Løkke før trepart: Dette kan knække vores sammenhængskraft

Lars Løkke Rasmussen vil have integration øverst på dagsordenen, når trepartsforhandlingerne starter senere på ugen. (Foto: Foto: Anders Rye Skjoldjensen/Polfoto)

Hvis ikke integrationen bliver bedre, kan det rive Danmark fra hinanden, advarer statsministeren i Berlingske.

Integration er øverst på dagsordenen, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) senere på ugen indleder trepartsforhandlingerne. Bliver den ikke bedre, står det Danmark, vi kender, for fald, advarer han.

Det skriver Berlingske i et større interview med Lars Løkke Rasmussen søndag.

- Hvis ikke det lykkes os at få de mennesker, der kommer i dramatisk antal, i arbejde i større omfang end historisk, vil det knække vores sammenhængskraft i alle dimensioner, advarer statsministeren i Berlingske.

Han fortæller, at flygtninge og indvandrere vil øge befolkningsantallet med 100.000 frem mod 2020. Derfor ligger der en større opgave i at få forbedret integrationen og ikke mindst få de nytilkomne ind på arbejdsmarkedet i højere grad end hidtil.

- Hvis de mennesker bliver parkeret på kanten og skal forsørges, så er der nogle regnestykker, der ikke længer går op, og så står vi med en enorm, økonomisk udfordring, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor ser han gerne, at der bliver fundet helt nye, omfattende og mere effektive tiltag til at få flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet, når trepartsforhandlingerne begynder.

- En succesfuld trepartsaftale er ikke en aftale, hvor vi bare gør lidt mere af det samme, siger statsministeren.

På det sociale medie Twitter understreger statsministeren vightigheden af pointerne, mens han linker til artiklen i Berlingske.

Han vil ikke komme med forslag eller andre konkrete ideer på nuværende tidspunkt, da han ikke ønsker at støde nogle aftaleparter fra sig. Men han ser gerne, at hele systemet bliver mindre bureaukratisk.

- Jeg er meget insisterende på, at vi skal have noget, der virker fuldskala. For det, vi har i dag, fungerer bare ikke.

- Vi skal udvikle nogle værktøjer, der skærer igennem og gør det nemmere og mere relevant for den store underskov af virksomheder, der ikke har overskuddet til at tænke i de her brede samfundshensyn, siger statsministeren til Berlingske.

Trepart Der kan snart blive indgået aftaler, som får stor betydning for ansatte, chefer og samfundet. Siden 11. februar har regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere været i gang med såkaldte treparts-forhandlinger. Ugebrevet A4 og Avisen.dk følger med på sidelinjen.
"Tåbeligt" og "svinsk": Læserne raser over forslag om nyt krav til ledige
LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide
A4: Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge?
A4: Klar besked før trepart: Der skal penge på bordet, Løkke

/ritzau/