Administration 

Taxamanden til Løkke: Vis at Venstre er et arbejderparti!

"Jeg ønsker mig en åbningstale, hvor statsministeren går i vælten for det arbejdende folk, som han selv tager i ed," skriver Taxamanden i sin blog.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

I FLERE omgange de sidste år har fremtrædende venstrefolk – også den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen - fremstillet partiet Venstre som et arbejderparti. Jeg skal indrømme, at det kan være en noget speget sag at definere begrebet ”et arbejderparti”.

Er det med udgangspunkt i den marxististiske politikopfattelse, hvor arbejderne er dem, der sådan helt faktisk skaber profit til virksomheds-ejerne ved at få mindre for at producere varen, end varen kan sælges for? Eller er det helt konkret antallet af arbejderstemmer til partierne. Altså med denne logik: Hvis de fleste af vælgerne til X-parti er arbejdere, så må det i almindelighed være et arbejderparti.

Og sådan kunne vi fortsætte ord- og begrebsgymnastikken.

Jeg vil selv lade det ligge og tage statsministeren på hans egne ord. Jeg ønsker mig en åbningstale, hvor statsministeren går i vælten for det arbejdende folk, som han selv tager i ed.

Uddannelsespolitik

- Jeg er sgu ikke noget særligt, jeg er bare elektriker, siger min yngre kunde i taxien.

Han har taget en vogn for at nå på arbejde i det store institutionsbyggeri nogle kilometer herfra. Men den kollektive trafik har vist sig fra den usikre side – også denne morgen. ” … Jeg er bare elektriker … ” , siger han, og jeg end ikke orker at gøre modstand mod denne helt urimelige selv-nedvurdering. Han fortæller, at det i den grad kniber med at skaffe elektrikere nok i denne tid, og at nogle entreprenører ”vist nok” overvejer at lave firmaer i Polen for at få tilstrækkelig, faguddannet arbejdskraft.

JEG OPLEVER selv dagligt dobbeltspillet overfor de faglige uddannelser og ungdommens fremtid. Eller ordet hykleri er nok mere præcist i de nordlige, velpolstrede, københavnske forstadskommuner, hvor jeg henter min løn i vogn 2282. Vi er helt enige om i taxien, at nu må det stoppe, hele den der uigennemtænkte falden på måsen for studentereksamen og den akademiske glamour.

Men jeg har i mine fire taxi-år endnu ikke oplevet, at det gælder middelstandens egne børn. Universiteter og businesschools er en del af selvfølgelighederne i de miljøer.

Jeg vil opfordre statsministeren til at sætte helt nyt fokus på de faglige uddannelser. Give de tekniske skoler ressourcer og råderum. Og måske også give gymnasierne mulighed for at ”danne” de unge, som sagtens både kan være sprogkyndige, samfundsinteresserede og matematiske hoveder – og vælge at tage en faglig uddannelse efter studentereksamen. Måske er partiet Venstre bedre egnet til dette bredere syn på ”dannelse”. Partiet var selve kernen i den folkelige og kulturelle og politiske vækkelse af almuen – det ikke privilegerede folk - fra midten af 1800-tallet. Grundtvig og Kold skabte folkehøjskolen, som måske er DEN væsentligste årsag til den folkelige forståelse af begrebet lighed.

Socialpolitik

Det er langt fra alene de socialt udstødte og deres klassiske forsvarere, - ”de røde” – der har det skidt med tidsåndens spanskrørspolitik overfor de fattige. Solidt borgerlige social-konservative, almindelige humanister, - ja selv erhvervs- og bankfolk er nervøse for uligheden. Argumenterne er forskellige på en skala fra ”det kan et rigt samfund ikke være bekendt” – til angsten for at vi skaber et samfund med klassemodsætninger så store, at det skaber grundlag for oprør og ustabilitet.

JEG VIL opfordre statsministeren til at vælge side, sådan som han alligevel bliver tvunget til det, når der skal skabes forlig om finansloven. Sig dog nej til den topskattelettelse, som reelt ikke har opbakning i store dele af befolkningen og som i sammenhæng med nedskæringerne blandt de fattigste kun kan se ud som det omvendte Robin Hood-princip.

Det med at tage vare på de, der er stødt ud, er ikke kun et interesseområde for de aktuelt ramte. Masser af arbejdere i jobs med fysiske og psykiske udfordringer – håndværkere, lærere, sundhedsansatte, administrative og serviceuddannede – ejer ikke troen på, at de med et fingerknips en dag kan træde ind ad porten til paradiset med ”det grå guld”. De kigger på de aktuelt ramte – og frygter for deres egen fremtid. For hvad nu, hvis kroppen ikke følger pensionsalderen, men siger fra nogle år før

Udenrigspolitik

JEG HÅBER, statsministeren vil sætte en prop i Danmarks udenrigspolitiske storhedsvanvid. For det første at finde den ydmyghed i forhold til vores nations størrelse, som stopper drømmen om, at vi kan skabe fred med aktiv, offensiv krigsførelse. Bedst gik det måske på Balkan, hvor Jugoslavien blev erstattet af en række mindre stater, som ikke er på krigsfod i øjeblikket. Til gengæld har krigen dernede skabt ubærlige traumer for mange soldater, fordi ingen dengang tog alvorligt, hvor hårdt krigen rammer den enkelte soldat, når han eller hun kommer hjem igen. Men Irak, Afghanistan, Libyen – og nu Syrien.

Vi befinder os reelt i et trauma, som ligner USA i slutningen af Vietnamkrigen. Døde soldater hos de allierede på alle fronter. Hundredetusindevis af døde og/eller sårede civile. Og så uden en fornemmelse af, om Ragnarok blot er på vej – eller nærmer sig sin afslutning.

Jeg vil opfordre statsministeren til at skrue ned for jagerfly og bomber og i stedet samle nationen om at tage anstændigt imod de ofrer, vi kan blive ordentligt enige om at hjælpe og i stedet bruge vore ressourcer på en større, internationalt politisk indsats. Ikke mindst i det Europa, som er ved at falde fra hinanden. Måned for måned og år for år ligner det aktuelle Europa mere og mere det nationalistisk inficerede europæiske sammenbrud i mellemkrigstiden, som førte til den anden, store verdenskrig.

Uddannelse til det brede folk, social tryghed, som vi tør stole på og en politik, som bringer os tættere på vores omverden uden krudt og kugler. Det kan man forlange af arbejderpartiet Venstre.

Og så passer det så fremragende til partiets egen historie.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kostskole set fra luften
Nyheder

Ny sag på Herlufsholm

undersøges

kvinde smiler
Kendte

Özlem Cekic: Succes

lugter lidt af armsved

computerskærm med fejlmeddelelse
Krimi

Videresolgte 500.000

loginoplysninger

politibil holder på vej
Krimi

Politi hentede hund

efter shitstorm

scene fra film
Film og TV

Ulf Pilgaard: Tilbage

i Nattevagten

mand går under lysekroner
Kendte

Bjarne Riis: Det er slut

tre apple-telefoner på række
Nyheder

Er du Apple-bruger:

Opdater nu

politiafspærring foran værtshus
Nyheder

Skyderi på værtshus:

To døde 

hund ligger på bord
Dyreliv

Dyrlæge advarer: Det

kan forgifte dit kæledyr

politiafspærring foran hus
Krimi

Efter sprængning:

Politi massivt til stede

par poserer
Film og TV

I vildrede før

Vild med dans

kampfly i luften
Nyheder

Mystisk flystyrt: Jeg har

en pilot i baghaven

kvinde på scene
Kendte

Chikane og mobning:

Stjerne sagsøges igen

En politibil med udrykning.
Krimi

Tidligere medarbejder

på skole sigtet for

voldtægt af mindreårig

Justitsminister Peter Hummelgaard
Nyheder

Vil ikke straffe

bifald af

koranafbrændinger

Ro kopper to-go kaffe fra McDonald's.
Helt vildt

McDonalds sagsøgt

for brandvarm

kaffe - igen

En havn med mange containere
Krimi

Efter afsløring: Nu

går politiet ind i sagen

En fodbold på en fodboldbane.
Nyheder

Vandt 107.000

på vildt odds

Bier sidder i en klump.
Nyheder

59-årig mand dræbt

af bisværm

En masse forskellige piller på et bord.
Krimi

Sendte kilovis af

ketamin med posten

En radiator tæt på
Nyheder

Tusindvis får afslag

på varmecheck

DR udefra
Film og TV

Lukker flere

programmer: Det er

ikke en spareøvelse

En kvinde med fedtet hår og uren hud.
Krimi

45-årig kvinde efterlyst:

Stjæler dyrt kød og vin

En masse folk og politi på perronen.
Krimi

96-årig mand i

klemme mellem

tog og perron

kornmark
Nyheder

50 millioner

til danske landmænd

mand og kvinde
Kendte

Heick på skadestuen: 

Skreg af smerte

røg og udrykning
Krimi

Blodbad:

1000 svin dræbt

portræt af mand på scene
Kendte

Rod Stewart:

Sidste gang i Danmark

køer
Nyheder

Kontrol: Hver fjerde overtræder reglerne

portræt af kvinde
Kendte

Stine Bramsen: Jeg

endte som en nikkedukke

portræt af mand
Nyheder

Ukraine:

To personer meldes dræbt 

portræt af mand
Nyheder

Trump meldt død

portræt af kvinde
Kendte

Vild med dans:

Comeback til Mia Lyhne 

Nyheder

Tæt på aftale i Hollywood

portræt af to mænd
Nyheder

Kong Charles: Vil

være venner med Frankrig

en cykel
Krimi

Tyve stjal cykler for

99.000 kroner

på 40 sekunder

en varevogn
Nyheder

Her er den mystiske hæveautomat, som kan hvidvaske pusherpenge

et opladestik
Nyheder

Apple har ikke

droppet Lightning

en bygning med en café
Nyheder

Kaffe-kæde sendt i
knæ af forglemmelse

udrykningskøretøjer ved brand
Krimi

Dramatisk brand:

Taget faldt

ned over dyrene

bil indhyllet i sne
Nyheder

Svensk by drukner i sne

kig ud af flyvindue
Nyheder

Lotto-millionær:

Vi skal rejse, men

kun på afbudsrejser

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard: 
Død i 18 minutter

en mand taler
Nyheder

Zelenskyj i FN: Verden kender sandhed om krigen

politi arbejder
Krimi

Politiet ændrer signalement på gerningskvinde

et par
Kendte

Kendis-designer kaster sig ud på dybt vand i Vild med dans

en tennisspiller i aktion
Sport

Tauson kollapser på banen

billede af politibil
Krimi

Truede med drab på skoler - mand anholdt

en bygning
Krimi

Anklage:

Krænkelser på spejderture

portræt af mand
Kendte

Seebach:

Bryder med bror

Nyheder

Aktie stryger i vejret

huse
Nyheder

Nationalbanken: 
Godt nyt til boligejerne

paraplyer
Nyheder

Her er der udsigt til sol og 25 grader

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg er meget blid

folkemængde
Nyheder

USA og Rusland er enige

portræt af mand
Nyheder

Erdogan: Utålelige

koranafbrændinger 

brandbiler
Krimi

Voldsom brand: Ældre

mand i kritisk tilstand 

mand og kvinde
Nyheder

Vil skilles fra voldtægtsdømt

portræt af mand
Nyheder

Biden nægter sig

skyldig i våbenanklager

færge
Nyheder

Trafik over

Storebælt igen tilladt

forsamling af mennesker i stor bygning
Nyheder

Zelenskyj: De bruger madmangel som våben

volvo-logo
Nyheder

Slut med dieselbiler

flåt
Nyheder

Ni smittet med

virus i Danmark

portræt af mand
Kendte

Thomas Eje:

Lisbet Dahl elsker mig lidt

portræt af mand
Nyheder

Villy Søvndal

bliver nummer tre 

blå blink
Krimi

Betjent dømt: 

Frygtede for sit liv

portræt af mand
Nyheder

Ulrik Wilbek:

Sygemeldt måneden ud

portræt af mand
Kendte

Mandefald: 

Han skrider også

kampvogn med kanon
Nyheder

Russiske

kampvogne til Ukraine

en mand kigger på fotografen
Film og TV

Jesper Buch forlader

Løvens Hule efter ni år

cookies i et fad
Nyheder

Cookies tilbagekaldes

kampvogne på dækket af skib
Nyheder

Danmark køber 45
kampvogne til Ukraine

en mand smiler
Kendte

Kåre Quist sælger til millioner under prisen

En vaskemaskine med tøj i.
Nyheder

Elpriserne styrtdykker

hjul på en lastbil
Nyheder

Ekstra lange lastbiler kommer på vejene efter nytår

en præst
Nyheder

Biskop fik guldkors til 48.500 kroner

seks personer stillet op til fotografring
Kendte

Løve forlader hulen: - Derfor stopper jeg

en mand
Nyheder

Elon Musk gør klar
til vild beslutning

Underholdning

Kronprins Frederik bliver æresmedlem af fransk yachtklub

en mand kigger på fotografen
Kendte

Russell Brand må ikke tjene penge på YouTube