Blogger: "Funktionelle lidelser" er nedbrydende for borgernes retssikkerhed

Diagnosekonceptet "funktionelle lidelser" er stærkt nedbrydende for borgernes retssikkerhed i det sociale system, mener blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

FORLEDEN SKREV JEG her på Avisen.dk om en ny tendens, ”funktionelle lidelser”, inden for det danske sundhedssystem. Jeg skrev også om, hvordan den tilsyneladende er sammenvævet med social- og beskæftigelsessystemet og med regioners og kommuners økonomiske spareplaner.

Jeg har efterfølgende fået flere henvendelser fra læger, patienter og patientforeninger, som har kommenteret mit indlæg. Nogle har bedt mig præcisere og konkretisere nogle forhold, og andre har venligt tilsendt mig yderligere materiale om de problematikker, som brugen af funktionelle lidelser afføder for patienterne. Det er altid et privilegium at blive tilbudt ærlig respons og ny viden, og man kan altid blive klogere. Da jeg også ved, at det er meget svært for patientforeninger og andre at komme til orde med kritiske indlæg i de store aviser om deres erfaringer med funktionelle lidelser, føler jeg et særligt ansvar for at præcisere mit første indlæg om sagen samt give konkrete eksempler på, hvad jeg mente. Jeg håber, mit anliggende vil stå mere tydeligt med disse præciseringer.

FØRST ET PAR eksempler på, hvad det er for patientgrupper, der kan blive berørt. Det fremgår af et brev til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg fra 13 patientforeninger, at eksempelvis patienter med tinnitus, svimmelhed, ME/CFS (myalgisk encephalomyelitis/ kronisk træthedssyndrom), spændingshovedpine eller migræne med udsigtsløs behandling (i Aarhus) er i risiko for at blive lagt ind under funktionel lidelse. Det samme er patienter med medfødt immundefekt, borrelia, piskesmæld/whiplash, HPV-bivirkninger, kemikalieoverfølsomhed, hypermobilitet, den sjældne hjertesygdom Det Kardiologiske Syndrom X eller Colitis Crohn. Disse sygdomme er WHO-diagnoser med klare fysiske årsagsforklaringer. 

FOR SÅ VIDT ANGÅR min kritik af sundhedsvæsenets brug af diagnosekonceptet ”funktionelle lidelser”, så betyder det ikke, at jeg mener, at al sygdom entydigt kan forstås og behandles som fysisk eller psykisk. Der findes lidelser, som er fysiske, og som det alligevel giver mening at behandle med for eksempel antidepressiva. Denne kritik handler ikke om den slags sygdomme og behandling hos de praktiserende læger eller andre steder i systemet.

Min kritik handlede om den praksis, hvor patienter med fysiske symptomer – og uden psykiatriske symptomer – ikke bliver tilbudt ordentlig udredning af de fysiske symptomer, men hurtigt videresendes til klinikkerne for funktionelle lidelser og underkastes en forskningsdiagnose. Derved stopper al ret til videre fysisk udredning, og de bliver alene tilbudt psykiatriske terapier.

Det er en kritik, der deles af ME Foreningen. Næstformand Cathrine Engsig og daværende informationskonsulent Hanne Holst Rasmussen i ME Foreningen skriver således i et brev til Etisk Råd i januar 2015:

”Vores medlemmer oplever, at både FL (funktionelle lidelser, red.) og brugen af det i sundhedsvæsenet og det sociale system er et voksende problem. Denne problematik (…) ligger dels i selve formuleringen af TERM-modellen (et undervisningsprogram til håndtering af patienter med FL), dels i selve begrebet/hypotesen om FL der er redskabet til at kategorisere komplekse lidelser som værende ”uden kendt somatisk årsag” og dermed psykiatrisk og med tilhørende psykiatrisk behandling.”

Kritikken af forskningsdiagnosen er vigtig, fordi den betyder, at man stopper al videre udredning og behandling af fysiske symptomer. De uddyber:

”Konsekvensen er, at vi i vores patientforeninger (13 forskellige patientforeninger, red.) har set talrige eksempler på, at patienter med komplekse tilstande fejldiagnosticeres, stigmatiseres og fejlbehandles (…). Ofte går patienterne rundt i mange år uden diagnose. Patienter med komplekse lidelser har altid været kastebolde i et social- og sundhedssystem, hvis svaghed er manglende koordinering og samspil imellem de lægefaglige specialer. Med FL lægges et ekstra psykisk lag oven på udredningerne, som fordyrer, forlænger og forværrer patientens forløb væsentligt. Mange syge bliver mere syge, fordi deres fysiske sygdom/symptomer enten overses, eller fordi de fejlbehandles.”

Når jeg i mit første indlæg kaldte denne lægelige praksis for forsømmelighed grænsende til kvaksalveri, gik min kritik på, at disse læger ikke lytter nok til patienter, der fortæller dem, at der er noget fysisk galt; at de ikke lader tvivlen komme patienterne til gode og undersøger sagen nærmere. Men rent definitorisk er det ukorrekt at kalde det kvaksalveri, for så vidt vi har at gøre med autoriserede læger.

FOR SÅ VIDT ANGÅR min kritik af social- og beskæftigelsessystemets brug af ”funktionelle lidelser”, så er det måske også forkert at kalde sagsbehandlerne som sådan for kvaksalvere, eftersom de ikke officielt påkalder sig at være behandlere. Men jeg mener, at nogle sagsbehandlere går over grænsen for deres faglige kompetence, hvis de bruger deres position til at tvinge borgere til klinikkerne for funktionelle lidelser. Hvilket Dansk Socialrådgiverforening direkte opfordrer dem til at gøre i de eksempler, jeg kom med. Sagsbehandlere er ikke uddannet til at forstå sygdom, men til at forstå mennesker, sociale problemer og social lovgivning. Derfor bør de ikke selv præge den retning, som udredningen af borgernes sygdomme skal tage.

Gør de alligevel dette, så medvirker de til, at det sociale system vil underkende borgernes somatiske diagnoser. Med en psykiatrisk diagnose er der nemlig i princippet ”behandlingsmuligheder”, og så kan borgerne blive henvist til det sociale system i årevis og risikere en forringet eller manglende forsørgelse ved uarbejdsdygtighed.

Det er stærkt nedbrydende for borgernes retssikkerhed i det sociale system. Sammen med den manglende patientsikkerhed vil dette også skade samfundet selv på sigt som en boomerang. For syge mennesker, der i årevis afholdes fra den rette behandling og udsættes for forsøg, risikerer at blive kronisk uarbejdsdygtige.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!

Delphine Boël
Kongelige

Belgiens konge møder omstridt halvsøster for første gang

Demonstranter på gaden i Dhaka, Bangladesh
Nyheder

Fem mænd dømt til døden

for gruppevoldtægt

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR dropper

sex-krænkers

radioprogram

Phillip Faber og Mads Steffensen ved et klaver
Film og TV

Phillip Faber tilbage på skærmen

Keld Heick sidder i en stol og ser afslappet ud
Kendte

Keld Heick stopper i DR:

- Jeg har været tæt på stress

Tog-pendlere her i myldretiden
Corona

Corona-chok

i London:

Slut med besøg

billede af Thorkild Olesen med sin blindestok
Corona

Blinde får skæld ud

for ikke at

holde corona-afstand

kvinde ryger i boligen
Nyheder

Forbud mod at ryge

under hjemmearbejde

billede af Sofía Vergara
Kendte

Sofía Vergara

slår

Scarlett Johansson

merkel
Corona

Tyskland registrerer

højeste smittetal nogensinde

jens rohde
Nyheder

Jens Rohde truer:

Smides Auken ud

smutter jeg også

Villkvarter
Nyheder

Grønnere hjem:

Sådan får du del

i 245 millioner