LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide

Henter afspiller ...
Klik på fotoet og se, hvad undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger om uddannelses-invalide. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix. Video: Iver Houmark Andersen.

For mange danskere har ikke kvalifikationerne i orden til deres nuværende job. De er blevet uddannelses-invalide, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Klik på fotoet og se video om uddannelses-invalide.

For mange mennesker er ikke fulgt med tiden i forhold til deres nuværende job. De er ikke blevet opgraderet nok med kurser og anden form for efter-uddannelse. Derfor er de gået hen og blevet uddannelses-invalide. Altså de er ikke effektive nok, fordi de ganske enkelt mangler de nødvendige kompetencer. 

Sådan er indholdet i et budskab, som undervisningsminister Merete Riisager (LA) lige har afleveret på et pressemøde. Hun udtalte sig i forbindelse med udgivelsen af en rapport om voksen-, efter- og videreuddannelse.

En hård omgang

Merete Riisager fortalte om, hvordan hun i et tidligere job som virksomheds-konsulent fik en ny kollega i sit team. Kollegaen var it-mand. Han var meget optaget af sit arbejde, men han var ikke blevet opgraderet med tilstrækkelig efteruddannelse.

- Så samarbejdet i teamet blev slidsomt, plagsomt og ubehageligt for ham. Han var simpelthen blevet det, man kan kalde en uddannelses-invalid, sagde Merete Riisager, og fortsatte:

- Og det er en hård omgang for et menneske, der som udgangspunkt er rigtig dygtig. 

På baggrund af episoden og den nye rapport fra eksperterne fastslog Merete Riisager, at der skal satses markant på efter- og videreuddannelse af voksne. 

- Vi skal simpelthen undgå, at dygtige medarbejdere bliver uddannelses-invalider. Arbejdsgiverne og den enkelte har et ansvar for, at det ikke sker, sagde Merete Riisager. 

Nu skal der handles

På det overordnede plan gav både Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på pressemødet udtryk for, at de voksne danskere skal klædes bedre på med kompetencer. 

Udfordringen er, at der lige nu er penge nok til at give voksne uddannelse, men for få lønmodtagere og virksomheder vælger at bruge tid på at få nye kundskaber. 

Der er brug for, at vi får ryddet op på hele voksen-uddannelses-området. Vi har et system, hvor kunderne så at sige bliver væk fra butikken, sagde Merete Riisager.

Formand for ekspertgruppen, Stina Vrang Elias, kom med en meget direkte opfordring til danskerne, fagbevægelsen og cheferne:

- Vi har snakket meget – rigtig meget – om behovet for og nødvendigheden af livslang læring. Men nu skal vi i stedet for at snakke se at komme i handlings-mode, sagde Stina Vrang Elias. 

Hun fremlagde 13 anbefalinger, som regeringen kan tage med sig til de snarlige forhandlinger med repræsentanter for fagbevægelsen og arbejdsgiverne. De såkaldte trepartsforhandlinger om uddannelse af voksne ventes at begynde inden udgangen af juni.

Læs om ekspertgruppens rapport og anbefalinger her

Læs Avisen.dk's dækning af trepartsforhandlingerne her