Sygeplejersken Tina efter omfattende lockoutvarsel: De tager patienterne som gidsler
- En lockout vil få store konsekvenser. Patienterne vil ikke få de planlagte operationer og undersøgelser, de ellers skulle have haft, også selvom der vil være et nødberedskab, siger Tina Kristensen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/Google Street View
Sygeplejerske Tina Kristensen fra Randers Regionshospital risikerer snart at havne i en storkonflikt. Hun mener, at regionerne tager patienterne som gidsler med deres omfattende lockoutvarsel.

For sygeplejerske Tina Kristensen og hendes kolleger på Randers Regionshospital handler overenskomstforhandlingerne ikke kun om at få en løn, der matcher lønudviklingen på det private arbejdsmarked.

Fair arbejdstidsregler, betalt frokostpause og bevarelse af seniordage er mindst lige så vigtige, fortæller Tina Kristensen, der også er tillidsrepræsentant og ansat ved Røntgen og Skanning på det østjyske sygehus.

- Jeg mener, at vores seniordage skal bevares. Vores ældre kolleger skal beskyttes, for det er hårdt at arbejde i et omskifteligt sundhedsvæsen, når man har rundet de 60 år, for den teknologiske udvikling på sygehusområdet er i kontant forandring. Mange af vores ældre ansatte får det sværere, hvis de ikke kan bevare deres seniordage. Vi skal jo også huske på, at det er dem, der skal lære de unge sygeplejersker op. De er vores grå guld, som vi skal passe på, og derfor skal vi have nogle bedre seniorløsninger, siger Tina Kristensen til Avisen.dk.

Får store konsekvenser for patienterne 

Randers Regionshospital er et af de steder, hvor de ansatte kan ryge i strejke, hvis ikke der er faldet en overenskomstaftale på plads inden den 4. april. Derudover har Danske Regioner varslet lockout, som fra den 10. april kan ramme de ansatte på det østjyske sygehus. En lockout vil betyde, at de ansatte vil blive sendt hjem af deres arbejdsgiver uden løn.

Tina Kristensen er bekymret for, hvad en lockout får af betydning for både de ansatte og patienterne.

- En lockout vil få store konsekvenser. Patienterne vil ikke få de planlagte operationer og undersøgelser, de ellers skulle have haft, og selvom der vil være et nødberedskab, der tager sig af akutte patienter, vil en omfattende lockout i den størrelsesorden være meget alvorlig. Selvfølgelig vil borgere, der brækker benet, få behandling, og det samme gælder for de patienter, hvor akutbehandling er en nødvendighed, men patienter, eksempelvis borgere med slidgigt, der står midtimellem, er jeg bekymret for. De risikerer at få deres behandling aflyst. Jeg føler, at regionerne tager patienterne som gidsler, siger hun.

Fortsat optimistisk 

Mandag den 12. marts skal Tina Kristensen og andre tillidsrepræsentanter til et stormøde i Dansk Sygeplejeråd i København, hvor der skal diskuteres, hvordan de skal håndtere en mulig storkonflikt. Efter mødet vil Tina Kristensen og det øvrige personale på Randers Regionshospital gå videre med planlægningen af et nødberedskab.

Selvom om en storkonflikt er rykket tættere på efter de forliste overenskomstforhandlinger på det statslige, regionale og kommunale område, håber Tina Kristensen stadig, at der inden skæringsdatoen kan nå at lande en aftale i Forligsinstitutionen.

- Jeg bliver nødt til at være optimistisk på samfundets og mine kollegers vegne. Det får vidtrækkende konsekvenser, hvis der kommer en lockout, og det vil gå ud over mange mennesker, siger sygeplejersken.

Hvis en strejke bryder ud, kan omkring 70.000 regionalt ansatte blive ramt af lockout fra den 10. april. I alt risikerer 440.000 offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne at blive lockoutet.