S før trepart: Løkke fraskriver sig ansvar

Trepartsforhandlingerne går i gang på torsdag, når der er indkaldt til møde i statsministeriet. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Både Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Socialdemokraterne ønsker en mere jobrettet indsats for flygtninge fra dag et.

Hvis ikke det lykkedes af få flygtninge i arbejde, risikerer sammenhængskraften i Danmark at knække. Derfor skal de kommende trepartsforhandlinger have fuld fokus på lige netop dette, siger Lars Løkke Rasmussen (V) søndag til Berlingske.

Socialdemokraternes integrations- og udlændingeordfører, Dan Jørgensen, roser over for TV2 News statsministeren for at fokusere på integration af flygtninge, men kritiserer ham omvendt for at skubbe problemerne væk.

- Jeg synes måske, at han fraskriver sig sit eget ansvar en lille smule ved at sige, at det er op til trepartsforhandlingerne at løse det, siger Dan Jørgensen.

Han mener trepartsforhandlingerne er vigtige, men at Lars Løkke Rasmussen også selv kan skrue på nogle håndtag.

- Statsministeren nævner selv (i Berlingske, red.), at der er for meget bureaukrati. Det er rigtig nok, man han kan sådan set bare selv afskaffe det.

Dan Jørgensen foreslår eksempelvis at afskaffe nogle af de praktiske forhold, der hindrer, at flygtninge fra dag et kan blive erklæret jobparate. Det første møde skal ikke være med en sagsbehandler i kommunen, men med arbejdsgiveren, ligesom han ikke mener, at flygtninge – som det er i dag - behøver et personnummer og en bankkonto for at tage et arbejde.

Også Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er klar til at tage fat i flygtningene fra den dag, de får en opholdstilladelse. 

- Vi skal fra dag et i kommunerne tage et mere jobrettet fokus med et task force, som med det samme forsøger at matche flygtninge med virksomheder, så de kan komme ud og i gang med at bidrage til det danske samfund, siger administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad til TV2 News.

Trepartsforhandlingerne går i gang på torsdag, når der er indkaldt til møde i statsministeriet.

Trepart Der kan snart blive indgået aftaler, som får stor betydning for ansatte, chefer og samfundet. Siden 11. februar har regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere været i gang med såkaldte treparts-forhandlinger. Ugebrevet A4 og Avisen.dk følger med på sidelinjen.
"Tåbeligt" og "svinsk": Læserne raser over forslag om nyt krav til ledige
LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide
A4: Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge?
A4: Klar besked før trepart: Der skal penge på bordet, Løkke