respons og ny viden, og man kan altid blive klogere. Da jeg også ved, at det er meget svært for patientforeninger og andre at komme til orde med kritiske indlæg i de store aviser om deres erfaringer med funktionelle lidelser, føler jeg et særligt ansvar for at præcisere mit første indlæg om sagen samt give konkrete eksempler på, hvad jeg mente. Jeg håber, mit anliggende vil stå mere tydeligt med disse præciseringer.

FØRST ET PAR eksempler på, hvad det er for patientgrupper, der kan blive berørt. Det fremgår af et brev til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg fra 13 patientforeninger, at eksempelvis patienter med tinnitus, svimmelhed, ME/CFS (myalgisk encephalomyelitis/ kronisk træthedssyndrom), spændingshovedpine eller migræne med udsigtsløs behandling (i Aarhus) er i risiko for at blive lagt ind under funktionel lidelse. Det samme er patienter med medfødt immundefekt, borrelia, piskesmæld/whiplash, HPV-bivirkninger, kemikalieoverfølsomhed, hypermobilitet, den sjældne hjertesygdom Det Kardiologiske Syndrom X eller Colitis Crohn. Disse sygdomme er WHO-diagnoser med klare fysiske årsagsforklaringer. 

FOR SÅ VIDT ANGÅR min kritik af sundhedsvæsenets brug af diagnosekonceptet ”funktionelle lidelser”, så betyder det ikke, at jeg mener, at al sygdom entydigt kan forstås og behandles som fysisk eller psykisk. Der findes lidelser, som er fysiske, og som det alligevel giver mening at behandle med for eksempel antidepressiva. Denne kritik handler ikke om den slags sygdomme og behandling hos de praktiserende læger eller andre steder i systemet.

Min kritik handlede om den praksis, hvor patienter med fysiske symptomer – og uden psykiatriske symptomer – ikke bliver tilbudt ordentlig udredning af de fysiske symptomer, men hurtigt videresendes til klinikkerne for funktionelle lidelser og underkastes en forskningsdiagnose. Derved stopper al ret til videre fysisk udredning, og de bliver alene tilbudt psykiatriske terapier.

Det er en kritik, der deles af ME Foreningen. Næstformand Cathrine Engsig og daværende informationskonsulent Hanne Holst Rasmussen i ME Foreningen skriver således i et brev til Etisk Råd i januar 2015:

”Vores medlemmer oplever, at både FL (funktionelle lidelser, red.) og brugen af det i sundhedsvæsenet og det sociale system er et voksende problem. Denne problematik (…) ligger dels i selve formuleringen af TERM-modellen (et undervisningsprogram til håndtering af patienter med FL), dels i selve begrebet/hypotesen om FL der er redskabet til at kategorisere komplekse lidelser som værende ”uden kendt somatisk årsag” og dermed psykiatrisk og med tilhørende psykiatrisk behandling.”

Kritikken af forskningsdiagnosen er vigtig, fordi den betyder, at man stopper al videre udredning og behandling af fysiske symptomer. De uddyber:

”Konsekvensen er, at vi i vores patientforeninger (13 forskellige patientforeninger, red.) har set talrige eksempler på, at patienter med komplekse tilstande fejldiagnosticeres, stigmatiseres og fejlbehandles (…). Ofte går patienterne rundt i mange år uden diagnose. Patienter med komplekse lidelser har altid været kastebolde i et social- og sundhedssystem, hvis svaghed er manglende koordinering og samspil imellem de lægefaglige specialer. Med FL lægges et ekstra psykisk lag oven på udredningerne, som fordyrer, forlænger og forværrer patientens forløb væsentligt. Mange syge bliver mere syge, fordi deres fysiske sygdom/symptomer enten overses, eller fordi de fejlbehandles.”

Når jeg i mit første indlæg kaldte denne lægelige praksis for forsømmelighed grænsende til kvaksalveri, gik min kritik på, at disse læger ikke lytter nok til patienter, der fortæller dem, at der er noget fysisk galt; at de ikke lader tvivlen komme patienterne til gode og undersøger sagen nærmere. Men rent definitorisk er det ukorrekt at kalde det kvaksalveri, for så vidt vi har at gøre med autoriserede læger.

FOR SÅ VIDT ANGÅR min kritik af social- og beskæftigelsessystemets brug af ”funktionelle lidelser”, så er det måske også forkert at kalde sagsbehandlerne som sådan for kvaksalvere, eftersom de ikke officielt påkalder sig at være behandlere. Men jeg mener, at nogle sagsbehandlere går over grænsen for deres faglige kompetence, hvis de bruger deres position til at tvinge borgere til klinikkerne for funktionelle lidelser. Hvilket Dansk Socialrådgiverforening direkte opfordrer dem til at gøre i de eksempler, jeg kom med. Sagsbehandlere er ikke uddannet til at forstå sygdom, men til at forstå mennesker, sociale problemer og social lovgivning. Derfor bør de ikke selv præge den retning, som udredningen af borgernes sygdomme skal tage.

Gør de alligevel dette, så medvirker de til, at det sociale system vil underkende borgernes somatiske diagnoser. Med en psykiatrisk diagnose er der nemlig i princippet ”behandlingsmuligheder”, og så kan borgerne blive henvist til det sociale system i årevis og risikere en forringet eller manglende forsørgelse ved uarbejdsdygtighed.

Det er stærkt nedbrydende for borgernes retssikkerhed i det sociale system. Sammen med den manglende patientsikkerhed vil dette også skade samfundet selv på sigt som en boomerang. For syge mennesker, der i årevis afholdes fra den rette behandling og udsættes for forsøg, risikerer at blive kronisk uarbejdsdygtige.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

ulykke på vejen
BREAKING

Fem personer i kritisk tilstand efter trafikulykke 

Et par på den røde løber
Kendte

Eddie Murphy gift igen

to cykelryttere knokler derudaf
Sport

FAKTA: 14. etape i Tour de France

en ulykke med røg fra brændende køretøjer
Krimi

30-årig motorcyklist dræbt på stedet

mørke skyer på himmelen
Nyheder

Det vilde vejr bliver formentlig ikke så slemt alligevel

to mennekser krammer hinanden
Kendte

Alec Baldwin: Sigtelse frafaldet

nedstuyrtet fly
Nyheder

Tre dræbt i flystyrt 

mand og kvinde
Kendte

Martin Brygmann: 

Støttes af datteren

telt og mand
Nyheder

Gør klar til skybrud 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-familien

i stor fælles sorg

mel på bord
Nyheder

Trækkes tilbage: 

Spis det ikke

kvinde
Kendte

Dansk tv-vært ramt af kræft

vandløb over sine bredder
Nyheder

Før skybrud:

Pas på skadeligt kloakvand

kvinde
Kendte

Dansk kendispar skal giftes

logo på retsbygning
Krimi

Far dømt for vold

mod kone og børn

Nyheder

Klar til oversvømmelser

mammutter
Helt vildt

Et skridt tættere på at

genoplive mammutten

politibil med påskriften politi
Krimi

Bjarne tjente 2,9

millioner på hvidvask

fire personer bader
Sundhed

Sådan undgår du at

bade i forurenet vand

par smiler
Kendte

Megabryllup med Tony Blair

og Kim Kardashian

mand med rød kasket
Nyheder

Trump håner Biden: 

- Godt klaret

cykelrytter
Sport

Stjerne ude af Tour de France

kvinde poserer
Kendte

Shakira scorer dansk

dansestjerne 

glas med tahin
Sundhed

Tilbagekaldes efter

fund af salmonella

brand i bygning
Krimi

Stor brand i golfklub

vandmåler i have
Nyheder

Voldsom regn: Risiko

for 100-års-hændelser

joe biden taler
Nyheder

Biden i ny brøler 

folk på festivalplads
Krimi

Mand død: Ramt af

traktor på festivalplads

Politibil spærrer vej
Krimi

Rørbombe fundet ved politigård

Bilister på regndækket vej
Nyheder

Farligt vejr venter i weekenden

Stork i rede
Dyreliv

15 storkeunger stortrives

Portræt af kvinde
Nyheder

Ondskabens hotel-stjerne er død 

Cykelrytter jubler
Sport

Snupper tredje etapesejr i årets Tour

Bro over flod
Nyheder

Menneskejagt i England:

Finder kufferter med ligdele

Krimi

Teenagere dømt for voldtægt af fuld 14-årig

Kvinde smiler til kameraet.
Krimi

Politiet efterlyser bedrager

Cykelryttere på landevej
Sport

Tour de France-hold får plyndret 11 cykler

Slange
Dyreliv

Slange løs i boligkvarter

Sport

Jens Werner er død 

retstegning af mand
Krimi

Kræver Philip Westh dømt

for voldtægt af Emilie

Meng

campingvogn og mobilhome
Livsstil

Danskerne siger farvel

til campingvognen

Nyheder

Berømt katedral brænder

tivoligarden
Livsstil

Her er de mest besøgte attraktioner i Danmark

villa med stråtag
Livsstil

Kessler prøver igen:

Vil sælge huset 

politimand taler på pressemøde
Nyheder

Baby fundet efter to døgn

alene: Kravlede langs

motorvej 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Corona sender dansker

ud af Tour de France

spansk by
Krimi

Familie smuglede hash

til Danmark

toldere med poser
Helt vildt

Mand snuppet med

104 slanger i bukserne

slagsmål på fodboldbane
Sport

Stjerne i bar mave

førte an i slåskamp

mod fans

killinger i kasse
Dyreliv

Tårnhøje tal: Danskerne

dumper deres kæledyr 

sommerhus
Livsstil

Sommerhuspriser:

Højeste i 13 år

Sport

England er i EM-finalen 

kvinde
Kendte

Anne Louise Hassing:

Har megadejlig sex

kvinde
Kendte

Ramt af sygdom:

Cirkusrevyen aflyser

mand
Kendte

TV2-vært er blevet skilt

kittel med tekst
Nyheder

Sur smiley til

jetset-restaurant

mand
Nyheder

Clooney:

Biden må gå frivilligt

Sport

Rørt Vingegaard: Jeg

troede jo jeg skulle dø

cykelrytter
Sport

Vild Vingegaard: 

Slår rivalen på stregen

tegning
Krimi

54-årig dømt for drab

på Hanne With i 1990

mand
Kendte

Køb Bendtners brugte tøj

hænder med mobil
Nyheder

Satser fortsat på

foldbare smartphones

hvidt hus
Livsstil

Her kan du købe villa for

under 100.000 kroner

politibil holder på vej
Krimi

Stort narkofund

på dansk strand

grødpakker
Nyheder

Mistanke om opkast:

Babygrød tilbagekaldes

tegning fra retten
Krimi

Anklager ikke i tvivl:

54-årig dræbte Hanne

With

politibil holder på vej
Nyheder

Menneskejagt:

Ung mand myrdede

tre kvinder

sygehus set udefra
Krimi

Fange stukket af 
fra sygehus

Nyheder

Trump sviner vicepræsident:

Inkompetent

mand smiler
Kendte

Jeppe Søe fik blackout:

Mistede bevidstheden

Sport

Jagtede baneløber:

Pløjede spansk anfører

ned

udrykningskøretøjer holder ved bygning
Krimi

Stor brand på farm

med 7000 smågrise

Nyheder

Springsteen kæmpede

med stemmebåndet

træner jubler
Sport

Landshold ramt af trafikkaos før EM-semifinale

telt i regnvejr
Nyheder

DMI advarer: Skybrud,

hagl og torden

Sport

Spanien klar til EM-finale

vand på landevej
Nyheder

Fare for torden og skybrud

Fly i lufthavn
Rejser

Fly mister landingshjul i luften

Optegnede grave
Nyheder

Sjældne fund på Bornholm