Nu er det officielt: LO og FTF indkalder til ekstraordinære kongresser om megafusion
FTF-formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Risgaard indkalder til ekstraordinære kongresser om ny hovedorganisation fredag 13. april i Odense. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Gyseren om LO og FTF skal lægges sammen til en ny hovedorganisation fortsætter. Hovedbestyrelserne i LO og FTF har netop besluttet at indkalde til ekstraordinære kongresser fredag 13. april.

Om præcis ni uger holdes der ekstraordinære kongresser i LO og FTF i Odense.

Fredag 13. april bliver dermed skæbnedagen, hvor 18 LO-forbund og mere end 70 faglige organisationer i FTF beslutter, om de skal gå sammen i en helt ny hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer.

Både hovedbestyrelsen i LO og forretningsudvalget i FTF har fredag formiddag besluttet at indkalde til ekstraordinære kongresser om fusionsplanen.

- Forbundene og hovedbestyrelsen i LO har haft en god debat om grundlaget for en ny hovedorganisation. Jeg synes, vi er nået frem til et stærkt grundlag for at beslutte, om vi skal etablere en ny hovedorganisation for lønmodtagerne i Danmark, siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Historisk mulighed

- Det er en historisk mulighed for fagbevægelsen. Lønmodtagerne i Danmark kan få en meget stærk stemme - med en solidarisk vision og en handlekraftig organisation, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

Men selvom toppen i både LO og FTF i dag har nikket til at indkalde kongresser, er det langt fra sikkert, at fusionen bliver en realitet. I både LO-familien og FTF-familien er der store og små forbund, der siger nej tak til at flytte under samme tag.

Hos LO er de ufaglærtes forbund 3F samt Malerforbundet og Blikkenslagernes forbund modstandere af fusionen, mens HK, Dansk Metal og FOA er blandt tilhængerne.

I FTF har Finansforbundet og en håndfuld andre forbund for længst erklæret, at en fusion med LO ikke er deres kop the. Også Ergoterapeutforeningen vender tommelfingeren nedad.

Hvis to tredjedel af de delegerede stemmer for en ny hovedorganisation i både LO og FTF, er der allerede fredag 13. april om eftermiddagen stiftende generalforsamling i den nye organisation. Men den træder først i kraft 1. januar 2019.

I løbet af de sidste to år har en fælles politisk styregruppe mellem LO og FTF udarbejdet et forslag til grundlag for en eventuel ny hovedorganisation.

Styregruppen afsluttede sit arbejde i december 2017.