Rettelse 19. marts 2018: Tidligere fremstod det som om, at blikkenslagere er medlemmer hos Dansk Metal. Dette er ikke korrekt.
Mens overenskomstforhandlingerne i det offentlige er gået i hårdknude, og konflikten truer i horisonten, har formanden for Dansk Metal sat sig bag rattet og er taget på danmarksturné rundt til tillidsrepræsentanterne for Dansk Metals 108.000 medlemmer.
Budskabet fra Claus Jensen er soleklart: Landets smede og metalarbejdere skal også nyde godt af de gode tider.
- I øjeblikket har vi set, at vi har indhentet tabet i konkurrencekraften fra 00'erne, men lønningen flytter sig sgu stadig ikke. Der er et eller andet galt, siger han til Avisen.dk.
Ifølge Claus Jensen har hans medlemmer udvist tilbageholdenhed under krisen, de magre år er ovre, og nu er tiden inde til, at lønmodtagerne høster frugterne.
- Vi havde nogle gode år i 00'erne, og så kom der en finanskrise, hvor tillidsrepræsentanterne sagde, at nu må vi være loyale over for virksomhederne, for det går ad helvede til, hvis vi skal beholde arbejdspladserne i Danmark. Det er jo en del af en gentleman agreement mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, at når det går dårligt, så holder man igen, og når det går godt, får man lidt mere, siger Claus Jensen.
Metalformandens charmeoffensiv falder dog for døve ører hos Dansk Industri, hvor underdirektør Steen Nielsen i mandags var ude og afvise ønsket.
- Jeg synes ikke, at der er nogen, der skylder noget. Jeg synes ikke, at lønmodtagerne er bagud på lønnen. Vi har fået en god konkurrenceevne, men det er ikke sådan, at vi i dag har en konkurrenceevne, der siger spar to, og er på det højeste niveau, sagde Steen Nielsen til Finans.
Timing er et tilfælde
Claus Jensens budskab lyder nærmest som et ekko af de krav, der i den seneste måneds tid har ført til, at de offentlige ansatte og arbejdsgivere er endt i skyttegravskrig i Forligsinstitutionen.
Selvom det kan være tilforladeligt at sammenstille de to krav om lønstigninger i det offentlige og i det private, er sammenfaldet dog et rent tilfælde, påpeger Claus Jensen.
Hos Dansk Metal er der nemlig tradition for at forhandlinger om minimumlønstigninger foregår lokalt ude hos de enkelte tillidsrepræsentanter, mens Claus Jensen til overenskomstforhandlingerne forhandler det overordnede - som eksempelvis pension.
Og med en overenskomstforhandling i 2020, bliver ønskelisten for lang, hvis der også skal lønstigninger oveni.
- Hvis vi skal nu at rette op på det ude i virksomhederne, så skal det være nu, at vi gør noget, siger Claus Jensen.
Nu spørger jeg lidt frækt. I de offentlige overenskomster bliver Dansk Metal til tider hevet frem som den pæne dreng i klassen, som LO-fagbevægelsen kunne lære noget af, når det handler om at udvise ansvarlighed og omhu. Det er altså ikke det billede, du vil bryde nu?
- Nej, og det tror jeg heller ikke er tilfældet, når vi taler resultater og lønfremgang for medlemmer af Metal. Jeg tror mere, at det er tilfældet, når man taler om, hvordan vi forhandler. Der har Dansk Metals filosofi altid været, at vi forhandler og så går vi ud og fortæller pressen, hvad der er blevet besluttet.