Fagforbund vil ændre forhadte reformer: Christiansborg bød dem velkommen
Henter afspiller ...
3Fs gruppeformand, Ellen K. Lykkegård, tror på, at forslagene i Værdig reform bliver integreret i lovene om førtidspension og fleksjob. Foto: Kim Basse
En lang række faglige- og interesseorganisationer præsenterede i dag deres seks forslag til forbedring af reformerne af fleksjob og førtidspension. Nu lover socialdemokratisk folkevalgt ændringer.

Hør 3Fs gruppeformand, Ellen K. Lykkegård, reaktion efter mødet med Folketingets Beskæftigelsesudvalg og Lennart Damsbo fra Socialdemokratiet ved at trykke på billedet i toppen af artiklen.

Seks konkrete forslag til forbedringer af fleksjob- og førtidspensionsreglerne blev onsdag officielt præsenteret for Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Både FOA, 3F, HK, BUPL og Dansk Magisterforening fik i dag foretræde for udvalget for at præsentere deres bud på reformændringer.

De seks ændringer blev præsenteret i samlet udspil ’Værdig Reform’, og efterfølgende var det en tilfreds næstformand for FOA, der trådte ud af lokalet:

- Jeg synes sådan set, det gik udmærket. Vi havde begrænset tid, men der var lydhørhed, og der var interesserede spørgsmål fra politikerne derinde. Det vigtigste er, at politikerne forstår, at de ikke kommer igennem en evaluering, uden at der kommer forandringer. Presset på forandringsbehovet er simpelthen så stort, at der ske forandringer nu, siger Mona Striib, næstformand i FOA.

Utilsigtede konsekvenser

Det var under den tidligere socialdemokratisk ledede regering, at reformerne om førtidspension og fleksjob blev vedtaget i 2012. Siden er det væltet frem med stakkevis af sager om mennesker, der bliver syge af reformpakkerne. Og Socialdemokratiets repræsentant i Beskæftigelsesudvalget var dog heller ikke sen til at love bod og bedring:

- Det gør indtryk, at det er en samlet fagbevægelse, der stiller sig op og siger, at der er ting, der skal laves om på. Når man går ind og laver en reform, så har det altid nogle konsekvenser. Det har det også haft her, og nogle af dem har også været utilsigtede, og det har også vist sig tydeligt her, siger Lennart Damsbo og fortsætter:

- Jeg kan jo ikke sige noget om, hvor det kommer til at lande henne, men der kommer ændringer af loven omkring førtidspension og fleksjob, det er der overhovedet ikke nogen tvivl om, siger Lennart Damsbo.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

De seks forslag i Værdig reform

Forslag 1: Er arbejdsevnen nedsat til 7 timer (og derunder), skal borgeren kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Dette skal være et retskrav.

Forslag 2: Ressourceforløb skal have en maksimal samlet periode på 5 år.

Forslag 3: Borgeren skal selv kunne søge om ressourceforløb og dermed kunne klage over ressourceforløb.

Forslag 4: Adgangen til fastholdelsesfleksjob skal lettes – herunder afskaffes kravet om 12 måneders forudgående ansættelse efter de sociale kapitler eller på særlige vilkår.

Forslag 5: Ressourceforløbsydelsen skal være på niveau med sygedagpenge, og der skal ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner og andre ordninger, som er kompensation for mistet erhvervsevne.

Forslag 6: Ved ansættelse i fleksjob skal løn- og arbejdsvilkår fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.

UDVID

Selvtillid hos fagbevægelsen

Evalueringen af loven omkring førtidspension og fleksjob sker i begyndelsen af 2018. Til den tid har reformen fem år på bagen.

Selvom der kun var mødt meget få medlemmer af Beskæftigelsesudvalget op i dag, var der stor tillid hos 3Fs udsending i forhold til at få et eller flere af organisationernes krav igennem:

- Jeg tror, vi får nogle ændringer igennem, men jeg tør ikke helt gisne om, hvad de kommer til at gå på. Men nu kører vi videre i forhold til evalueringen i februar 2018, så vi har tid endnu til at blive ved på det her spor, siger Ellen K. Lykkegård, gruppeformand 3F.

via Listen To News