Administration 

Taxamanden: Politikerlede blev til decideret kvalme efter Messerschmidt-skandalen

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

- ARH, så dum kan den godt begavede gulddreng og stemmemagnet i DF, EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt, vel ikke være, tænkte man.

Jo, DR og Ekstrabladet gjorde et solidt stykke journalistisk håndværk.

De kunne dokumentere, at manden, der efter hans kærestes, Dot Wessmanns udsagn er ”en gammel mand fanget i en ung mands krop”, hverken har brugt det unge menneskes idealisme eller den gamles visdom i omgangen med EU’s midler. Det handler om bevillinger til organisationen MELD (en sammenslutning af EU-skeptiske partier).

Der er strømmet penge fra penge tiltænkt europæisk oplysning til nationale aktiviteter i DF. Sejlture, julekort – ja, sågar DF’s sommergruppemøder, hvor der blev designet dagsordner, som skulle retfærdiggøre det, der reelt var EU-støtte til et DF’s politiske arbejde.

Endnu engang rullede lavinen for den ambitiøse politiker, som fylder 36 år om et par uger og har brugt næsten halvdelen af sit liv i aktiv politik.

Jo, den aristokratiske Morten M med et sprog som en lensgreve og en baggrund i arbejderklassen har ladet sig lægge mærke til!

HAN BLEV i 2002 sammen med andre medlemmer af DF-ungdom dømt betinget fængsel for brud på racismeparagraffen i fremstillingen af nogle plakater, som satte lighedstegn mellem indvandrere og kriminalitet.

Han blev i 2007 anklaget for at hylde Hitler med sang i en kanonbrandert i restaurant Grøften. Det viste sig nu at være en anklage, som byggede på en misforståelse af den tyske nationalsang ”Deutschland über alles ”. Pia Kjærsgaard fik ham til at trække sig fra partiet og han var i en periode løsgænger i Folketinget. Men denne gang blev MM renset i byretten, og han vendte tilbage til DF.

Hans politiske succes ville med tiden ingen ende tage. Den bedst tænkelige casting til den højre-borgerlige og stigende EU-skeptisk politik i kongeriget. 

Han slog det fast med nagler af guld ved parlamentsvalget i 2014, hvor han slog alle rekorder med næsten en halv million personlige stemmer. Det trak tre andre DF’ere med ind i parlamentet.

DEREFTER SÅ alt ud til at være ubegrænset succes for både den gamle og unge Morten. Han har optrådt massivt i medierne – og den løbende stuerenlighed i DF passede perfekt til karrieren.

Både som bakkesangerindens unge kæreste. Når de brød med hinanden - og når de genforenedes. Når de gik til premierer – og når de indspillede julesange. Den stigende mørkeblå bølge gjorde ham til særlig husven på Radio 24syv. Som Kirsten Birgits særlige allierede i satireprogrammet ”Den korte Radioavis. Men først og fremmest som vært sammen med Jens Rohde i EU-programmet med den svulstige titel ”Europa i Flammer…”

Men så faldt korthuset for Meld-sammenslutningen og dets medstifter.

Tilsyneladende er DF’s krybende undskyldninger og vilje til at betale det uretmæssige tilbage ikke nok. EU-kontrollørerne vil helt til bunds i sagen. Og lige så tydeligt som solguden MM har overstrålet partiet, er han nu en ensom ulv i sin egen politiske, måneløse nat.

Partiet kommer til at bløde hårdt for denne sag i lang tid. Ikke mindst, fordi almindeligt snusfornuftige mennesker må spørge sig selv, om partiledelsen og den usårlige formand ”Tulle” har regeret så slasket, at der ingen kontrol har været med de EU-midler, Messerschmidt har skaffet til dette og hint.

DET SER ikke kønt ud, at det parti, der mere end andre har trukket Danmark ud af unionens kerne, netop finansierer dele af sin egen succes med penge fra det EU, som partiet og dets vælgere normalt vender ryggen til.

Det er politisk hykleri på businessclass.

Nogle vil kalde det amoralsk.

Selv bryder jeg mig ikke om, at der stilles større moralske krav til politikere end til menigmand. Sådan fungerer mennesket jo ikke i virkeligheden. Og parlamentarikere både er og skal være en spejling af dets folk.

At påstå det modsatte – troen på de blafrende moralske, politiske faner er både naivt - og i værste fald en løgn.

Messerschmidt-skandalen er på kort sigt et skoleeksempel på politisk arrogance af den slags, som forvandler politikerlede til decideret kvalme. Men den udstiller først og sidst den største svaghed i den nuværende politiske kultur.

DEN KULTUR, som har reduceret parti-politik til en loge for et meget lille mindretal. Kun tre procent af os danskere er medlemmer af et politisk parti. Det er altså blot et ubetydeligt mindretal af befolkningen, som bestemmer, hvem vi kan stemme på ved nationale og europæiske valg.

Den kultur, som i højere og højere grad har gjort politisk arbejde til en ”branche”, som er enten løsrevet fra ideologier – eller er sådan et sammensurium af ideer, at det jævnligt får selv rodfæstede folketingsmedlemmer til at skifte parti, fordi de ikke længere ”føler”, at de hører hjemme, hvor de kom fra.

Den kultur af akademisk folkelighed, som gør det sværere og sværere at se forskel på politikere og embedsmænd.

Et repræsentativt demokrati, der overbefolkes af økonomer og politologer.
Djøficering!

Men når nu der graves afgrunde mellem politikerne og det folk, der vælger dem og betaler deres løn, bør det repræsentative demokrati vitaliseres. Ikke med vold og magt eller latterlige ekskursioner ud i landet under diverse valgkampe!

JEG ER taxichauffør og journalist - hverken politolog, økonom eller jurist. Men jeg forestiller mig, at en begrænsning af politikernes valgbarhed til højst to perioder eller 7-8 år vil kræve så alvorlige lovændringer, at forslaget desværre ikke har en ærlig chance i en overskuelig fremtid. Men hvorfor tager partierne ikke selv fat – og ved lære af rotationsordningen i Enhedslisten:

Når man har siddet i parlamentet i to perioder er det rimeligt at komme ud at dele livsvilkår med vælgerne – de medborgere, som man regerer over.

Ikke som en hævn, men en en respekt for, at det danske demokrati udspringer af en grundtvigsk folketlighed. At politikerne er folkets repræsentanter - og at den ”rolle” er umulig uden at kende folkets vilkår.

Messerschmidt kommer til at tage turen nu som hans livs største, politiske røvfuld. Men det behøver jo ikke blive en tragedie for en moden mands sjæl og en ung mands krop.

Men var det store drama nødvendigt, hvis ydmygheden havde en større plads i den politiske kultur?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en sølvgrå pickup-truck
Biler

Ford investerer milliarder i batterier

Kelly
Krimi

Superstjerne kendt skyldig i grusom sex-sag

Drab
Nyheder

USA: Rekordmange drab

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nu slutter det

Kokke VM
Sport

VM for kokke:

Sølv til Danmark

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses