Hvis det kommer til lockout, har fagbevægelsen rustet sig. Ifølge en opgørelse fra DR har de nemlig minimum 6 mia. kroner på kistebunden.
Der er dog stor forskel på, hvor meget de forskellige forbund har sparet sammen. Danmarks Lærerforening har 2 mia. kroner klar, de 25 akademikerorganisationer har 2,3 mia., FOA har 1,3 mia., mens Dansk Sygeplejeråd kun har 366 millioner i pengepungen.
Hverken HK, Dansk Metal, 3F, BUPL eller Socialrådgiverne har ville fortælle DR, hvad deres strejkekasse indeholder, men meddeler dog at der 'er rigeligt'.
Selvom de mange milliarder lyder af meget, holder de dog ikke længe under en omfattende lockout. Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, vurderer overfor DR, at fagbevægelsens kasser kan holde til to ugers lockout.
FOA er klar til at sælge ud
I FOA er man dog kampberedt og klar til at sælge ud af forbundets aktier, hvis det skulle blive nødvendigt. Det siger pressechef i FOA, Jens Jørgen Krogh, til DR:
- Oven i strejkekassen kan lægges forbundets formue på ca 700 mio. kr og værdien af salget af vores Alka-aktier på lige knap en halv mia. Det har forbundets ledelse givet grønt lys for, hvis det bliver nødvendigt. Og de kan realiseres med relativt kort varsel.
Samtidig kan fagbevægelsen melde om stormløb for at melde sig ind. DR skriver i deres rundringning, at de forskellige forbund melder om 5-10 gange så mange indmeldte i løbet af den sidste måned i forhold til normalen.
For de fleste nye medlemmer er det dog for sent at få del i den bugnende strejkekasse. Skæringsdatoen varierer fra forbund til forbund. I visse organisationer kan man få andel i strejkekassen, hvis man har været medlem før 1. marts, mens for eksempel FOA smækkede kassen i allerede 1. januar.
- Man har ikke bidraget til en strejkefond, når man ikke har været medlem før. Derfor skal man som minimum være medlem, så man når at betale kontingent, siger formand for FOA, Dennis Kristensen, til DR.