Syge Laila får 121 kr. om måneden: Jeg håber, de ændrer den elendige reform
Henter afspiller ...
- Jeg har aldrig tidligere følt mig som et offer, men det gør jeg af og til nu. På den måde har mine dårlige oplevelser i beskæftigelsessystemet ændret mig mentalt, fortæller Laila Andersen. Foto: Privatfoto.
Laila Andersen stod frem i Avisen.dk, hvor hun fortalte, at hun kun modtager 121 kroner om måneden fra kommunen i sit ressourceforløb. Det har fået 61 organisationer til at bruge hende som case i deres oplæg til Værdig Reform.

Den 21. oktober kunne Avisen.dk fortælle historien om den nu 58-årige Laila Andersen, der kun får 121 kroner om måneden efter skat fra Frederikshavns Kommune i et ressourceforløb.

- Det er meget uretfærdigt. Jeg har været på arbejdsmarkedet i 34 år, og i alle de år betalte jeg selv ind til mine pensionskasser. Jeg troede, at det ville komme mig til gode, men det gør det så slet ikke, sagde hun dengang til Avisen.dk.

Årsagen er, at får hun får 8.709 kroner efter skat i midlertidig invalidepension. De penge bliver krone for krone modregnet den kommunale ydelse. På den månedlige udbetaling fra kommunen står der derfor kun 121 kr. Og derfor mærker Laila Andersen i dag ikke meget til sin pensionsopsparing.

Læs historien: Syge Laila straffes for egen pension: Får 121 kr. om måneden fra kommunen

- Den respons jeg har fået har været ”Gud er systemet virkelig sådan, jamen det kan jo også ske for mig”. På den måde er der adskillige, der er blevet overrasket over det. Der er ikke nogen, der regner med, at man kan risikere at blive modregnet, siger hun i dag til Avisen.dk.

HVORDAN GIK DET

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem?

Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.

Historien om Laila er den sidste i serien.

UDVID

Og respons har der været. Endda masser af respons, efter hun for første gang stod frem i Avisen.dk den 21. oktober.

- Der har været meget mediebevågenhed. MP Pension og DR P4 lavede også noget med mig bagefter, siger hun.

- Jeg er også kommet med som en af de cases, der er beskrevet i oplægget til Værdig Reform, som er blevet fremlagt for folketingspolitikerne i Beskæftigelsesudvalget på Christiansborg, siger Laila Andersen.

Brugt som case til revurdering af reform

Laila Andersen har blandt andet en karriere som udviklingsmedarbejder og konsulent i Frederikshavn Kommune. Tidligere har hun også arbejdet som seminarielektor og projektleder.

Men tilbage i 2014 tog hendes liv en uventet drejning. Hun fik et voldsomt vrid i ryggen, da hendes barnebarn kom løbende og hoppede op i hendes arme. Hun fik voldsomme smerter og blev indlagt i 16 dage på Hjørring Sygehus.

Nogle nerver var kommet i klemme, og derudover havde hun både udposning og slitage på lænderyggen, og det var derfra det for alvor begyndte at gå nedad helbredsmæssigt for Laila Andersen.

- At være syg så længe er et stort knæk for ens selvværd og livskvalitet. Fordi jeg er afhængig af andre, og det har jeg aldrig været før. Jeg har altid elsket at arbejde. Det har givet mig så meget at have kollegaer og et job, som var spændende. Så på den måde er det også en slags sorgproces, fordi jeg ved godt, jeg aldrig bliver rask, siger hun.

Under normale omstændigheder ville hun få en ydelse, der svarer til kontanthjælp, fordi hun er i et ressourceforløb. Det vil sige et grundbeløb på 11.143 kr. Men i Laila Andersens tilfælde er den kommunale ydelse barberet helt ned, fordi hun også får en midlertidig invalidepension fra pensionskassen for Magistre og Psykologer.

De 121 kroner, hun nu får fra kommunen, er dem, der har bragt hende i spil som case til Værdig reform, som FOA, 3F, HK, BUPL og Dansk Magisterforening den 8. november afleverede til beskæftigelsesudvalget på Christiansborg på vegne af i alt 60 organisationer.

Værdig Reform indeholder en stor casesamling med mennesker, der er kommet i klemme i reformen af førtidspension og fleksjob.

Læs historien: Fagforbund vil ændre forhadte reformer: Christiansborg bød dem velkommen

Derudover indeholder Værdig Reform seks konkrete forslag til ændring reformen af fleksjob og førtidspension. Et af dem – forslag fem, som omhandler ordentlig kompensation for nedsat arbejdsevne, er det afsnit hvor Laila Andersen indgår i som case.

- På trods af, at det har været hårdt fysisk for mig og for mit helbred, må jeg sige, at jeg har været glad for at kunne bidrage med at gøre opmærksom på den uretfærdighed. I stedet for at gå med det inden i mig selv, så er det bedre at få frustrationerne ud, så det måske kan hjælpe i den store helhed. Så på den måde har det været positivt for mig, siger hun.

Reformerne skal revurderes til foråret, hvor efter politikerne vil justere den til den tid fem år gamle reform. Og her håber Laila Andersen, at der bliver lyttet til hende, og de over 40 andre historier i Værdig Reform.

- Jeg håber, at de ændrer den elendige reform og gør den til en værdig reform. Det er et uværdigt system. Man skal tro på mennesker. Jeg bryder mig ikke om at sige, at jeg har ondt, for det er jeg så træt af. Jeg vil meget hellere være rask og arbejde, siger Laila Andersen og fortsætter:

- Overliggeren skal ikke sættes efter, at enkelte måske vil snyde. Reformen bør vægte værdig, respektfuld og forstående behandling af os, der er syge. Vi har mistet den faglige identitet og alt det dejlige ved at arbejde. Så hvorfor skal vi også behandles dårligt af det menneskefjendske system?

Overvejede at droppe penge fra kommunen

Laila Andersen var til møde med et rehabiliteringsteam den 27. juni i år, hvor hun forventede at få tilkendt førtidspension. Men i stedet blev hun bevilliget endnu et ressourceforløb i tre år.

Hele forløbet betyder, at hun og hendes mand har måttet sælge deres hus og bor i sommerhuset.

- Jeg har mange smerter, og jeg er syg. Jeg har ingen kolleger, og vores økonomi er blevet dårlig. Alle de ting, er jeg utrolig ked af.  Derfor føles det som en yderligere straf, når kommunen knokler på for at beholde mig i sådan et billigt ressourceforløb, hvor alt bare bliver værre og værre, siger Laila Andersen.

Laila overvejer stadig at droppe de 121 kroner fra kommunen, for at kunne slippe ud af systemet. Men den beslutning er endnu ikke blevet effektueret.

- Jeg har endnu ikke besluttet mig for at droppe ressourceforløbsydelsen, fordi jeg skal til undersøgelse hos en reumatolog den. 30. januar 2018. Det er sådan mit liv, ser ud. Det er en evindelig venten på, hvad der vil ske. Ondt i maven, når der kommer post i e-boksen. Bekymringstanker: Hvad er det jeg fejler. Hvor er det, de smerter kommer fra. Kan man gøre noget ved det, så jeg kan få det bedre?

- Jeg har store håb og store forventninger til at få en udredning og afklaring. Men jeg er også bange for at blive skuffet, slutter hun.

HVORDAN GIK DET

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem?

Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.

Historien om Laila er den sidste i serien.

via Listen To News