Administration 

Taxamanden: De stjæler mit Danmark

"Jeg bliver flov over denne buket af meningsdannere - fra troværdige ministre til notoriske racister – der drager nydanskernes hensigter og danskhed i tvivl," skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DER ER lykkeligvis modige kvinder til stede, når taxamanden er en kylling.

I den dybere og dybere afgrund mellem politik og den virkelighed, jeg møder i mit taxiliv, har jeg undertiden haft lyst til at skrive det selv. Men jeg har ikke turdet.

Det trænger sig på.

Når jeg tager mine mange kolleger med såkaldt ”anden etnisk baggrund” i betragtning. Deres benhårde kamp for at overleve i en lavtlønsbranche med alt for lange arbejdstider for at give hæderlige vilkår til deres familier og deres afkom. Eller kunderne, de mere veluddannede danskere af fremmed herkomst, som har brudt den sociale – og den koloniale arv og er med til at definere det nye, højteknologiske Danmark.

Så bliver jeg rødmende flov. Flov over denne buket af meningsdannere - fra troværdige ministre til notoriske racister – der drager nydanskernes hensigter og danskhed i tvivl.

SÅ ER det min veninde, professoren og jern-kvinden, skriver i sin Facebook-opdatering:

Hvis ordet dansker skal til at være for de få, med bestemte holdninger, og med en bestemt stamtavle, og ikke længere for alle dem, som bidrager dagligt til det danske samfund med viden, arbejde og skat, så tror jeg faktisk, at jeg vil holde op med at kalde mig selv for dansker.

Det er nøjagtigt sådan, jeg føler/frygter fremtiden i den hadske og intimiderende stemning, som hersker i fremmed-debatten lige nu.

Det er ikke nok, at vi smider bomber, slår ihjel og vore soldater er blevet slået ihjel.

Det er ikke nok, at vi har fået sat en prop i flygtningestrømmen, som den så ud for et år siden.

Det er ikke nok, at vi decideret har markedsført os selv - verdens lykkeligste folk – som en kultur, der i virkeligheden helt vil være fri for fremmede.

Det er ikke nok, at vi dyrker nationalismen, så vi skal tilbage til mellemkrigsårene for at finde noget lignende.

DET ER ikke nok, at det store politiske flertal i Danmark – ikke mindst set gennem partiernes bevægelser – har samlet sig om nye regelsæt, der højt og tydeligt siger, at ”… nu kan vi ikke mere … ”.

Den skal køre HELT derud, danskheden, hvor det er ok at sammenligne uviljen mod de fremmede med insektbekæmpelse, som Danskernes Parti gjorde det i den forløbne uge. Ligesom nazisterne i propagandafilmen ”Der Ewige Jude” sammenlignende modstanden mod jøder med rottebekæmpelse.

Så er det, man mærker ulysten til at kalde sig dansker.

Netop på grund af denne polarisering, denne absurde deling af den danske befolkning mellem fædrelandets venner og globaliseringens femte kolonne (dem der arbejder til fordel for en fremmede magter), - mellem patrioter og forrædere – har jeg holdt igen med dette forspiste ubehag over etiketten DANSKER.

Jeg frygter, at jeg bærer ved til det nationalistiske bål.

Eller dehumaniseringen, som forfatteren og debattøren Elmas Bjerke skriver i et indlæg på sitet POV International  efter at have set endnu en tv-udsendelse, hvor en borger med etnisk baggrund skal forsvare sin danskhed. Eller rettere: Angribes for ikke at være det – rigtig dansker:

Tanken om, at Danmark, for mine børn, skal være et fremmed land, de ikke føler sig knyttet til, sådan helt inde under huden som jeg, er ikke til at bære. Mit håb har altid været, at mine børn må elske Danmark ligeså højt som jeg.

Efter Debatten i aftes, tænker jeg, om det ikke efterhånden tenderer til omsorgssvigt, ikke at beskytte og skåne dem fra at udvikle netop de følelser.

Ikke at fjerne dem fra de giftige ord, der i en lind strøm, flyder, snart sagt alle steder fra og ikke kun fra tv skærmen. Udsendelsen i aftes er blot én ud af mange, for det bliver ved og det bliver ved og det bliver ved…
Jo, jeg mener, dehumaniseringen er i gang og jeg ved snart ikke, hvordan jeg skal råbe folk op.

I praksis er den danske højrefløj ved at tilrane sig store lunser af det Danmark, jeg troede var mit.

Den stjæler mit danske frisind med dens overdrevne fokus på religion og dens tilsyneladende mangel på viden om, at fremmede kulturer til alle tider har påvirket og udviklet vores egen.

Den stjæler gudhjælpemig mit flag Dannebrog (som ”sjovt nok” faldt ned fra Himlen, da vi underlagte os det nordlige Estland i 1219 – hvad fanden lavede vi lige derovre?). Verdens ældste flag blafrer over det hele i markedsføringen af de nationalistiske partier.

DEN STJÆLER min nationalfølelse i den svulstige brug af ord som patriotisme og fædrelandet. Fra markedsføring til daglig tale. Læg mærke til det:

Danskerne vil,

danskerne tænker,

danskerne har ret til. Prøv at erstatte det rød-hvide folk med et andet, hvor de i øvrigt også kæmper mod højrefløjsnationalismen, der stormer frem: Tyskerne!

Kvalme og et ekko af fordoms støvletramp.

Den stjæler min religion, som hørte vi hjemme i en tid, hvor retfærdige korsriddere slog muhamedanere ihjel i Jesu navn. Ikke noget med et møde mellem trosretninger, der rent objektivt udspringer af den jødiske tro. Ikke nogen stemning af kærlighed, forsoning. Eller NÅDEN, som præsten taler om i den grundtvigske folkekirke, hvor jeg er medlem, hvor mine børn er døbt -  og hvor jeg holder meget af at komme. Den barmhjertige samaritaner er hovedpersonen i lignelsen om den ultimative næstekærlighed. Jesus havde en pointe i, at det var et menneske fra en udstødt stamme, der tog sig af den nødstedte.  

Men nu er det slut med at lefle for de udstødte. De skal standses ved grænsen, visiteres for mavebælter og våben – og så sendes hjem, hvor de kommer fra.

Jeg betragter mig som luthersk kristen - til trods for Martin Luthers modbydelige angreb på jøderne.

Jeg bekender mig til den grundtvigske folkelighed – selv om Niels Frederik selv var manisk, nationalt ensporet tænker og dybest set var tilhænger af den enevældige, gode drot!.

Så fri mig for den absolutte heltedyrkelse.

Jeg vedkender mig min danskhed – men i ydmyghed, fordi godheden og selvfølelsen altid har en bagside, når den tilbedes.

HVIS DEN ydmyghed, der holder igen på vores nationale selvfedme, erstattes af dyrkelsen af en kornfed danskhed.

Hvis fædrelandet bliver gjort til nutidens politiske guldkalv, fulgt af mistænkeliggørende udtalelser om andre kulturer og mennesker, og vi får stadig flere partier på den nationalistiske højrefløj, vil det kvæle min lyst til at kalde mig dansker.

Så er jeg bare en bornholmsk granitperker!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

brandfolk i aktion
Krimi

Kollegie ramt af

voldsom brand

ambulance fra region sjælland
Krimi

Søger vidner: 10-årig

påkørt i fodgængerfelt 

passagerer og redningfolk
Nyheder

151 togpassagerer evakueret fra brand i tunnel

to kvinder klapper og smiler
Nyheder

Her er nye navne i Kraks Blå Bog

en mark
Nyheder

Tørkepakke kan være på vej

cykel holder op af træ
Krimi

Cykelejer - det skal

du huske

par poserer
Kendte

Vild med dans-stjerne

skal være mor igen

mand i jakkesæt
Nyheder

Her er bookmakernes favorit som ny Nato-chef

politi til stede på vej
Krimi

Motorcyklist dør i sammenstød med personbil 

pakke med pasta fettucine
Mad og drikke

Fund af metalstykker:

Tilbagekalder pasta 

ambulance
Krimi

Alvorlig trafikulykke:

11-årig pige kvæstet

paven vinker
Nyheder

Paven opereret for mavebrok 

kvinde foran retssal
Krimi

Drabstiltalt: Mia blev

kvæstet fordi hun faldt 

kongeskibet dannebrog i havn
Kongelige

Dronningen inviterer

hel ø på kaffe 

En aldrende Arnold Schwarzenegger
Kendte

Schwarzenegger:

Smed bombe om

affære i parterapi

mor omfavner søn
Sport

Runes mor:

Indbakken gløder

Krimi

Advokat tilbød

100.000 kroner -

kvinden skulle

tie om voldtægt

Det billede familien frigav af  Mia Skadhauge Stevn
Krimi

Sådan kom

politiet på sporet

af den 37-årige

Et billede af en løbeseddel med Emilie Meng på
Krimi

Emilie Mengs

formodede morder

forbliver frivlligt i fængsel

Jada på den røde løber
Kendte

Jada aflyser shows:

Jeg er gravid

Bygninger i forskellige farver
Nyheder

Singler lægger

pres på

boligmarkedet

en bil med fladt dæk holder på en gade med brosten
Krimi

Over 100 biler

udsat for hærværk

Et par får vielsesringe på.
Nyheder

Dansk slot tilbyder

drop-in bryllup

Et billede af en mulig UFO
Nyheder

Major om UFO-påstande: 

Vil se billeder

Prins Joachim med prinsesse Marie og hans fire børn
Kongelige

Efter et turbulent

år flytter prins

Joachim til USA

Røg og ild fra en villa.
Nyheder

El-bil i flammer:

Hus brændt ned

Anne Linnet på scenen
Underholdning

Gamle deltagere

vækker nyt liv i

Toppen af poppen

En flyvende tallerken eller noget der ligner
Nyheder

Whistleblower: 
USA har UFO'er

Blomster i bunker foran det sted, hun sidst blev set i live
Krimi

Voldtægtsanklage

kan give hårdere straf

for Mia-drabet

to biler
Biler

Omfattende snyderi

med Tesla-modeller

en oplader sidder i en bil
Biler

Guide: Her er prisen på en opladning af en elbil

Nyheder

Frank Jensens søn bliver ny borgmester i Aalborg

en kro set fra landevejen
Nyheder

Ulækkert: Historisk kro meldt til politiet igen, igen

en smilende kvinde
Kendte

Ikonisk sangerinde er død

en alvorlig mand
Sport

Hjulmand: Jeg kunne have sikret min familie økonomisk

et par fødder går forbi
Nyheder

Lægehus konkurs

- tusindvis af

patienter i klemme

frisk spinat
Nyheder

Advarsel: Metalstykker fundet i hakket spinat

en tør mark
Nyheder

Historisk tørt sommervejr - øget brandfare

en person med en haveslange vander
Livsstil

Råd til haveejerne: Sådan vander du smartest din tørkeramte have

Hættemåge
Dyreliv

Hundredvis af hættemåger fundet døde

Shu-bi-dua
Kendte

Ny Shu-bi-dua-sang på vej

Biler, der er kørt sammen
Krimi

Sammenstød mellem biler endte i slagsmål - fem er anholdt

Prins Harry stiger ud af bil
Kongelige

Harry i retten

landsholdsspillere på idolkort
Sport

Ikonisk landsholdstrøje genoplives

HK bygning
Nyheder

Fagforeningsboss trækker sig efter krænkende adfærd

guitarist på scene
Underholdning

Guitarist færdig i Volbeat

strandgæster i vandkant
Nyheder

Nu kommer sommeren for alvor

Side på politibil
Nyheder

14-årig forsvandt - fundet igen

Robert Hanssen
Nyheder

Dobbeltagenten Robert Hanssen er død 

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F.: Jeg er ikke i USA for at søge andet job

smadret bil
Krimi

Sigtet for spirituskørsel: 11-årig pige alvorligt kvæstet

Nyheder

Så skete det:

Biden roser Danmark

portræt af mand
Kendte

Magnus Millang:
Køber hus til 12 millioner

Nyheder

Tysk politiker

sigtet for nazi-udtryk

mand og kvinde
Kendte

Kendt skuespiller: 
Skal endelig giftes

soldat ved eksplosion
Nyheder

Ukraine:

Vi er i gang med offensiv

Nyheder

Prins Harry:
Mødte ikke op i retten

mand sidder på stol
Kendte

Dansk skuespiller død

person står med nøgler
Nyheder

Boligkøb:

Hvornår skal du slå til?

mand kigger op
Nyheder

Morten Sabroe er død 

brand i båd
Krimi

Båd eksploderede: 
Tre kørt på hospitalet 

mand med briller
Nyheder

Mads Lundby Hansen

er død - 53 år 

person i hvid skjorte
Nyheder

Vil fjerne børns adgang

til skærm

bil i fart på mørk gade
Krimi

19-årig vanvidsbilist

tæt på at ramme to

personer

kvinde kigger
Kendte

Tinka-stjernen:

Jeg er bange for stilhed

blå blink
Nyheder

Danskere forsvundet 

folk bader
Nyheder

Nu bliver det varmt 

folk smider badedyr på fodboldbane
Helt vildt

Uddeler 15.000

gratis badedyr

mand poserer
Film og TV

Topchef stopper

- dansker overtager

kvinde i kjole
Nyheder

Dansk forskning benåder

drabsdømt australsk mor 

jagerfly i luften
Nyheder

Jagerfly på vingerne

over Washington:

Mindre fly styrter ned

bil i brand
Krimi

Otte biler i brand -

politiet søger vidner 

Mikkel Hoé Knudsen yderst til venstre med den danske version af "Jersey Boys": Søren Torpegaard, Johannes Nymark og Jesper Paasch.
Underholdning

Dansk skuespiller:

Realiserer sin

største drøm

En ambulance holder ved en strandbred
Krimi

Båd sejlede i ring:

Mand fundet død

En mand går med en masse poser i et center
Nyheder

Disse butikker

holder lukket 

Grundlovsdag

Festival gæster sidder ned i solen
Nyheder

Hovednavn aflyst

på dansk festival

En ulv på en sti
Nyheder

Gps-mærket ulv

undgår mennesker

Caroline Wozniacki på banen
Sport

Wozniacki er tilbage:

Savner ikke 

tennishverdagen

En flue sidder på en arm
Helt vildt

Billigt trick:

Sådan kan du

nemt fange fluer

Politi og redning ved sygehuset
Krimi

Patient fængsles

for farlig brand

på sygehus