Vi tør ikke sladre om vores arbejdsgiver
Tre ud af 10 oplyser tøver med at gribe telefonen og anmelde deres arbejdsgiver. Foto: Colourbox
Medarbejdere i landets virksomheder tør gå til myndighederne, hvis de opdager, at deres virksomhed står bag ulovligheder.

Udledning af gift, svindel for millioner eller illegale ansatte. Virksomheder, der står bag ulovligheder, har fået lettere spil, fordi der er krise. Det viser ny måling, Analyse Danmark har lavet.

1.048 3F'ere har svaret. Tre ud af 10 oplyser, at de ikke tør gå til myndighederne, hvis de opdager, at deres virksomhed står bag ulovligheder. Det betyder, at der er sket et stort skred, siden krisen brød ud, skriver Fagbladet 3F.

I februar 2008 viste en identisk måling, at 17 procent ikke turde gå til myndighederne, hvis deres firma begik ulovligheder.

I dag er det over dobbelt så mange, der frygter, at de mister jobbet, hvis de går til myndighederne med besked, når deres arbejdsplads bryder loven.

Og loven beskytter ikke de ansatte særligt godt, hvis de går til politiet, Arbejdstilsynet eller tv, fordi de vil fortælle om ulovligheder, der sker på arbejdspladsen.

- Men det kan være nødvendigt. For eksempel hvis man opdager, at ledelsen er i gang med noget kriminelt. Men så bør man gå til sin tillidsvalgte eller fagforening. En fagforening risikerer ikke at blive fyret. Derfor kan den tale på de ansattes vegne, og vurdere om medier, politi eller andre myndigheder skal drages ind i sagen, siger Ulla Sørensen, der er ansvarlig for juridisk afdeling i 3F.

Hun peger på, at ansatte har pligt til at være loyale overfor arbejdsgiverne. Og som hovedregel har man tavshedspligt, uanset om man har skrevet under på det eller ej.