Taxachauffør: Politikerne er selv skyld i, at folk er trætte af dem!
Foto: Privat

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET VAR EN AF TIDENS mest udskældte politikere, der sagde det direkte til mig under en privat fest, hvor vi var bænket lige overfor hinanden. (det sidste – bænkningen – var nok ikke helt tilfældig. Fødselaren vidste, at vi politisk ligger et stykke fra hinanden.

- Hvis du mener, den er helt gal med politik, må du jo gå ind i den selv. Sådan fungerer demokratiet nu engang!

Jeg er tilbøjelig til at give den koboltblå parlamentariker ret. Der er noget klynkeri, noget ansvarsforflygtigende i den gentagende messen over de dårlige politikere. Selv mit røde hjerte er træt af de evige angreb på ”de andre”.

NÅR DEN ER GAL med børnene, er det skolelærernes fejl. (Jeg tror ikke der er et samfundsemne som folkeskolen, hvor folk kan kloge sig så meget og samtidigt være blanke på faktisk viden).

Når den er gal med tonen i den politiske debat, er det journalisternes skyld Socialdemokraten Henrik Sass Larsen, den kommende minister under Mette Frederiksen,  har taget konsekvensen. Han gider ikke møde dem - journalisterne. – Eller også tager han én med selv!.

NÅR DEN ER GAL med politik, skyldes det selvfølgelig politikerlede. Angiveligt en virus i demokratiet, som er politikernes egen skyld. Der har været råd i den parlamentariske træstamme i mange, mange år. Ifølge ordbogen blev ordet politikerlede brugt første gang i 1962. Men de nye medier har øget angrebene i det sidste årti.

Her er TAXAMANDENS forslag til mulig behandling af den parlamentariske pest. – Fem piller mod politikerlede:

SKAB POLITIK UDENFOR BORGEN. Partierne bør åbent flytte udviklingen af ny politik udenfor partiforeningerne og folketingsgrupperne. De politiske foreninger er gennem de sidste 50 år skrumpet ind til meget små loger. I 1960 var 21 procent af de stemmeberettigede til folketingsvalget medlemmer af et politisk parti. Sidste gang – i 2015 – var det mindre end 4 pct.

I 60’erne altså mere end hver femte – i dag mindre end hver 20’ende.

Der er selvfølgelig sket noget med befolkningsstørrelsen og valgretsalderen - men det er en kendsgerning af det faktiske medlemstal er faldet til under en fjerdedel på et halvt århundrede

Politikken må skabes med brugerne – i det moderne sprog kalder man det co innovation. Et parti som Alternativet gør det med succes. De byder mennesker udenfor partiet ind i politik-udviklingen – og har succes med det hos vælgerne uanset massiv latterliggørelse fra andre partier og presse. I dag er Alternativet folketingets fjerde største parti. Med en ydmyg og åben adgang til brede vælgerskarer, kunne partierne måske overskygge den mere klamme praksis, hvor pengemænd og kvotekonger køber sig til indflydelse.

VÆLG NOGLE NYE FOLK. Tænk dig grundigt om næste gang du stemmer. Lad næste valg blive den folkets afstemning, hvor vi sætter kryds ved nye typer i landspolitik.

Ikke-akademikere, bistandsmodtagere, kunstnere, iværksættere, efterlønsmodtagere, grønthandlere, erhvervsledere. Jamen, sådan nogle skæve politikere stiller ikke op? Så meld jer dog ind i partierne – gerne i massevis. Og kom selv med de nye kandidater, så vælgerne kan få noget nyt at vælge imellem

POLITIKERE MED UDLØBSDATO. Det er på tide at planke Enhedslistens regel om kun at sidde på tinge i to valgperioder.

Mange politik-kritikere i min taxi synes – på tværs af rød og blå fløj - at man slet ikke burde komme i Folketinget uden solid erfaring fra arbejdsmarkedet. Den løsning vil betyde, at Folketinget ville blive renset for de helt unge. Det ville både være urimeligt og stride mod loven lige nu.

Men ethvert parti kunne vælge at få et ordentligt flow i deres strøm af nye kandidater og samtidigt virkeliggøre visionen om, at politikere selv har levet – og om nogle år skal leve –  under de betingelser, de selv er med til at definere i penge, beskæftigelse og andre livsvilkår.

JOURNALISTER - IKKE LEMMINGER. Seriøse medier og medieuddannelserne bør med erklærede værdier og klare mål imødegå følgagtigheden i den politiske journalistik.

Kampagnen mod Thornings løftebrud og den totalnedslidte metafor om Anders Samuelsen og hans klatren op og ned af træerne er skabt af et broderskab på Christiansborg. Et selvsving mellem dem, der skaber nyhederne og dem, der refererer dem.
Giv os nyheder, som er nye og journalister, som er på tvivlens og folkets side!

FYR SPINDOKTORERNE OG TAL DANSK. Poul Schlüter sagde det i et interview med Ida Auken for et års tid siden på Radio24syv: Afskaf de professionelle, politiske iscenesættere, spindoktorerne! De svækker demokratiet og tager magten fra politikerne. Giv magten tilbage til ministrene og folketingsmedlemmerne. 

Den gamle mand ved, hvad han taler om. Der var dømt fiasko og kun måneders levetid, da han tiltrådte. Schlüter var statsminister i mere end 10 år! Man kan mene, hvad man vil og DF, men måske skyldes Pia Kjærsgaards og Thulesen Dahls succes gennem mere end 22 år, at man ikke er i tvivl om, at det er dem selv, der taler, når de åbner munden.

Snup en eller flere piller.
Værsgo at skylle!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.