Toiletangst sender os hjem med mavepine
Afføringsproblemer påvirker sexlyst og stressniveau, men det kan ikke få danskerne til at gå til lægen med deres vanskeligheder. Foto: Colourbox
Toiletvaner hører privatlivet til, mener hver tredje dansker. Giver det ondt i maven, bliver lægen heller ikke spurgt.

Fæces eller afføring. Flatus eller prutter. Kald det hvad du vil, for rigtigt mange danskere er toiletvanerne et unævneligt tabu. Danskerne deler nemlig ikke deres fordøjelsesproblemer med nogen - ikke engang deres egen læge.

Og fordøjelsesproblemer har de nok af. Hele 20 procent får nemlig ifølge Samvirke forstoppelse på jævnlig basis. Og det er der en grund til. Hver tredje dansker vil nemlig slet ikke gå på toilettet, med mindre de kan gøre det hjemme hos dem selv.

Ifølge Samvirke er det dog ikke særligt ofte, at danskerne vælger at gå til lægen med deres fordøjelsesproblemer. Kun en procent af samtlige konsultationer hos landets praktiserende læger handler om forstoppelse.

- Afføringsproblemer er for de fleste mere intimt end deres seksualitet. Det er svært at sætte ord på for folk, når de kommer til lægen, siger specialsygeplejerske Gerd Johnsen til Samvirke.

Istedet for at gå til lægen behandler danskerne deres maveonder med håndkøbsmedicin mod forstoppelse. Det siger Henrik Dibbern, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation til Samvirke.

En opgørelse, Samvirke bringer, viser samtidig, at 10 procent af danskerne tager håndkøbsmedicin mod forstoppelse, og at der sidste år blev der omsat for 142 millioner kroner.

Ifølge Samvirke er fordøjelsesproblemerne ikke farlige som sådan, men de peger på, at fordøjelsesproblemer kan have stor indflydelse på alt fra sexlyst, over søvn til lyst til mad og socialt samvær.

Kilde: Samvirke

faktaboks

FDB Analyse har lavet en undersøgelse af danskernes toiletvaner for Samvirke. Fra undersøgelsen kan fremhæves:

1 ud af 3 danskere undgår at gå på toilettet andre steder end hjemme
- Blandt de unge (15-34 år) udgør gruppen 38 %, blandt 35-54 år er det kun 25 %

Vi er heller ikke glade for at prutte, når andre er til stede.
69 % tør prutte foran partneren
51 % foran vennerne
42 % foran børn
38 % foran deres forældre
26 % foran kolleger

Knap hver anden dansker har prøvet at holde sig så længe, at de fik ondt i maven. (det er især kvinderne)

Kilde: Samvirke