Socialrådgiveren Ditte: Lærerne får opmærksomhed, men hvad med os?
- Nogle af os føler, at vi ikke har fået ligeså meget opmærksomhed som lærerne og pædagogerne. Det får så nogle til at tænke: Men hvad med os?, siger socialrådgiver Ditte Brøndum. Foto: Privat
Socialrådgiver Ditte Brøndum vil gerne være solidarisk med lærerne, sosu'erne og pædagogerne, men hun savner større opmærksomhed på sin egen faggruppe.

Lærerne har slået på tromme for bedre arbejdstidsregler, og de har fyldt meget i debatten i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

En faggruppe, der til gengæld har fået langt mindre opmærksomhed i medierne, er landets socialrådgivere, der hver dag er i kontakt med nogle af Danmarks mest sårbare borgere.

Socialrådgiver Ditte Brøndum arbejder i en unge-enhed i beskæftigelsesområdet i Gladsaxe Kommune. Især hendes yngre kolleger, der ikke tidligere har været i konflikt, gør sig mange overvejelser om, hvad der skal blive af de sårbare unge, hvis afdelingen må lukke ned under en strejke og en lockout.

Ifølge Ditte Brøndum fortjener socialrådgiverne større bevågenhed.  

- Nogle af os føler, at vi ikke har fået ligeså meget opmærksomhed som lærerne og pædagogerne. Det får så nogle til at tænke: Men hvad med os? Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi er solidariske med lærerne, men vi vil da gerne have større opmærksomhed på vores egen faggruppe. Vi synes jo, at vi udfører en vigtig opgave i samfundet, når vi har de mest sårbare borgere mellem hænderne, siger Ditte Brøndum til Avisen.dk og fortsætter:

- Vi er et lille forbund, men vi har også selv et ansvar for at gøre os mere synlige i medierne. Det skal også nok ske med kampagner osv., hvis vi ender i en konflikt, siger hun.

"Det skal gøre ondt, før det bliver godt"

Ved siden af de nu strandede overenskomstforhandlinger for offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne har fagforbund forhandlet med arbejdsgiverne om lærernes arbejdstidsregler. Begge forhandlinger led et skibbrud, og Danmark kan fra den 4. april blive ramt af en konflikt. Lønmodtagerne har varslet strejke og arbejdsgiverne lockout.

Ditte Brøndums unge-enhed er både udtaget til strejke og lockout, og socialrådgiveren er klar til at tage den faglige kamp velvidende, at det kan ramme borgerne hårdt.

- Det skal gøre ondt, før det bliver godt. Vi har holdt igen med lønnen i de seneste overenskomstaftaler, og det er på tide, at vi bliver tilgodeset. Lønnen er helt klart det, der optager os mest, men at bevare seniordagene er også vigtigt. Vi kan ikke bruge det til noget, når Sophie Løhde siger, at offentligt ansatte gør et godt stykke arbejde, hvis vi ikke bliver anerkendt for det i forhold til lønnen, siger hun og tilføjer: 

- Vi er meget bekymret for vores ældre kolleger, hvis vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi bliver 68 år. Derfor er der brug for en god seniorordning.

Frustrerende tid 

Ditte Brøndum og hendes kolleger går nu og afventer, hvor lang tid en eventuel storkonflikt kommer til at vare. Usikkerheden er frustrerende, fortæller Ditte Brøndum.

- Socialrådgiverne har ikke været i konflikt siden 1981, så det er nyt for os. Mange tænker selvfølgelig på, hvor hårdt den kommer til at ramme os økonomisk, for vi skal jo også have mad på bordet. Og hvis vi bliver lockoutet, hvad så med dem, der har meldt ferie i perioden? Der er jo en del, der har restferie til gode, siger hun.