Administration 

Blogger: Kommuner tolker loven, som fanden læser biblen

Ressourceforløb gør flere danskere mere syge, mener blogger Ulf Harbo.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

MANGE HADER deres ressourceforløb i det lokale jobcenter, fordi de allerede har været i det kommunale helvede i årevis. Og frem for at se et beskæftigelses- eller helbredende formål føler de sig ydmyget af formålsløse kommunale tiltag, som skader deres helbred i ressourceforløbet.

Men der er også kronisk syge og handicappede mennesker, som står helt uden indtægt på grund af formue eller ægtefælle, eller som har været på kontanthjælp i årevis og er så dårligt udredt af sundhedssystemet, at de ikke kan få hverken fleksjob eller førtidspension og derfor faktisk ønsker et ressourceforløb for at komme væk fra den uværdige behandling, man får i kontanthjælpssystemet.

Problemet for mange af disse medborgere er, at det kan være lige så svært at få tildelt et ressourceforløb, som det er at blive godkendt af kommunen til et fleksjob eller førtidspension. Sådan er virkeligheden i mange kommuner på trods af den enkelte borgers massive helbredsproblemer, svært nedsat funktionsniveau eller mange år på kontanthjælp eller såkaldt selvforsørgelse - som normalt betyder en egen indkomst på cirka 0 kroner og dermed total afhængighed af fx en ægtefælle/samlever.

Mange vil nok undre sig over, at det er SÅ svært at få hjælp, hvis man som dansk borger i verdens lykkeligste land er syg og uden en ugentlig eller månedlig indkomst.

BØR MENNESKER, som ikke kan klare et almindeligt løn-arbejde på grund af kronisk sygdom eller handicap, ikke som minimum have en revalidering eller et ressourceforløb i stedet for at blive fastholdt i årevis på kontanthjælp? Hvad er det for regler, der sætter barrierer op for de allersvageste? Er det Folketingets lovtekster, ministeriernes bekendtgørelser - og/eller den lokale kommunes forvaltning og fortolkning af reglerne?

Som bisidder for mange borgere i hele landet har jeg i en del kommuner oplevet, at det konkrete og individuelle skøn - der ifølge loven skal benyttes, når syge borgere uden forsørgelsesmulighed søger hjælp - ofte undlades, fordi mange jobcentre i stedet følger uskrevne regler, som bruges til at vende syge borgere i døren.

Borgere, der søger hjælp, bliver simpelthen "forklaret", at de "ikke passer i målgruppen". Det lyder vel rimeligt i manges øre - loven har åbenbart en målgruppe, som den enkelte "desværre" falder uden for.

Men ER det nu også sådan, at en hjælp-søgende syg borger ifølge loven kan falde uden for målgruppen? 

Til at afvise syge borgere, der søger hjælp, bruger mange kommuner denne lovtekst: "Indsatsen i ressourceforløbene skal være tværfaglig og sammenhængende "

Ja, man kan med god ret spørge, hvad dette har med lovens målgruppe at gøre?

Jo, for mange kommuner er det ganske simpelt: Kun en syg borger, der passer med kommunens indsatser inden for BÅDE beskæftigelse/uddannelse, det sociale område OG sundhedsområdet kan komme i et ressourceforløb.

DET ER ikke nok at være uarbejdsdygtig. En syg borger skal i kommunens kreative bogføring OGSÅ have noget misbrug, familieproblemer, have behov for uddannelse eller andet, som kan komme i indsatsplanen, før kommunen mener at borgeren er i målgruppen til et ressourceforløb.

Men lad jer ikke narre - mange kommuner tolker loven, som fanden læser Biblen. Og så bryder de oven i købet med en grundlæggende paragraf i den lov, som lovgivningen skal forvaltes efter - Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

I beskæftigelsesministeriets vejledning til loven står der blandt andet:

"Visitation til ressourceforløb vil altid bero på en konkret og individuel vurdering af den enkeltes situation. Visitation til ressourceforløb forudsætter, at borgeren har sammensatte, komplekse problemer udover ledighed, der vil kræve en tværgående indsats i forhold til 1) beskæftigelse/uddannelse, 2) det sociale område og/eller 3) sundhedsområdet."

Som mange kommuner læser loven, bliver et ELLER til et OG - hvilket i praksis betyder, at man følger en ulovlig og uskreven regel om, at der SKAL være indsatser inden for BÅDE beskæftigelse/uddannelse, det sociale område OG sundhedsområdet. For at man kan komme i et ressourceforløb.

Dermed tilsidesætter de pågældende kommuner en af de aller vigtigste retsgrundsætninger for myndighedsudøvelse, som altid gælder når en myndighed skal træffe en afgørelse.

Nemlig at sætte en konkret individuel helhedsvurdering under en enkel regel - som ovenikøbet er en omskrivning af Beskæftigelsesloven!

Jeg siger det lige en gang til for prins Knud: 

Når en kommune sætter et skøn under en regel, så overtræder kommunen et af de vigtigste principper for god forvaltningsskik og bryder med et grundlæggende princip i forvaltningsretten, hvilket er ulovligt.

I en kommune har jeg oplevet, at man er gået skridtet videre. Her har kommunen lavet
sit helt eget regelsæt og mener, at kun borgere, som er stationære og fuldstændig udredt kan få et ressourceforløb.

Da jeg som bisidder for en borger kom ind i sagen, stod borgeren i et tomrum. For kommunen ville ikke træffe en afgørelse på borgerens ansøgning om hjælp med dét argument, at man ikke kunne søge om et ressourceforløb.

Men efter mange klager og pres lykkedes det endelig borgeren at få en afgørelse. Og sagen røg til Ankestyrelsen, som hjemsendte afgørelsen til kommunen. Kommunen blev pålagt at sende sagen til sit rehabiliteringsteam med henblik på en ordentlig afgørelse - fordi der var tale om en person, som ikke skulle være på kontanthjælp på grund af komplekse problemer ud over ledighed.

For kommunen er det åbenbart også en principsag at opretholde sin ulovlige sagsbehandling. Så selvom Ankestyrelsen skriver, at dens afgørelse er endelig og ikke kan klages over, så har kommunen alligevel bedt Ankestyrelsen om at genoptage sagen!

Nu kan vi så kigge på kommunens argumenter for at opretholde ulovlighederne blandt andet med følgende argument:

"Først når XXX's helbredsmæssige situation er endelig udredt og stationær, kan arbejdsevnen i forhold til arbejdsmarkedet afklares og danne grundlag for, hvorvidt der kan/skal træffes afgørelse om revalidering, fleksjob, ressourceforløb og førtidspension."

Som bisidder og politiker har jeg dog også nogle principper, og jeg har derfor klaget til borgmesteren. Og folketingsmedlem Finn Sørensen (EL) har skrevet til beskæftigelsesministeren om den ulovlige praksis på området.

I kølvandet på de cirka 24.000 regler, som de fleste af Folketingets partier har stemt for de sidste 15 år, må man desværre konkludere, at kommunerne har lavet deres egne skufferegler og nu er blevet eksperter i at overtræde landets lov.

Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats vrides og vendes. Det brede skøn, som loven foreskriver, bruges i min erfaring sjældent.

Ressourceforløb blev desværre ikke den helhedsløsning, som den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bruge som argument for at indføre det, men er i stedet blevet til en del af det dyre og ineffektive beskæftigelsescirkus ganske som hun blev advaret om utallige gange i forbindelse med fleksjob- og førtidspensionsreformen.

Efter tre års eksperimenter med de svagest stillede lønmodtagere bør vores ansvarlige lovgivere tage loven op til en gevaldig revision. Nu!

For som det ser ud nu, gør ressourceforløb flere danskere mere syge. Barren sættes simpelthen for højt og kommunerne giver primært ressourceforløbene til de borgere, som ikke kan bruge dem, men som tværtimod bliver mere syge af det og gør alt hvad de kan for at fastholde dem, som kunne have glæde af et ressourceforløb, i kontanthjælpssystemet vha. ulovlige afgørelser.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

beredskab arbejder
Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand