Administration 

Panserbasse: Følte at cheferne røvrendte os

Politiformanden spillede med i pigtrådsbandet Entertainers i 70'erne. Han har bl.a. jammet med  Birthe Kjær. (Foto: Foto: Politiforbundet)

Politiforbundets formand er tidligere bankassistent og pigtrådsmusiker. Mød manden, der er født 1. maj og elsker Bruce Springsteen.

For tre år siden var formands-kasketten begyndt at stramme så meget om hovedet på Peter Ibsen, at han overvejede at lægge den helt fra sig.

Overvejelserne skete i forbindelse FN's klimatopmøde COP15 i København, hvor et historisk stort antal politibetjente var udkommanderet til at passe på politikere, ngo'er, erhvervsfolk og miljøaktivister.

Her blev der trukket så store veksler på en gruppe betjente, at de måtte arbejde i over 16 timer i døgnet og uden at få de otte timers hvil over to døgn, de var blevet lovet.

- Vi følte at arbejdsgiveren havde røvrendt os for nu at sige det på jævnt dansk. Havde de overholdt bare halvdelen af aftalerne, ville vi ikke have fået alt det skidt, som jeg måtte tage alt skraldet for. Jeg fik ansvaret ene og alene. Der var jeg tæt på at gå, fortæller Peter Ibsen.

Politiforbundet kørte en sag i tjenestemandsretten mod arbejdsgiveren, men den blev forkastet, fordi retten ikke kunne afvise, at aftalen kunne tolkes på den måde, som arbejdsgiveren havde gjort.

- Parterne har altid haft en tradition for, at man levede op til ånden i en aftale. Jeg kan såmænd godt læse de sorte bogstaver, men der er også en ånd i en aftale. Og den overtrådte arbejdsgiveren groft. Men det kan man altså ikke blive dømt for i tjenestemandsretten.

Peter Ibsen erkender at have været blåøjet. Men i stedet for at smide kasketten fra sig, besluttede den 62-årige østjyde, der er født 1. maj, sig for at blive i den organisation, som han har sat sig for at modernisere, siden han blev formand i 2004.

Jammede med Bjørn Tidmand og Birthe Kjær

- Det er jo nærliggende at tage en diskussion, når man er blevet vasket af på en aftale. Og derfor måtte vi se på, om vores faglige kompetencer, som altså er virkelig skarpe her i huset, skal jeg skynde mig at sige, men om de spiller sammen, siger han.

Sammenspil er bestemt ikke et fremmedord for Peter Ibsen.

I 1960'erne og 70'erne var den høje, slanke mand langhåret guitarist i orkestret The Entertainers, der startede med pigtråd og endte som danseband. Listen over notabiliteter, han har spillet sammen med, tæller blandt andre Bjørn Tidmand og Gustav Winckler, Birthe Kjær, Susanne Lana og Pia Otkjær.

Men undervejs kom erkendelsen af, at familielivet led under de mange aftener og weekender, som musikerlivet lagde beslag på.

- Det var nødt til at stoppe. For på det tidspunkt havde jeg kone og to børn. Og så duer det ikke. Men det var heller ikke min drøm at leve af at spille musik. Det havde jeg en fornemmelse af, at jeg ikke egnede mig til, siger Peter Ibsen.

Politibetjent ved et "tilfælde"

På kontoret klods op af Politigården i København har Peter Ibsen en lille udstilling af politi-emblemer fra USA, Canada, kasketter og en politi-hjelm fra 1920'erne med messing hagerem og rød-hvid kokarde.

- Jeg tror, det var dengang, man begyndte at kalde politiet for panserbasser, siger Peter Ibsen, der egentlig aldrig selv havde forestillet sig at skulle være en af panserbasserne.

Men en uddannelse var et krav fra barndomshjemmet. Hans far var gået ud af syvende klasse og moren var kontoruddannet. Peter Ibsen og hans søster blev taget ud af folkeskolen og sendt på en privatskole nær Hadsten mellem Randers og Århus, hvor familien boede.

- Jeg gjorde mig ret tidligt tanker om at blive bankassistent. Men jeg havde også en kort karriere som maskinarbejder. Det fandt jeg så ud af, at det egnede jeg mig ikke til. Og det var værkføreren også helt enig i, griner han, mens lyden af blå blink trænger gennem vinduerne.

Men den korte tid som maskinarbejder satte gang i en livslang interesse for fagbevægelsen. Peter Ibsen husker, hvordan repræsentanten fra Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejder Forbund kom kørende på knallert.

- Ham fik jeg altså stor respekt for. Vi havde en ret brutal værkfører. Men når de kom fra fagforeningen, var han til at tale med. Der gik alt det der med solidaritet og dialog op for mig.

Efter eksamen ved Århus Købmandsskole kom Peter Ibsen i lære i Andelsbanken. Men efter værnepligten fik han besked på, at han skulle starte i en filial i Vejle. Og den 'arrogante' tilgang til medarbejderne passede ham bestemt ikke.

I stedet startede han i en lille edb-afdeling i en papirvirksomhed i Aarhus. Da den gik konkurs, valgte han at skifte spor. Hustru og far bakkede op om, at han som 27-årig søgte ind på politiskolen. Og i 1980 blev han ansat ved Århus Politi.

- Min fremtid lå ikke i en edb-afdeling, siger Peter Ibsen.

Politifolk er gode kolleger

Han nikker anerkendende til spørgsmålet om, hvorvidt han er god til at vurdere sin egen formåen og være ærlig over for sig selv.

Efter fire år som betjent i Århus blev han valgt til tillidsmand og dermed til bestyrelsen i den lokale politiafdeling. En karriere som politiker var begyndt.

Politiforbundet blev stiftet i 1902 og er verdens ældste politifaglige organisation. Jobbet som formand indebærer, at man må tage tæsk, når kollegerne bliver kritiseret i offentligheden. Sådan har det altid været.

Men en af de sager, der har gjort mest ondt på panserbassen fra Århus var den såkaldt 'perle-sag.'

Internetsiden Modkraft.dk offentliggjorde i januar 2009 en videoptagelse af en betjent, der kaldte en dansk-palæstinensisk demonstrant, hvad de fleste hørte som skældsordet 'perker'. Men politidirektør Hanne Bech Hansen valgte at tro på betjenten, da han påstod, at han havde sagt 'perle'.

- Den sag var meget ærgerlig. For jeg kan forsikre alle for, at hvis nogen omvendt havde kaldt en betjent af anden etnisk herkomst for noget nedsættende, så ville hans etnisk danske kolleger være de første til at forsvare ham og tage afstand fra det, siger Ibsen.

Springsteen er ledestjernen

- Min forgænger sagde til mig, at han ville give mig ét godt råd, og ellers ville han ikke blande sig: Når du siger noget, skal du sige sandheden. Så kan du også huske, hvad du har sagt. Til gengæld behøver du ikke altid at sige hele sandheden. Det har jeg tænkt over lige siden. Det havde han jo ret i.

Peter Ibsens store idol er den amerikanske arbejder-helt Bruce Springsteen, der efter finanskrisen påny fører sig frem med knyttet næve og sparker jord i ansigtet på magthaverne.

- Han inspirerer mig med sine tekster, musik og samfundsindstilling. Han har jo også kritiseret grådigheden i den finansielle sektor, som inddirekte var årsag til den økonomiske krise, vi står i nu, siger Ibsen Og så er der den imponerende vitalitet, som Springsteen lægger for dagen, selvom han har rundet de 62 år.

- Ja, vi er jævnaldrende. Men han ser bedre ud end mig. Og når man ser ham springe rundt på scenen, så tænker man, han må fandeme være i god kondition, siger Ibsen, der holder af en løbetur, når der er tid til det.

Ærlig snak ...

 

Avisen.dk har mødt de danske fagbosser til en snak om deres historie. Få den her.

 

Bente Sorgenfrey fortæller om kræft og hademails

 

Grete Christensen: Mor var direktør i mit hjem

 

Harald Børsting: Bondeknolden købte farve-tv til mor

 

Anders Bondos svære valg: Familien måtte vige for folkeskolen

 

Lisa Herold Ferbing: Drop hetzen mod akademikere

 

Flemming Vinther: Cremekongen gik i krig for soldaterne

 

Poul Erik Skov: Fik et chok over sin dåbsattest

 

Ole Wehlast: Måtte fortælle pakistanerne sandheden

 

Flemming Ipsen: Vred panserbasse på vagt i 16 timer uden hvile

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe