Blogger: Kommuner tolker loven, som fanden læser biblen

Ressourceforløb gør flere danskere mere syge, mener blogger Ulf Harbo.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

MANGE HADER deres ressourceforløb i det lokale jobcenter, fordi de allerede har været i det kommunale helvede i årevis. Og frem for at se et beskæftigelses- eller helbredende formål føler de sig ydmyget af formålsløse kommunale tiltag, som skader deres helbred i ressourceforløbet.

Men der er også kronisk syge og handicappede mennesker, som står helt uden indtægt på grund af formue eller ægtefælle, eller som har været på kontanthjælp i årevis og er så dårligt udredt af sundhedssystemet, at de ikke kan få hverken fleksjob eller førtidspension og derfor faktisk ønsker et ressourceforløb for at komme væk fra den uværdige behandling, man får i kontanthjælpssystemet.

Problemet for mange af disse medborgere er, at det kan være lige så svært at få tildelt et ressourceforløb, som det er at blive godkendt af kommunen til et fleksjob eller førtidspension. Sådan er virkeligheden i mange kommuner på trods af den enkelte borgers massive helbredsproblemer, svært nedsat funktionsniveau eller mange år på kontanthjælp eller såkaldt selvforsørgelse - som normalt betyder en egen indkomst på cirka 0 kroner og dermed total afhængighed af fx en ægtefælle/samlever.

Mange vil nok undre sig over, at det er SÅ svært at få hjælp, hvis man som dansk borger i verdens lykkeligste land er syg og uden en ugentlig eller månedlig indkomst.

BØR MENNESKER, som ikke kan klare et almindeligt løn-arbejde på grund af kronisk sygdom eller handicap, ikke som minimum have en revalidering eller et ressourceforløb i stedet for at blive fastholdt i årevis på kontanthjælp? Hvad er det for regler, der sætter barrierer op for de allersvageste? Er det Folketingets lovtekster, ministeriernes bekendtgørelser - og/eller den lokale kommunes forvaltning og fortolkning af reglerne?

Som bisidder for mange borgere i hele landet har jeg i en del kommuner oplevet, at det konkrete og individuelle skøn - der ifølge loven skal benyttes, når syge borgere uden forsørgelsesmulighed søger hjælp - ofte undlades, fordi mange jobcentre i stedet følger uskrevne regler, som bruges til at vende syge borgere i døren.

Borgere, der søger hjælp, bliver simpelthen "forklaret", at de "ikke passer i målgruppen". Det lyder vel rimeligt i manges øre - loven har åbenbart en målgruppe, som den enkelte "desværre" falder uden for.

Men ER det nu også sådan, at en hjælp-søgende syg borger ifølge loven kan falde uden for målgruppen? 

Til at afvise syge borgere, der søger hjælp, bruger mange kommuner denne lovtekst: "Indsatsen i ressourceforløbene skal være tværfaglig og sammenhængende "

Ja, man kan med god ret spørge, hvad dette har med lovens målgruppe at gøre?

Jo, for mange kommuner er det ganske simpelt: Kun en syg borger, der passer med kommunens indsatser inden for BÅDE beskæftigelse/uddannelse, det sociale område OG sundhedsområdet kan komme i et ressourceforløb.

DET ER ikke nok at være uarbejdsdygtig. En syg borger skal i kommunens kreative bogføring OGSÅ have noget misbrug, familieproblemer, have behov for uddannelse eller andet, som kan komme i indsatsplanen, før kommunen mener at borgeren er i målgruppen til et ressourceforløb.

Men lad jer ikke narre - mange kommuner tolker loven, som fanden læser Biblen. Og så bryder de oven i købet med en grundlæggende paragraf i den lov, som lovgivningen skal forvaltes efter - Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

I beskæftigelsesministeriets vejledning til loven står der blandt andet:

"Visitation til ressourceforløb vil altid bero på en konkret og individuel vurdering af den enkeltes situation. Visitation til ressourceforløb forudsætter, at borgeren har sammensatte, komplekse problemer udover ledighed, der vil kræve en tværgående indsats i forhold til 1) beskæftigelse/uddannelse, 2) det sociale område og/eller 3) sundhedsområdet."

Som mange kommuner læser loven, bliver et ELLER til et OG - hvilket i praksis betyder, at man følger en ulovlig og uskreven regel om, at der SKAL være indsatser inden for BÅDE beskæftigelse/uddannelse, det sociale område OG sundhedsområdet. For at man kan komme i et ressourceforløb.

Dermed tilsidesætter de pågældende kommuner en af de aller vigtigste retsgrundsætninger for myndighedsudøvelse, som altid gælder når en myndighed skal træffe en afgørelse.

Nemlig at sætte en konkret individuel helhedsvurdering under en enkel regel - som ovenikøbet er en omskrivning af Beskæftigelsesloven!

Jeg siger det lige en gang til for prins Knud: 

Når en kommune sætter et skøn under en regel, så overtræder kommunen et af de vigtigste principper for god forvaltningsskik og bryder med et grundlæggende princip i forvaltningsretten, hvilket er ulovligt.

I en kommune har jeg oplevet, at man er gået skridtet videre. Her har kommunen lavet
sit helt eget regelsæt og mener, at kun borgere, som er stationære og fuldstændig udredt kan få et ressourceforløb.

Da jeg som bisidder for en borger kom ind i sagen, stod borgeren i et tomrum. For kommunen ville ikke træffe en afgørelse på borgerens ansøgning om hjælp med dét argument, at man ikke kunne søge om et ressourceforløb.

Men efter mange klager og pres lykkedes det endelig borgeren at få en afgørelse. Og sagen røg til Ankestyrelsen, som hjemsendte afgørelsen til kommunen. Kommunen blev pålagt at sende sagen til sit rehabiliteringsteam med henblik på en ordentlig afgørelse - fordi der var tale om en person, som ikke skulle være på kontanthjælp på grund af komplekse problemer ud over ledighed.

For kommunen er det åbenbart også en principsag at opretholde sin ulovlige sagsbehandling. Så selvom Ankestyrelsen skriver, at dens afgørelse er endelig og ikke kan klages over, så har kommunen alligevel bedt Ankestyrelsen om at genoptage sagen!

Nu kan vi så kigge på kommunens argumenter for at opretholde ulovlighederne blandt andet med følgende argument:

"Først når XXX's helbredsmæssige situation er endelig udredt og stationær, kan arbejdsevnen i forhold til arbejdsmarkedet afklares og danne grundlag for, hvorvidt der kan/skal træffes afgørelse om revalidering, fleksjob, ressourceforløb og førtidspension."

Som bisidder og politiker har jeg dog også nogle principper, og jeg har derfor klaget til borgmesteren. Og folketingsmedlem Finn Sørensen (EL) har skrevet til beskæftigelsesministeren om den ulovlige praksis på området.

I kølvandet på de cirka 24.000 regler, som de fleste af Folketingets partier har stemt for de sidste 15 år, må man desværre konkludere, at kommunerne har lavet deres egne skufferegler og nu er blevet eksperter i at overtræde landets lov.

Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats vrides og vendes. Det brede skøn, som loven foreskriver, bruges i min erfaring sjældent.

Ressourceforløb blev desværre ikke den helhedsløsning, som den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bruge som argument for at indføre det, men er i stedet blevet til en del af det dyre og ineffektive beskæftigelsescirkus ganske som hun blev advaret om utallige gange i forbindelse med fleksjob- og førtidspensionsreformen.

Efter tre års eksperimenter med de svagest stillede lønmodtagere bør vores ansvarlige lovgivere tage loven op til en gevaldig revision. Nu!

For som det ser ud nu, gør ressourceforløb flere danskere mere syge. Barren sættes simpelthen for højt og kommunerne giver primært ressourceforløbene til de borgere, som ikke kan bruge dem, men som tværtimod bliver mere syge af det og gør alt hvad de kan for at fastholde dem, som kunne have glæde af et ressourceforløb, i kontanthjælpssystemet vha. ulovlige afgørelser.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kvinde med stofmundbind
Sundhed

Sådan vælger du

det bedste

stofmundbind

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
BREAKING

Aarhus Festuge aflyses

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet