Ny hovedorganisation: Udfordring at samles om et fælles politisk projekt
Flemming Ibsen mener, at den største udfordring kommer til at være organisationens politiske ståsted og formåen for at stå som en samlet organisation. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Fusionen mellem hovedorganisationerne LO og FTF vil give fagbevægelsen historisk politisk magt på Christiansborg. Der følger dog også mange udfordringer med at samle de to organisationer, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

Fagbevægelsen har taget et historisk skridt. De to største hovedorganisationer LO og FTF, der sammen kommer til at repræsentere over halvdelen af alle lønmodtagere i Danmark, har stemt ja til en fusion.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, er det en sejr at få samlet mange faggrupper under et. Den store udfordring bliver at få styrke og indflydelse på den politiske scene i Danmark.

- Den største udfordring bliver at få samlet organisationen om samme politiske ståsted. De to hovedorganisationer arbejder jo også med forskellige kulturelle og traditionelle baggrunde. Derfor bliver det en udfordring at kunne optræde fælles udadtil og få ordentligt fodfæste, siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.

FTF har tradition for at være partipolitisk neutral, mens LO har rødder i arbejderbevægelsen og gennem de lokale foreninger støtter politiske partier. Især 3F har gennem tiden ydet stor støtte til blandt andre Socialdemokratiet.

3F har op til kongressen hældt til et nej. Først torsdag ændrede det sig til et ja, da en række ændringsforslag blev imødekommet. Et af ændringsforslagene var, at den nye hovedorganisation skulle bekende sig til en centrum-venstre politisk orientering. Det ville FTF ikke være med til.

Ifølge Flemming Ibsen kan det godt lade sig gøre centralt i LO og dermed også i den nye hovedorganisation at fastsætte sig på at være partipolitisk neutral. Det afholder ikke nødvendigvis de lokale foreninger fra at yde støtte til politiske partier og deres projekter.

Fagbevægelsen skal stoppe med at bløde medlemmer

En anden stor udfordring, som Flemming Ibsen peger på, er at signalere, at noget nyt og spændende er på vej. I mange år har fagforeninger og især LO-forbundene oplevet markant tilbagegang i antallet af medlemmer.

- I LO-forbundene skal man forhindre medlemstilbagegang. Den nye hovedorganisation skal bruges til at signalere en ny energi, dynamik og forbedring af servicen. Det skal vise sig i praksis, at man nu får mere for sit medlemskontingent så at sige, siger Flemming Ibsen.

Fusion en sejr for fagbevægelsen

Forsker og leder ved center for forskning i arbejdsmarkedet på Københavns Universitet Søren Kaj Andersen har tidligere over for Avisen.dk kaldt fusionen for ”en sejr for fagbevægelsen”.

- Det er simpel logik, at det betyder noget at stå samlet med alle offentligt ansatte og privatansatte i landet. Det er en markering, og det giver nogle muligheder, siger Søren Kaj Andersen til Avisen.dk.

Flemming Ibsen er enig i, at størrelsen og antallet af medlemmer vil resultere i en kæmpestor gevinst og indflydelse på den politiske scene i Danmark.

- Man kommer til at stå stærkt på Christiansborg som lønmodtager. Hvis de har en fælles dagsorden, når det kommer til arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik, skattepolitik og erhvervspolitik, så er de svære at komme uden om, siger Flemming Ibsen.

Dermed vil fagbevægelsen kunne matche de store organisationer, der organiserer arbejdsgiverne som Dansk Industri og Dansk Erhverv. Samtidig kan den nye hovedorganisation bruge ressourcer på at lave analyser og lobbyarbejde, der er på niveau med det, som aktørerne på arbejdsgiversiden laver.